Gamtos fotografai objektyvą nukreipė į Žemaitiją  (0)

Pirmą birželio savaitgalį gamtos fotografų „Naturephoto.lt“ klubo nariai rinkosi į Varnių regioninį parką, kur buvo rengiamas jau tradicinis trečiasis fototurnyras ir seminaras. Šįkart draugiškai pasivaržyti dėl įdomiausių gamtos kadrų į Žemaitiją atvyko per 30 fotografų ir gamtos bičiulių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renginio geografija plečiasi Trečiajam fototurnyrui Varnių regioninis parkas pasirinktas neatsitiktinai. Šiemet renginio organizatoriai nutarė praplėsti dalyvių akiratį. Be to, Žemaitija – gamtos vertybių, kultūros paveldo ir įstabių gamtovaizdžių turtingas kraštas. „Džiugu Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos išvakarėse sulaukus tokio gausaus gamtos fotografų būrio. Varnių regioniniame parke tikrai yra kur akis paganyti ir įdomaus ar reto kadro paieškoti. Vien ko vertos didžiulės kalvos ir puikūs nuo jų atsiveriantys vaizdai į tarpukalvių lomas ir lygumas, didingi Žemaitijos piliakalniai – Šatrijos, Girgždūtės, Medvėgalio, Bilionių ir kiti. O kur dar ežerai, pelkynai. Parke prieglobstį randa retieji vabzdžiai, paukščiai ir žvėrys. Taigi gamtos fotografams veiklos per akis, juolab kad kaip tik šiuo metu mūsų parke paskelbtas fotografijų konkursas „Ypatinga čia“, – sakė Varnių regioninio parko direktorė Irena Zimblienė. Pasak direktorės, kalvotosios Žemaitijos pelkynuose peri didieji baubliai, šaukštasnapės antys, juodieji gandrai, tetervinai, aptinkami mažieji ereliai rėksniai, griciukai, kiti reti ir įdomūs sparnuočiai. Be gausybės įprastų vabzdžių, parke rasta į Raudonąją knygą įrašytų drugių rūšių: machaonų, geltonmargių meškučių, juodųjų apolonų, netgi retas vabalas didysis puošniažygis. Miškuose ir krūmynuose gausu įvairių žinduolių, aptinkami retieji baltieji kiškiai, ūdros. Parkas nestokoja retųjų augalų. Ypatinga Žemaitija Ankstyvą šeštadienio rytą, dar gerokai iki aušros, gamtos fotografai išsiruošė į fotomedžioklę. Labiausiai tąryt, ko gero, pasisekė peizažų mėgėjams. Jiems Šatrijos kalnas padovanojo puikių rytinių vaizdų. Vėliau lydimi Varnių regioninio parko vyr. specialisto ekologo Lauryno Noviko gamtos fotografai turėjo puikią progą per fotoobjektyvą įvertinti ne tik garsiąją Šatriją, bet ir nuo Medvėgalio – iškiliausio Žemaitijos kalno atsiveriančias panoramas, nuo Moteraičio piliakalnio puikiai matomo Gludo ežero mėlynę. Kilta ir į Sprūdę – kadaise vieną svarbiausių strateginių Žemaitijos piliakalnių.

Kai kam pirmą kartą teko matyti didžiules Biržulio ežero klampynes, Debesnų pelkę, kurioms būdingas savitas augalų pasaulis, didelė gyvūnų įvairovė. Keletas fototurnyro dalyvių nepabūgo išmėginti ir kūlgrindos – senojo akmeninio tako, vedančio per pelkę, tvirtumo.

Varnių regioniniame parke yra kelios dešimtys draustinių, Stervo gamtos rezervatas, kuriame draudžiama lankytis, atlikti tyrimus ir stebėjimus be parko direkcijos raštiško leidimo. L. Novikas fototurnyro dalyviams priminė, kokia jautri ekosistema yra pelkė ir kad čia reikia elgtis ypač atsargiai.

Užsukta ir į vieną lankomiausių parko teritorijoje įsikūrusių objektų – Telšių miškų urėdijoje prieglobstį radusį Petro Dabrišiaus puoselėjamą „Žvėrinčių“, kurio pažiba – Žemaitijos simbolis meškinas Timofėjus.

Varnių regioninio parko apylinkės taip užbūrė fotografus, kad nebeliko laiko atsakingiausiam turnyro etapui – geriausių darbų pristatymui, peržiūrai ir rinkimams. Tačiau išeitis rasta – draugiškai nutarta pasinaudoti direktorės I. Zimblienės kvietimu dalyvauti Telšių Europos informacijos centro – Europe Direct ir Varnių regioninio parko direkcijos rengiamame konkurse „Ypatinga čia“. Konkurso rezultatai bus paskelbti ne vėliau kaip šių metų spalio 30 d. organizatorių interneto svetainėse www.varniuparkas.lt, www.europedirect.lt ir gamtos fotografų klubo svetainėje www.naturephoto.lt.

Kai kuriuos gamtos fotografų sambūrio darbus jau galima pamatyti klubo „Naturephoto.lt“ svetainėje, kurioje prisiregistravę lankytojai gali palikti savo komentarus, įvertinti fotografijas.

Gamtos fotografija: menas ar dokumentika

Sekmadienio rytą fototurnyro dalyviai rinkosi į pirmąjį klubo rengiamą seminarą „Lietuvos laukinės gamtos fotografija: menas ar dokumentika“, kurį vedė fotomenininkas Vilniaus dailės akademijos docentas Remigijus Zolubas.

Dokumentinės gamtos fotografijos reikalingumas ir pažintinė reikšmė niekam nekelia abejonių. O štai apie meninę gamtos fotografijos vertę pastaruoju metu diskutuojama vis garsiau. Panašu, kad šiandien dažnas gamtos fotografas jau nebepasitenkina vien dokumentine fotografija ir nori kurti meniškus kadrus.

Pasak R. Zolubo, pirmiausia fotografai turėtų suvokti, kad viena yra fotografuoti asmeniniam albumui, o visai kas kita – savo darbus kelti į viešas fotosvetaines, kuriose nuotraukos vertinamos įvairiais aspektais – vertinama jų kokybė, fotografuojamas objektas, fonas, apšvietimas ir kt. Tokiems darbams keliami nemenki reikalavimai. Meninė fotografija – apskritai sudėtinga sritis. Meniškai nufotografuoti paukštį ar žvėrį kartais atrodo sunkiai įmanoma, ypač tokiame krašte kaip Lietuva. Mūsų žvėrys, skirtingai nei, tarkim, Afrikos, – labai baikštūs ir nemėgstantys pozuoti „modeliai“.

Klubas plečiasi

Pirmasis gamtos fotografų klubo turnyras buvo rengiamas Novaraistyje prieš dvejus metus – paskutinį 2009-ųjų gegužės savaitgalį. Tada ir gimė idėja kurti gamtos fotografijų svetainę „Naturephoto.lt“, kuri netrukus išaugo į gausų gamtos fotografų klubą. Šiandien jo gretose daugiau nei 100 aktyvių narių. Į seminarą klubo nariai pakviesti pirmąkart.

Fototurnyro organizatoriai džiaugiasi, kad tokie susibūrimai tapo gražia gamtos fotografų klubo „Naturephoto.lt“ tradicija, o klubo narių gretos vis gausėja. Pirmiausia nauji fotografų darbai pasirodo to paties pavadinimo klubo interneto svetainėje.

Gamtos fotografijų svetainė „Naturephoto.lt“ per porą metų virto gyvosios ir negyvosios gamtos virtualiąja fotoenciklopedija, kurioje kaupiamos ne tik mūsų krašto, bet ir užsienio šalių gyvūnų, grybų, augalų, kraštovaizdžio nuotraukos. Šiandien joje eksponuojama per 6 tūkst. fotografijų.

„Klubas „Naturephoto.lt“ neapsiriboja vien interneto erdve. Mūsų narių darbai iliustruoja daugybę gamtinių leidinių, rengiamos bendros ir personalinės parodos. Nemažai šiam klubui priklausančių fotografų dalyvavo pirmajame respublikiniame laukinės gamtos fotografijų konkurse „Gintarinis žaltys“ ir pelnė laurus“, – sakė klubo sumanytojas, gamtinių leidinių leidėjas Romualdas Barauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: