Gaisrų priežastis – sena buitinė technika  (0)

Artėja didysis atostogų metas, kuomet užvėrę namų duris skubėsime poilsiauti. Tačiau ar įsitikinote, kad namus paliekate saugius? Ar neužsidegs senstelėjęs ir nuolat kaistantis šaldytuvas, tarybinę animaciją menantis televizorius ar garsiai dūzgiantis kompiuteris? Sena buitinė technika yra nenuspėjama ir bet kada gali sukelti pavojų jūsų turtui ar artimųjų gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavojingiausi senį šaldytuvai

Per 4 šių metų mėnesius Lietuvoje kilo 5554 gaisrai. Kone dešimtadalis jų kilo dėl netvarkingos elektros įrangos ir elektros prietaisų eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Ugniagesių teigimu, dažniausiai namus ir butus suniokoja gaisrai, kilę dėl atgyvenusios elektros instaliacijos ir prietaisų.

Daugiausia gaisrų buityje sukelia seni šaldytuvai, remdamasis statistika sako buitinę techniką remontuojančios įmonės „AG Service“ direktorius Eimundas Mačiulis. Šaldytuvai, anot jo, užsiliepsnoja labai greitai ir netikėtai. E. Mačiulis prisiminė atvejį, kai vienai moteriai tiesiog prie akių užsidegė senas šaldytuvas. Dažniausiai senus šaldytuvus turi vyresnės kartos atstovai, senoliai, tad gaisro metu jiems kyla daug didesnis pavojus. Garbaus amžiaus žmonės vėliau pastebi gaisrą, gali apsinuodyti smalkėmis. „Dažnai žmonės giriasi, turintys kone pusę amžiaus veikiančius tarybinius šaldytuvus, kurie negenda, tačiau jie net nesusimąsto, kad būtent dėl jų sumoka kosmines sąskaitas už elektrą. Be to, tokie šaldytuvai dažniausiai ir padega namus“, - pasakojo „AG Service“ vadovas. 

Užsiliepsnoti gali bet kas

Vis dėlto, pasak jo užsidegti gali bet kuris senas buities prietaisas. E. Mačiulis vieną po kito vardija pavyzdžius kaip senas kompiuteris supleškino namą, atgyvenusi skalbyklė ar mikrobangų krosnelė pražudė buto turtą. Daug gaisrų kyla ir dėl senų televizorių. Prieš dešimtmetį ir seniau pagaminti šie prietaisai linkę užsidegti net ir palikti budėjimo režimu. Jie naudoja daugiau energijos, apkrauna tinklą ir užsiliepsnoja. „Liūdna girdėti tai, kai žmonės daug investavę į naujo buto remontą ar pasistatę namą, susiveža seną buitinę techniką iš ankstesnio būsto, - sakė E. Mačiulis. – Jei nėra lėšų įsigyti naujam prietaisui, tai geriau pakentėti ar pirkti išsimokėtinai, nes vėliau nuostoliai gali būti keliasdešimt kartų didesni. O ką jau kalbėti apie namie paliktų senyvų žmonių ar vaikų aukas... Naujuose būstuose dažnai būna įrengtos šarvo durys ir plastikiniai langai, tad kaimynai gaisrą dažniausiai pastebi tik tuomet, kai jau nebelieka ko gelbėti“.

Specialūs saugikliai

„Topo centro“ generalinis direktorius E. Jakubonis patvirtino, kad nauji buities prietaisai yra gerokai saugesni. Anot jo, dauguma tų prekių, kurios turi kaitinimo elementus - šildytuvai, fenai, radiatoriai, fenai-šukos – turi apsauginius jungiklius arba saugiklius, kurie išjungia prietaisą perkaitimo atveju. Tik atvėsus prietaisui iki saugios temperatūros jis vėl leidžia būti įjungiamas. Saugūs ir šiuolaikiniai žinomų gamintojų arbatinukai. „Vis dėl to, jei pirkėjas nesilaiko saugos instrukcijų, pvz. uždengia šildytuvo oro įėjimo ar išėjimo angas ir palieka išėjęs iš namų – tai čia jau ir saugiklis gali nebepadėti, - atkreipia dėmesį „Topo centro“ vadovas.

Didelį dėmesį gamintojai skiria potencialiai grėsmingų prietaisų – viryklių saugumui. Nuo 2010 m. liepos 1d. nebegalima importuoti dujinių viryklių be dujų nuotėkio apsaugos. Nauji šaldytuvai taip pat gerokai saugesni už savo pirmtakus. Juose naudojamas freonas yra nedegus, be to ir kiekis labai mažas, o naudojamos izoliacinės medžiagos ir plastmasė yra mažiau degūs nei gamintų prieš kelis dešimtmečius. Itin saugūs šiuolaikiniai skystųjų kristalų televizoriai (LCD). Jie naudoja mažai elektros energijos, „nepritraukia“ dulkių kaip senieji kineskopiniai, todėl gaisro tikimybė sumažėja iki minimumo. 

Saugiausios – indukcinės kaitlentės

Ypač saugios ir elektrinės stiklo keraminės kaitlentės. Jos turi saugumo užraktus nuo vaikų ar gyvūnų, bei apsauginį automatinį išsijungimą. „Na, o neabejotinai saugiausios yra indukcinės kaitlentės, kadangi jų paviršius tiek neįkaista kaip kaitlenčių turinčių tradicinius kaitinimo elementus, - sakė E. Jakubonis. 

Kompiuteriai - taip pat stipriai kaistantys prietaisai, tad gamintojai daug dėmesio skiria jų aušinimui. Dažnas procesorius, sugedus aušintuvui, gali sudegti per kelias sekundes, o kompiuteris tapti gaisro priežastimi. Todėl verta įsigyti naują ar atsinaujinti senesnį kompiuterį, nes naujesniuose kompiuteriuose aušinimas yra patikimesnis. „Žinoma, tikimybė, kad ir naujame prietaise įvyks elektros gedimas visada išlieka, tačiau ji sumažinta iki minimumo“, - reziumavo E. Jakubonis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: