Vandenilio energetikos asociacijos narių organizuojamos konferencijos  (0)

Pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ VP1-3.1-ŠMM-05-K priemonės „MTTP tematinių tinklų, asociacijų veiklos stiprinimas“ 2010 m. balandžio mėnesį Europos socialinio fondo agentūra ir Vandenilio energetikos asociacija pasirašė sutartį projektui „Vandenilio asociacijos stiprinimas”. Projekto partneris – Energetikos ekonomikos asociacija. Vandenilio asociacijos steigėjai: Lietuvos energetikos institutas (LEI), Kauno Technologijos universitetas (KTU, Fizikos katedra), Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Vilniaus universitetas (VU).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilio energetikos ir Energetikos ekonomikos asociacijos pagrinde užsiima moksliniais tyrimais, inovatyvių technologijų populiarinimu ir šių technologijų pritaikomumo analize. Organizacijų nariai yra aktyvūs Lietuvos mokslininkai, kurių daugelis aktyviai dalyvauja įvairiose tarptautinėse mokslinėse organizacijose.

Šio projekto metu asociacijos nariai sėkmingai suorganizavo tris tarptautines ir vieną vietinę konferenciją, kurių metu aptariami aktualūs inovatyvių energetikos technologijų esama padėtis ir iššūkiai. Pirmasis renginys, organizuotas kartu su Energetikos ekonomikos asociacija - Tarptautinės energetikos ekonomikos asociacijos 11-oji Europos konferencija “Energetikos ekonomika, politika ir tiekimo saugumas: išgyvenimas globalios krizės sąlygomis” vykusi Vilniuje, Radission Blue Hotel Lietuva viešbutyje 2010 m. rugpjūčio 25-28 d. Konferencijoje dalyvavo žymūs pasaulio energetikos ekspertai: mokslininkai, politikai, didžiųjų energetikos įmonių atstovai, kurie konferencijos dalyviams pristatė aktualias energetikos sektoriaus problemas, susijusias su pasaulinės ekonomikos krizės sukeltais pokyčiais energetikos sektoriuje. Didelis dėmesys buvo skirtas atsinaujinančių šaltinių energetikai kur vandenilis yra laikomas kaip vienas iš potencialiai priimtinausių energijos nešiklių ateities transporto ir pramonės energijos saugojimo sistemoms. Konferencijos metu buvo surengtos 8 plenarinės ir 46 konkurentinės sesijos, kuriose perskaityta daugiau nei 200 pranešimų. Konferencijoje dalyviai atstovavo 38 pasaulio šalims (JAV, Vokietija, Prancūzija, D. Britanija, Italija, Brazilija, Japonija, Rusija, Australija, Šveicarija, Meksika, Pietų Afrikos Respublika ir kt.). Renginyje ypatingas dėmesys buvo skirtas jauniesiems mokslininkams: 70 studentų ir doktorantų iš įvairių pasaulio šalių pristatė savo atliktų mokslinių tyrimų rezultatus. Lietuvos energetikos ekonomikos specialistų dalyvavimas tarptautiniuose mokslinio bendradarbiavimo tinkluose suteikė teisę organizuoti Lietuvoje tokio aukšto lygio tarptautinę konferenciją, o aukščiausio lygio energetikos ekspertams sudarė geras sąlygas daugiau sužinoti apie Lietuvos ir kitų Baltijos šalių energetikos plėtros specifiką ir pagrindinius iššūkius.

2010 metų, rugsėjo 20-23 dienomis, Vandenilio energetikos asociacijos nariai (KTU, LEI, VDU) surengė tarptautinę konferenciją Kaune - „RADIATION INTERACTION WITH MATERIAL AND ITS USE IN TECHNOLOGIES 2010“. Šios konferencijos vienas iš svarbiausių uždavinių - naujų medžiagų, skirtų pagrinde energetikos sektoriui, sintezės ir tyrimų klausimų analizė. Konferencijoje dalyvavo apie 175 nariai iš įvairių šalių (Japonijos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos, Lenkijos ir kitų šalių). Pristatyti pranešimai vandenilio gavybos, saugojimo, kuro elementų, saulės energetikos medžiagų sintezės ir technologijų analizės srityse. Aptartos pagrindinės tendencijos medžiagų modifikavimo panaudojant lazerius, joninius pluoštelius ir plazmines technologijas srityse. Pristatyti pranešimai susiję su organinių ir neorganinių puslaidininkių naujausiomis technologijomis. Konferencijoje ypatingas dėmesys buvo skirtas jauniesiems mokslininkams magistrantams ir doktorantams – buvo rengiamos stendinių pranešimų sesijos, kurių metų jaunieji mokslininkai turėjo unikalias galimybes pristatyti savo darbus ir pabendrauti su vyresniais kolegomis.

2010 metais surengta konferencija turėjo nepaprastą pasisekimą ir šiais metais (2012.05-14-17 d.) rengtoje konferencijoje „RADIATION INTERACTION WITH MATERIAL AND ITS USE IN TECHNOLOGIES 2012“, dalyvių skaičius siekė 200 (iš 17 pasaulio šalių). Į konferenciją atvyko žymus mokslininkai susiję su naujos kartos baterijų, vandenilio saugojimo sistemų kūrimu iš Stokholmo universiteto, saulės elementų ir protingų langų kūrėjai iš IFE (Norvegijos energetikos institutas), mokslininkai iš Belgijos, Serbijos ir kitų šalių, susiję su spinduliuotės panaudojimu medžiagų, skirtų energetikos sektoriui kūrimu ir analize. Vandenilio energetikos ir Energetikos ekonomikos asociacijų nariai prisidėjo rengiant Lietuvos energetikos instituto Jaunųjų mokslininkų sąjungos (JMS) organizuojamą tarptautinę doktorantų ir jaunųjų mokslininkų konferenciją „Jaunoji energetika 2011“ (Conference of Young Scientists on ENergy Issues CYSENI 2011). Pagrindinis šios konferencijos tikslas – skatinti doktorantų ir jaunųjų mokslininkų aktyvią mokslinę veiklą, bendradarbiavimą ir ugdyti gebėjimą pristatyti mokslinių tyrimų rezultatus. Jauniesiems mokslininkams siekiama suteikti galimybes susipažinti su kolegomis ir jų vykdoma moksline veikla, keistis idėjomis bei kontaktais, kurie būtų naudingi kuriant bendrus projektus ir plėtojant vykdomus mokslinius tyrimus. Pranešimus skaitė 65 jaunieji mokslininkai iš įvairių Lietuvos bei užsienio valstybių institucijų.

Konferencijos tematikos:

  • Vandenilis ir kuro elementai 
  • Atsinaujinančių energijos ištekliai ir jų naudojimas 
  • Šiuolaikiniai energijos tinklai 
  • Energijos vartojimo efektyvumas ir taupymas 
  • Energetikos politikos sprendimų metodai 
  • Šiluminės fizikos, skysčių bei dujų mechanikos ir metrologijos sričių tyrimai 
  • Nanomokslai ir nanotechnologijos, daugiafunkcinių medžiagų tyrimai 
  • Degimo ir plazminių procesų tyrimai 
  • Globalūs pokyčiai ir ekosistemos 
  • Termobranduolinės sintezės tyrimai 
  • Branduolinė energetika ir radiacinė sauga

Vienas iš reikšmingesnių konferencijos rezultatų yra jaunųjų mokslininkų atliktų tyrimų apibendrinimas, kokybiškų straipsnių parengimas ir jų pateikimas mokslinei visuomenei. Kiekvieną straipsnį recenzuoja du aukštos kvalifikacijos recenzentai ir atsitiktinai parinktas, konferencijoje dalyvaujantis jaunasis mokslininkas. Taigi konferencijoje dalyvaujantys jaunieji mokslininkai turėjo galimybę išbandyti save kaip recenzentą. Konferencijos dalyvių pateikti straipsniai bei anotacijos buvo sudėti į elektronines laikmenas (CD), kurios pasieks pagrindinius šalies mokslo centrus ir bibliotekas. 

Vandenilio ir kuro elementų tematikoje, Vandenilio energetikos asociacijos nariai pateikė pranešimus, kurie buvo pagrinde susiję su nanokristalinių medžiagų panaudojimu vandenilio saugojimui ir kieto oksido kuro elementams. Aptarta plazminių technologijų panaudojimo šiose srityse privalumai ir atskleisti pagrindiniai iššūkiai, kurie susiję su šių technologijų pritaikymu pramonėje. Ypatingas dėmesys buvo skirtas mažėjančio pasaulinių kompanijų intereso vandenilio energetikos technologijoms analizei ir augančiam susidomėjimui tyrimais baterijų, skirtų nešiojamiems įrenginiams ir transporto sektoriui.

Pranešimuose buvo parodyta, kad dirbant vandenilio saugojimo srityje ir kuriant metalų hidridus, šios medžiagos gali būti nepaprastai efektyviai panaudotos baterijų technologijose, pavyzdžiui pakeičiant vieną elektrodą ličio jonų baterijose į destabilizuoto magnio hidrido elektrodą. Tai ženkliai, padidintų dabartinių baterijų talpą ir sumažintų savikainą. Taip pat pristatyta, kaip vystant metalų hidridus skirtus vandenilio saugojimui, juos galima efektyviai panaudoti protingų langų, persijungiančių veidrodžių ir saulės elementų technologijose. Šios papildomos sritys gali suteikti finansines galimybes, gaunant reikalingus tyrimams pinigus iš dabartiniu metu populiaresnių tyrimų sričių. Tai leistų tęsti tyrimus susijusius su metalų hidridų sinteze ir analize ir su laiku šie tyrimai gali suteikti naujus impulsus grįžtant prie vandenilio saugojimo kietuose kūnuose tematikos. Minėtose srityse aktyviai dirba LEI vandenilio energetikos technologijų centro, KTU Fizikos katedros, VDU Fizikos katedros bei VU mokslininkai.

J.V. Žiugžda, Lietuvos energetikos instituto informacijos skyrius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: J.V. Žiugžda
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)