„Šlovės laboratorija“ kviečia jaunuosius mokslininkus išmėginti jėgas konkurse  (0)

Tarptautinis konkursas „Šlovės laboratorija“ ieško naujų mokslo balsų ir kviečia jaunuosius mokslininkus išmėginti jėgas konkurse. Trečius metus Lietuvoje organizuojamas tradiciniu tapęs konkursas siekia suburti tiksliųjų ir gamtos mokslų studentus, pedagogus ir mokslininkus, kuriems rūpi su mokslu pažindinti visuomenę. Painią mokslo koncepciją plačiajai auditorijai pristatyti trumpai, aiškiai ir įkvepiančiai – toks šio konkurso iššūkis dalyviams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys minutės – tik tiek laiko gauna kiekvienas konkurso dalyvis. Jo turi pakakti išaiškinti klausytojams „iš gatvės“ tiek aukštosios matematikos teoriją, tiek medicininį reiškinį ar kitą mokslo koncepciją. Daugiausiai šansų turi tie kalbėtojai, kurie sugeba ne tik paaiškinti, bet ir įžiebti susidomėjimą savo pasirinkta tema. 

Dalyvių kalbas vertins mokslininkų ir komunikacijos specialistų komisija, o praėjusieji atranką turės galimybę gebėjimus tobulinti dviejų dienų viešojo kalbėjimo seminare, kurį ves garsus britų mokslo žurnalistas BBC radijo laidos „Materialusis pasaulis“ kūrėjas Quentinas Cooperis. Konkurso laimėtojas Lietuvą atstovaus tarptautiniame „Šlovės laboratorijos“ finale, kuris vyks Jungtinės Karalystės Čeltenhamo mokslo festivalyje. 

Britų tarybos Lietuvoje projektas per keletą metų sulaukė susidomėjimo tiek iš studentų ir mokslininkų, tiek iš visuomenės pusės. Konkurse jau dalyvavo biologijos, medicinos, matematikos, chemijos, farmacijos ir kitų sričių studentai ir mokslininkai iš VU, KTU, KMU ir kitų aukštųjų mokyklų. 

„Mūsų patirtis parodė, kad „Šlovės laboratorijoje“ nėra per daug sudėtingų mokslinių temų. Išradingas ir atviras mokslininkas, pedagogas ar studentas, nuoširdžiai siekiantis pasidalinti savo žiniomis ir atradimais su visuomene, gali nesunkiai „išgliaudyti“ painią koncepciją ir paskatinti auditoriją suvokti jos reikšmę kasdieniame gyvenime, - sakė Britų tarybos projektų vadovė Danguolė Kiznienė. – Šis konkursas yra ne tik smagios varžytuvės, kurias smagu tiek stebėti, tiek jose dalyvauti. Jis leidžia suartinti mokslą su plačiąja visuomene, rasti abiem suprantamą kalbą.“

Praėjusių metų „Šlovės laboratorijos“ konkurso Lietuvoje laimėtoja Kauno technologijos universiteto lektorė dr. Jurgita Kazlauskė pasakojo, kad projekte dalyvauti ją paskatino siekis populiarinti mokslą: „Norėjau paskatinti jaunus žmones rinktis mokslininko kelią, tiksliuosius mokslus, kad ateityje mūsų šalis vis stiprėtų ir stiprėtų, kuriant praktikoje pritaikomas mokslo naujoves“, - sakė dr. J. Kazlauskė. 

Dr. J. Kazlauskė praėjusių metų konkurse pristatė pranešimą „Pats geriausias priešnuodis“ apie tai, kaip žmogaus organizmas apsisaugo nuo nuodingų medžiagų pasitelkdamas citochromą p450, glūdintį kiekvienoje ląstelėje. Pasak jos, „Šlovės laboratorijos“ konkursas suteikė naujų ir pritaikomų praktikoje žinių, kurias ji naudoja skaitydama paskaitas studentams, dalyvaudama tarptautinėse konferencijose. Dr. J. Kazlauskė ragino jaunuosius mokslininkus dalyvauti „Šlovės laboratorijoje“: „Ši puiki proga gali lemti teigiamus pokyčius kiekvieno iš jūsų gyvenime“, - pridūrė ji.

Į „Šlovės laboratoriją“ kviečiami registruotis gamtos, techninių, inžinerinių ir tiksliųjų mokslų atstovai: studentai, dėstytojai, mokytojai ir visi kiti, dirbantys šių mokslų srityse. Registruotis galima interneto svetainėje www.famelab.lt iki balandžio 24 d. Dalyvių atranka vyks balandžio 26 d. Vilniuje ir 27 d. Kaune. Konkurso dalyviai gali būti 18-35 m. amžiaus, šiuo metu studijuojantys arba dirbantys medicinos, technologijų, matematikos, aplinkos, geologijos, fizikos, chemijos, informatikos ar panašių mokslų srityje. Daugiau informacijos apie projektą galima gauti informacinių susitikimų, kurie balandžio 10-13 dienomis vyks Lietuvos aukštosiose mokyklose, metu. Susitikimų grafikas skelbiamas projekto puslapyje www.famelab.lt.

Didžiulio susidomėjimo pasaulyje sulaukiantis konkursas „Šlovės laboratorija“ (angl. „FameLab“) prasidėjo 2005 metais Jungtinėje Karalystėje, Čeltenhemo mokslo festivalyje. Šiuo metu konkursas rengiamas jau beveik dvidešimtyje valstybių, tarp kurių Austrija, Graikija, Izraelis, Vokietija, Honkongas, Marokas ir Egiptas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: