Vasarį elektros kaina „BaltPool“ biržoje ūgtelėjo 3 procentais  (0)

Lietuvos elektros energijos biržoje 2011 m. vasario mėn., palyginus su sausiu, vidutinė elektros energijos kaina išaugo 3 proc. – iki 158,48 Lt už megavatvalandę (MWh). Kaip teigia didžiausios Baltijos šalyse energijos gamintojos „Eesti Energia“ dukterinės įmonės Lietuvoje „Enefit“ atstovai, kol kas nematyti priežasčių, dėl kurių kainos galėtų ženkliai mažėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vasarį stebėjome laipsnišką elektros energijos kainų augimą. Jį lėmė šalti orai, dėl kurių išaugo elektros energijos paklausa, taip pat didėjusios gamtinių dujų, žaliavinės naftos bei taršos leidimų kainos. Sunku įžvelgti signalų, kad kainos didmeninėje rinkoje kovo mėnesį galėtų akivaizdžiau sumažėti“, – aiškino „Enefit“ generalinis direktorius Liudas Liutkevičius.

Nors„BaltPool“ elektros energijos biržoje vidutinė vasario mėnesio kaina nėra itin aukšta, šiuo metu didžiausią kainos šoką Lietuvoje patiria tos įmonės, kurios dar nėra pasirinkusios nepriklausomo elektros energijos tiekėjo. Iki 2011 m. sausio 1 d. pasirinkti tiekėją privalėjo tie elektros vartotojai, kurių leistinoji naudoti galia yra nuo 100 kW. Ir toliau perkant elektros energiją iš garantinio tiekėjo (LESTO), už vasario mėnesį tokioms įmonėms reikės mokėti 18,5 proc. didesnę kainą – 190 Lt/MWh (19 ct/kWh). Šių metų sausio mėnesį garantinio tiekėjo parduodamos elektros energijos kaina buvo 160 Lt/MWh (16 ct/kWh).

„Praėjusių metų pabaigoje ir šių metų sausį garantinio tiekėjo elektros energijos kaina dažnai sutapdavo su reguliuojamos rinkos kaina. Tokia kainodara buvo patogi įmonėms, kurios laisvoje rinkoje negavo patrauklių pasiūlymų. Lyginant garantinio tiekėjo ir laisvos rinkos elektros energijos kainas, finansiškai naudingiau buvo nieko nedaryti ir viską palikti taip, kaip yra. Tačiau sutaupiusios anksčiau, šiandien šios įmonės priverstos mokėti 30 Lt/MWh (3 ct/kWh) didesnę kainą“, – sakė „Enefit“ vadovas.

Stabilumo siekiantiems vartotojams L. Liutkevičius pataria sudaryti ilgesnio laikotarpio tiekimo sutartis elektros energijos kainas fiksuojant bent iki 2012 m. pabaigos. „Trumpalaikių sutarčių pasirašymas ne visuomet yra geriausias pasirinkimas, nes laisvos rinkos vartotojams kainos 2011 m. jau išaugo maždaug 13 proc. lyginant su 2010 m. kainomis. Didėjančios išteklių kainos bei gerėjantys vartotojų ir gamintojų ekonominiai lūkesčiai sukuria tinkamą aplinką elektros energijos kainų augimui. Vartotojai, dar 2010 m. fiksavę kainas ilgesniam laikotarpiui, jau dabar sutaupo stambias pinigų sumas“, – tikino „Enefit“ generalinis direktorius.

Elektros kainos kyla ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Estijos elektros energijos biržoje vasario mėnesį elektros kaina išaugo 10,5 proc. ir vidutiniškai siekė 164,7 Lt/MWh. Latvijoje nuo balandžio 1 d. Reguliuojami elektros energijos tarifai didės apie 40-50 proc. nuo dabartinio lygmens ir svyruos 174,4-177,8 Lt/MWh ribose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: