IBM kompiuteris televizijos viktorinoje įveikė žmones  (0)

Informacinių technologijų korporacijos IBM superkompiuteris „Watson“ pirmą kartą televizijos viktorinos „Jeopardy“ surengtoje žmogaus ir kompiuterio dvikovoje įveikė šio TV žaidimo veteranus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per tris dienas trukusį turnyrą „Watson“ surinko 77 147 taškus ir aplenkė „Jeopardy“ rekordininkus Ken Jennings ir Brad Rutter, surinkusius 24 000 ir 21 600 taškų. Šių metų sausio 13 dieną  „Watson“ prieš šiuos žaidėjus laimėjo ir bandomąjį mačą, surengtą prieš pagrindinę kovą. 

Superkompiuteris „Watson“ žaidime sugebėjo atsakyti į daugelį viktorinos vedėjo pateiktų klausimų, iš tokių skirtingų sričių kaip senoviniai Indijos dialektai ar šiuolaikiniai mados dizaineriai. Klausimai žaidime formuluojami pateikiant dalyviams užuominas, kurias tenka susieti su specifiniu kontekstu, o šią užduotį iki šiol sunkiai sekdavosi įgyvendinti bet kuriam kitam superkompiuteriui. IBM mokslininkų teigimu, „Watson“ pergalė žaidime yra ypatingas pasiekimas itin galingų analitinių kompiuterinių sistemų srityje.

„Watson“ gebėjimas greitai atsakyti į žmonių kalba pateikiamus klausimus remiasi pažangiausiomis kompiuterinėmis technologijomis, kurios leidžia vienu metu atlikti daugybę algoritmų: analizuoti žmonių kalbą, išskirti svarbiausias prasmines nuorodas ir raktaždžius, susieti juos su informacija, esančia keturių terabaitų talpos archyve. IBM įkūrėjo garbei pavadintas kompiuteris taip pat geba įvertinti savo atsakymo patikimumą.

Pasak IBM atstovų, „Watson“ pasirodymas televizijos viktorinoje atskleidė šio kompiuterio galimybes. Ateityje tokio pajėgumo kompiuteris galėtų pasitarnauti daugelyje sričių. Pavyzdžiui, „Watson“ galėtų padėti diagnozuoti ligas pagal ligonio pateikiamus simptomus.

„Watson“ yra ne pirmas IBM kompiuteris, susirungęs su žmogumi. 1997 metais IBM kompiuteris „Blue Deep“ žaisdamas šachmatais įveikė pasaulio čempioną Garį Kasparovą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: