Alytuje ir Druskininkuose vyksta širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai skirti renginiai  (0)

2011 m. balandžio mėn. Alytuje ir Druskininkuose vyksta sveikatos mėnesio „Apsaugok širdį“ renginiai. Jų metu galima nemokamai atlikti cholesterolio kraujyje tyrimą, pasimatuoti kraujospūdį ir širdies ritmą, paskaitose pasiklausyti medikų patarimų, kaip apsaugoti širdį bei atlikti kitus kraujo tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip siekiama informuoti visuomenę apie pavojingas širdies ir kraujagyslių ligas, jų prevencijos būdus ir profilaktikos priemones. Renginių ciklą organizuoja Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija. Sveikatinimo akciją palaiko Druskininkų kurorto savivaldybė ir Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Akcijos rėmėjas – medicininių tyrimų laboratorija „Vivamedica“.

Pasaulyje nuo širdies ir kraujagyslių ligų per metus vidutiniškai miršta apie 16 mln. žmonių. Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, Lietuvoje nuo kraujotakos ligų kasmet miršta apie 54 proc. gyventojų (ES – 40 proc.). Kiekvienais metais į šalies ligonines paguldoma daugiau nei 7 tūkst. žmonių dėl infarkto ir kiek mažiau dėl insulto. Apie 60 proc. šalies gyventojų yra padidėjęs kraujospūdis, apie 70 proc. – trumpalaikiai širdies ritmo sutrikimai.

Širdies ir kraujagyslių ligos siejamos su netinkamu gyvenimo būdu: nesveika mityba, sumažėjusiu fiziniu aktyvumu, antsvoriu, rūkymu. Medikų teigimu, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje ir aukštas arterinis kraujospūdis labiausiai didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Siekiant vengti širdies ir kraujagyslių ligų būtina kuo anksčiau susirūpinti sveikata – reguliariai atlikti cholesterolio, gliukozės ir mikroelementų kiekio kraujyje tyrimus, matuoti kraujospūdį ir širdies ritmą, koreguoti gyvenimo būdą.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentė, gydytoja Dangira Babenskienė pastebi, kad pavasarį nusilpus imunitetui širdies darbo sutrikimai paūmėja. „Kaip tik pavasarį yra nusilpęs organizmas, dažnai sutrinka širdies ritmas. Padidėjęs cholesterolio kiekis kemša kraujagysles. Visą balandžio mėnesį atliksime cholesterolio kiekio kraujyje tyrimus, matuosime kraujospūdį, informuosime apie kitus kraujo tyrimus. Ligos sunkėja ir yra vėlai diagnozuojamos, nors yra daugybė laboratorinių tyrimų, kuriuos laiku atlikus galima išvengti sunkių onkologinių, endokrininių ir kitų susirgimų“, - pasakoja D. Bebenskienė. Gydytoja pataria nebijoti tyrimų ir į medikus kreiptis ne tik tuomet, kai prasideda liga, bet ir tada, kai jaučiamės sveiki.

Druskininkų savivaldybės vicemerė Kristina Miškinienė teigia, kad rūpintis sveikatinimu, ligų profilaktika bei prevencija yra tiesiog būtina ir Druskininkų kurortas tai daro bene aktyviausiai Lietuvoje. „Pastaruoju metu Lietuvoje yra dažnai kalbama apie būtinybę daugiau dėmesio skirti sveikatos prevencijai, tačiau, akivaizdu, kad to nepakanka. Žmonės vis dar neturi susiformavusio įpročio reguliariai atlikti profilaktinius tyrimus ir užbėgti ligai už akių. Juk diagnozavus ligą pirminėje stadijoje, būtų galima išvengti grėsmingų pasekmių. Labai džiaugiuosi, kad tokio pobūdžio akcijos yra organizuojamos ir raginu visus ateiti pasitikrinti savo sveikatą “, - sako K. Miškinienė

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Daiva Kubilienė taip pat kviečia pasinaudoti galimybe organizuojamų paskaitų metu daugiau sužinoti apie sveiką gyvenseną, širdies ir kraujagyslių susirgimų profilaktiką bei nemokamai pasitikrinti sveikatą. „Matydami grėsmingą susirgimų statistiką aktyviai dirbame ne tik su Alytaus bendruomenės organizacijomis, švietėjišką širdies-kraujagyslių ligų profilaktiką organizuojame Alytaus miesto mokyklose. Sveikos gyvensenos ugdymas ypač svarbus vaikystėje ir paauglystėje, kai formuojasi žmogaus elgsena ir pasaulėjauta. Prisidėdami prie iniciatyvos, visą balandį Alytaus mokyklose organizuosime renginius ir sudarysime galimybę norintiems, vietoje atlikti cholesterolio bei kitus kraujo tyrimus“, - teigia D. Kubilienė.

Sveikatos mėnesio „Apsaugok širdį“ renginių programa

Alytuje darbo dienomis nuo 9 iki 13 val. (Naujoji g. 48A, 10 kab. klinikos „Medea“ patalpose)

Druskininkuose darbo dienomis nuo 8 iki 11 val. (M. K. Čiurlionio g. 65)

Druskininkuose šeštadieniais nuo 10 iki 15 val. (Vilniaus al. 11, „Druskininkų gydykla“ patalpose)

  • Nemokami bendrojo cholesterolio kraujyje tyrimai;

  • Nemokami kraujospūdžio ir širdies ritmo matavimai;

  • Nemokamos laboratorinės diagnostikosgydytojo konsultacijos(būtina išankstinė registracija Alytuje tel. 8 616 30390 ir Druskininkuose tel. 8 615 77871);

  • Galimybė išsamiai pasitikrinti sveikatą iš kraujo atliekant kitus mokamus tyrimus.

Sveikatos patarimų klubo renginiai

    • Balandžio 8 d. (penktadienį) 13 val. Alytaus kolegijos konferencijų salėje (Ligoninės g. 1C) vyks paskaitos „Ką galima sužinoti iš kraujo apie sveikatą“ ir „Ką žinote apie celiakiją?“ su galimybe vietoje atlikti nemokamą bendrojo cholesterolio ir kitus mokamus kraujo tyrimus.

    • Balandžio 14 d. (ketvirtadienį) 10 val. Druskininkų socialinių paslaugų centre (Veisiejų g. 17) vyks paskaitos „Ką galima sužinoti iš kraujo apie sveikatą“ ir „Ką žinote apie celiakiją?“ su galimybe vietoje atlikti nemokamą bendrojo cholesterolio ir kitus mokamus kraujo tyrimus.

Renginių organizatorius: Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija.

Rėmėjas: medicininių tyrimų laboratorija "Vivamedica“

Partneriai: Druskininkų miesto savivaldybė, Alytaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, VšĮ Lietuvos kurortologijos tyrimų centras, VšĮ „Druskininkų gydykla“, VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės filialas Druskininkų „Saulutė“, Nacionalinė celiakijos ir maisto netoleravimo draugija, Druskininkų „Bočių“ draugija

Informaciniai rėmėjai: radijo stotis FM99, Druskininkų regiono televizija, „Alytaus naujienos“, „Druskonis“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)