Lietuvos moterys raginamos drąsiau žengti į informacines technologijas  (0)

Š.m. birželio 28 d. bendrovė „Microsoft Lietuva“ informacinių technologijų ir kitose srityse dirbančioms moterims pristatė naująją iniciatyvą „Opening Windows“. Ja siekiama atkreipti Lietuvos moterų dėmesį į palankias darbo galimybes informacinių technologijų srityje, supažindinti visuomenę su sėkmingiausiomis Lietuvos IT specialistėmis, taip pat suteikti moterims profesionalėms galimybę bendradarbiauti ir keistis patirtimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į moterims profesionalėms skirtos naujosios „Microsoft“ iniciatyvos „Opening Windows“ pristatymą susirinko arti 50 informacinių technologijų, rinkodaros, vadybos ir kitų sričių specialisčių. Idėja paraginti moteris aktyviau domėtis saviraiškos galimybėmis informacinėse technologijose gimė įvertinus tyrimų išvadas, jog moterys neretai privengia IT sektoriaus ir savo profesinei karjerai pasirenka kitas sritis. „Tradiciškai susiklostė, kad IT įmonėse dominuoja vyrai. Tačiau siekdami kurti sėkmingus ir geriausiai rinkos poreikius atitinkančius produktus, į informacinių technologijų kūrimą ir diegimą turime aktyviau įtraukti moteris, - sakė Mindaugas Glodas, „Microsoft“ generalinis direktorius Baltijos šalims. – Skirtingų lyčių, amžiaus ir kultūrų įtaka padeda tiksliau suprasti, ko iš mūsų tikisi produktų vartotojai.“

Moterys nedrąsiai siekia karjeros informacinių technologijų srityse
Tarptautinio tyrimų instituto NCWIT (National Center for Women & Information Technology) duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose moterys sudaro mažiau nei penktadalį (20 proc.) IT bendrovių personalo. Moterų karjeros vadybos ekspertai nustatė, kad beveik pusė merginų, studijavusių technologines specialybes JAV ar Europos šalyse, pasibaigus studijoms tolesnei profesinei karjerai pasirenka kitas sritis. Dvigubai daugiau moterų, palyginus su vyrais, palieka darbą IT sektoriuje pasiekusios 30-40 metų amžių, personalo ekspertų vadinamą savirealizacijos laikotarpiu. „Tai yra didžiuliai praradimai tiek konkrečioms verslo įmonėms, tiek kiekvienos šalies ekonomikai, - sakė Mindaugas Glodas.– Pristatydami naująją iniciatyvą mes siekiame padrąsinti Lietuvos moteris aktyviau siekti profesinės karjeros tradiciškai vyriškomis laikomose srityse.“

Pasak M.Glodo, vienos iš pamatinių “Microsoft” vertybių - tolerancija ir pagarba, todėl kompanija pasisako už natūralų lyčių balansą, lanksčių darbo sąlygų darbuotojams suteikimą, galimybę naujųjų technologijų pagalba patogiai derinti darbą ir asmeninį gyvenimą. „Neretai moterų profesinė karjera nutrūksta dėl šeiminių aplinkybių, todėl siekiame žmonėms sudaryti itin patogias ir lanksčias darbo sąlygas,“ - pasakojo M.Glodas.

Iniciatyvos savalaikiškumui ir naudingumui pritaria ir Kauno technologijos universiteto profesorius Rimantas Gatautis. „Studijuodamos technologijas mūsų universitete merginos demonstruoja geras žinias. Studijoms valstybė skiria milžiniškas lėšas, tad tolesnis merginų darbas pagal įgytas profesijas ir nuolatinis įgytų kompetencijų ugdymas būtų ekonomiškai naudingi tiek joms pačioms, tiek valstybei.“ Pasak R.Gataučio, nors tradiciškai su IRT susijusiame versle dominuoja vyrai, sėkmingų rezultatų šioje srityje pasiekia ir moterys.

Specialistų poreikis informacinėse technologijose sparčiai auga
Informacinėms technologijoms aktyviai skverbiantis į visas gyvenimo sritis, IT specialistų poreikis auga sparčiau nei pajėgiama parengti naujus specialistus. NCWIT prognozėmis, vien JAV 2016 metais iš pusantro milijono darbo vietų IT sektoriuje beveik pusė jų liks laisvos. Tarptautinės tyrimų kompanijos IDC prognozėmis, 2015 metais Europoje prognozuojamas 700 tūkstančių IT specialistų trūkumas, o Infobalt duomenimis, po penkerių metų Lietuvoje gali pritrūkti net 6000 šios srities profesionalų. „Lietuvos ekonomikos ateitį matome aukštą pridėtinę vertę kuriančiose srityse. Informacinės technologijos atveria puikias saviraiškos galimybes įvairaus išsilavinimo moterims, turinčioms profesines technologines žinias, taip pat dirbančioms rinkodaroje, žmogiškųjų resursų valdyme, pardavimų ar kitose sferose,“ - sakė Mindaugas Glodas.

Moterims pasitikėjimo įkvėps sėkmingiausios profesionalės
Apie profesinės karjeros sėkmės veiksnius kalbėjusi Dr. Neda Songinaitė, „Hay Group“ generalinė direktorė Baltijos šalims, teigė, kad Lietuvoje moterys turi kaip niekad puikias galimybes sėkmingai dirbti tradiciškai vyriškomis laikomose srityse, prie kurių priskiriamas ir IT sektorius. „Darbo rinkos vystymosi prognozės rodo, kad jau dabar moterys galėtų drąsiau dairytis laisvų darbo vietų IT srityje, stiprinti savo profesinę kompetenciją ir lygiuotis į sėkmingai šioje srityje dirbančias specialistes ir vadoves,“ – sakė Neda Songinaitė. Pasak jos, nepriklausomai nuo veiklos srities, moterų galimybes siekti karjeros nulemia profesinės žinios ir asmeninės savybės: nuolatinis mokymasis, profesinės kompetencijos ugdymas, emocinis intelektas, taip pat gebėjimas subalansuoti darbo ir asmeninius poreikius. „Pagrindiniu veiksniu, nulemiančiu profesinės karjeros sėkmę, įvardinčiau vidinę motyvaciją. Būtent ji tampa varikliuku, vedančiu nustatytų tikslų link, suteikiančiu pasitikėjimo savimi, žinių ir drąsos,“ - sakė N. Songinaitė.

Susitikimo metu savo asmenine patirtimi pasidalino ir Daiva Urbanavičienė, „Technologijų ir inovacijų centro“ generalinė direktorė. Daugiau nei 15 metų informacinių paslaugų ir technologijų srityje dirbanti ir vadovavimo patirtį daugiau nei 800 darbuotojų įmonei turinti D.Urbanavičienė sakė: „Sėkmingą profesinę saviraišką, visų pirma, nulemia tai, kiek įdomi ir patraukli konkreti veikla yra kiekvienai iš mūsų. Tik esant asmeniniam suinteresuotumui atsiranda noras ir vidinė motyvacija siekti aukščiausių tikslų.“ D.Urbanavičienė pabrėžė, kad profesinėje karjeroje yra labai svarbūs gebėjimas išsikelti asmeninius ir komandinius tikslus, pasiryžimas juos įgyvendinti ir visapusis atsidavimas darbui. „Savo gyvenime aš vadovaujuosi pagrindine taisykle – „3N: Nieko Nėra Neįmanomo“, tai reiškia, kad viskas priklauso nuo mūsų požiūrio į esamą iššūkį ir sugebėjimo problemą paversti galimybe,“ – pasakojo Daiva Urbanavičienė.

Apie iniciatyvą „Opening Windows“:
Lietuvoje pristatyta „Microsoft“ iniciatyva „Opening Windows“ veikia jau keletą metų ir sparčiai populiarėja Centrinės ir Rytų Europos šalyse. Prieš keletą savaičių šis projektas buvo taip pat pristatytas Estijoje ir Rusijoje, kiek anksčiau – Čekijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Ukrainoje. Pagrindinis iniciatyvos „Opening Windows“ tikslas – suteikti moterims profesionalėms galimybes keistis profesine patirtimi, diskutuoti dalykinės kompetencijos kėlimo klausimais, susipažinti su profesines aukštumas jau pasiekusiomis moterimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)