Lietuviai klysta vertindami buitinių prietaisų energijos sąnaudas  (0)

36 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog daugiausia elektros energijos sunaudoja elektrinė viryklė, 17 proc. - kad orkaitė, 13 proc. – kad šaldyduvas – rodo „Electrolux“ užsakymu „Baltijos tyrimų“ atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo tarpu įvairūs taupymo buityje vadovai skelbia, kad didžiausių energijos rijikų trejetukas išsidėsto taip: pirmoje vietoje šaldytuvai ir šaldikliai, antroje – skalbyklės, trečioje – skalbinių džiovyklės.

Nepralenkiami energijos naudotojai yra tie prietaisai, kurie yra nuolat įjungti į elektros šaltinį, t.y. šaldytuvai ir šaldikliai – tarp jų sunaudojamos energijos nėra tokio skirtumo, kaip mano lietuviai. Kad šaldiklis naudoja daugiausiai energijos, mano tik 5 proc. apklaustųjų, tačiau mažesnės energijos sąnaudos gali būti pateisintos tik tuo, kad šis prietaisas yra mažiau varstomas, todėl sunaudoja kiek mažiau energijos nei šaldytuvas tinkamai temperatūrai atstatyti“, - sako „Electrolux“ direktorius Deimantas Kirlys.

Pasak jo, būtent todėl šaldymo prietaisų kategorijoje yra itin aktuali energijos taupymo klasė. Jei prieš porą metų A energijos taupymo klasė šiems prietaisams buvo aukščiausias pasiekimas, tai šiandien vartotojai gali rinktis žaliosios „Electrolux“ linijos prietaisus, kurios šaldytuvai ir šaldikliai atitinka A+ (20 proc.taupesnę) ir A++ (40 proc. taupesnę) energijos sunaudojimo klasę.

Kitų prietaisų energijos sunaudojimas tiesiogiai priklauso nuo jo naudojimo dažnumo, tačiau, skirtingai, nei mano lietuviai, nėra tokio didelio skirtumo tarp orkaitės ir tradicinės kaitlentės – jos naudoja panašiai energijos“, - sako D.Kirlys.

Electrolux“ vadovo teigimu, energijos suvartojimo taupumu išsiskiria tik indukcinės kaitlentės, suvartojančios 20-25 proc. mažiau elektros, nei įprastos. Tačiau Lietuvoje jos kol kas neužima dominuojančių pozicijų – lietuviai jas dar tik atranda.

Buitinės įrangos specialistų teigimu, renkantis skalbyklę, džiovyklę bei indaplovę, reikia atsižvelgti ne tik į energijos suvartojimo klasę, bet ir jų turimas eko programas, leidžiančias atidėti veikimo startą ir dirbti pigesnio energijos suvartojimo tarifu (pvz. naktį).

Naujausi Bonos universiteto atlikti tyrimai rodo, jog tik 9 proc. švedų sąmoningai pasirenka indaplovių Eko programą, o 29 proc. vokiečių klaidingai teigė, kad tokios programos jų indaplovėje nėra. Tuo tarpu 86 proc. vokiečių, švedų, italų ir britų iš vidutiniškai 5 prieinamų indų plovimo programų apskritai naudojo tik vieną arba dvi.

Lietuvos gyventojų apklausoje, 2010 m. sausio 22 – 31 d., dalyvavo 1004 Lietuvos gyventojai nuo 15 iki 74 m.iš 100 Lietuvos vietovių.

KLAUSIMAS: KAIP JŪS MANOTE, KURIS IŠ ŠIŲ BUITINIŲ PRIETAISŲ SUNAUDOJA DAUGIAUSIAI ENERGIJOS



Viso (%)

1. Elektrinė viryklė

36

2. Orkaitė

17

3. Šaldytuvas

13

4. Elektrinė skalbinių džiovyklė

9

5. Skalbimo mašina

8

6. Kaitlentė

6

7. Šaldiklis

5

8. Indaplovė

1

9. Kita

5


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: