Naujas leidyklos „Lututė“ leidinys „Inkilų gyventojai“  (0)

Lietuvoje kiekvieną pavasarį miškininkai, moksleiviai ir gamtos mylėtojai iškelia tūkstančius inkilų uoksiniams paukščiams. Manote, kad juose apsigyvena tik paukščiai – varnėnai, žvirbliai, na, dar zylės? Klystate. Iš tikrųjų inkilų gyventojų sąrašas gana ilgas: juose įsikuria daug įvairių gyvūnų – ne tik paukščiai, bet ir žinduoliai, vabzdžiai, kiti bestuburiai gyvūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažnos inkilų nuomininkės – kamanės, širšės, miegapelės, kartais voverės, juose gali įsikurti netgi šermuonėlis ar žebenkštis.

Leidykla „Lututė“ besidomintiems gamta išleido Rimvydo Juškaičio knygą „Inkilų gyventojai“. Autorius inkilų gyventojais domisi beveik keturiasdešimt metų, reguliariai juos stebėti pradėjo dar būdamas moksleivis. Pats pirmąjį inkilą paukščiams sukalė ir iškėlė prieš keturias dešimtis metų. Vėliau, studijuodamas Vilniaus universitete ir dirbdamas Ekologijos institute, R. Juškaitis patikrino tūkstančius inkilų.

Leidinyje apie inkilų gyventojus pateikiami apibendrinti per ilgamečius tyrimus surinkti duomenys. Aprašomi tik smulkiems uoksiniams paukščiams skirtų inkilų, kurių landos skersmuo yra iki 5 cm, gyventojai. Gausiai iliustruotame spaudinyje išsamiai aprašoma 17 inkiluose gyvenančių paukščių rūšių, daugiau nei 10 žinduolių rūšių, 9 bendruomeninių vabzdžių rūšys, inkiluose nakvojantys sparnuočiai. Leidinio vertę didina tai, kad greta originalių autoriaus surinktų duomenų skelbiami ir kitų Lietuvos bei užsienio šalių ornitologų tyrimų rezultatai.

Knygoje pateikiama ir naudingos informacijos, kaip gaminti ir kelti inkilus, kaip juos prižiūrėti ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: