„WiMAX Forumas“ švenčia plačiajuosčio ryšio inovacijų dešimtmetį  (0)

Pasaulinė organizacija „WiMAX Forum“, kurios narė nuo 2004 m. yra ir mūsų šalies bendrovė Lietuvos radijo ir televizijos centras, švenčia 10-ties metų jubiliejų. Šia proga „WiMAX Forumo“ personalas padėkojo visiems organizacijos nariams už bendradarbiavimą ir patikino, kad „WiMAX“ kūrėjai ir toliau vystys bei tobulins šią ketvirtosios kartos ryšio technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš didžiuojuosi tuo, ką „WiMAX Forumas“ nuveikė ir tuo, ką dar nuveiks ateityje, tobulindamas ir pritaikydamas savo technologiją naujiems poreikiams tenkinti“, – sako „WiMAX Forumo“ prezidentas ir pirmininkas Ronas Resnick‘as. „WiMAX Forumas“ įsteigtas 2001 m. birželio 8 d. Pagrindinis siekis tuomet buvo – pagreitinti plačiajuosčio belaidžio ryšio plėtrą suteikiant pigią interneto prieigą visiems – bet kur ir bet kada.

Praėjusį dešimtmetį šios idėjos siekimas pagreitino neišvengiamą interneto ir telefonijos sandūrą ir paskatino naujų technologijų, keičiančių prisijungimo būdus, atsiradimą. Šiandien 4G „WiMAX“ technologija naudojama 150 šalių, ji diegiama netgi tokiose srityse kaip aviacija ir išmanieji tinklai („Smart Grid“).

„WiMAX Forumo“ veikla remiasi atvirų standartų, nemokamo keitimosi informacija, mažų licencijų kainų ir bendradarbiavimo principais. Pirmąjį „WiMAX“ standartą, atitinkantį IEEE 802.16-2004 reikalavimus, „WiMAX Forumas“ pristatė 2004 m. birželį. Labai greitai – 2006 m. sausį buvo patvirtintas patobulintas, IEEE 802.16e reikalavimus atitinkantis standartas, todėl įrangos gamintojai galėjo daugiau dėmesio skirti mobiliosioms aplikacijoms. 2010 m. spalį Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU) pripažino IEEE 802.16m standartą kaip vieną iš dviejų „IMT-Advanced“ technologijų, o jau 2011 m. kovą buvo patvirtintas ir šiuos reikalavimus atitinkantis standartas „WiMAX 2“.

„Mūsų steigėjai norėjo iš esmės pakeisti telekomunikacijų rinką diegiant visiems interneto protokolams tinkančią ir pasauliniais standartais paremtą belaidžio plačiajuosčio ryšio technologiją, kuri galėtų tenkinti kylančius vartotojų poreikius ir leistų jiems rinktis dar daugiau paslaugų ir įrenginių. Tradicinės telefonijos verslo modelio, kuris remiasi į balsą orientuota architektūra, atsisakymas ir perėjimas prie interneto modelio, kuris remiasi visaapimančiais į duomenis orientuotais tinklais, yra tikra revoliucija, duosianti naudos visam pasauliui“, – tvirtina Ronas Resnick‘as.

4G „WiMAX“ ryšys visame pasaulyje prieinamas jau daugiau nei 823 milijonų žmonių. „WiMAX Forumas“ tikisi, kad per 2011 metus šis skaičius išaugs daugiau nei iki milijardo. Sparčiai auga ir „WiMAX“ abonentų bazė. Kompanijos „Maravedis“ tyrimas parodė, kad 2011 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje pasaulyje buvo 17,25 milijonai „WiMAX“ naudotojų. Pagal „Infonetics“ tyrimą, 2010 m. „WiMAX“ įrangos rinka išaugo 85 proc., o rinkos tyrimų įmonė „Infiniti“ prognozuoja, kad 2014 m. „WiMAX“ įrangos rinka pasieks 6,9 milijardų JAV dolerių lygį.

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras 4G „WiMAX“ technologijos mobiliojo interneto MEZON paslaugas teikia nuo 2009 m., jos prieinamos jau daugiau nei 60 proc. šalies gyventojų. 4G „WiMAX“ ryšio tinklas šiuo metu – antras pagal dydį tarp plačiajuosčio mobiliojo ryšio tinklų Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: