Kaip išsirinkti geriausią išmanųjį televizorių?  ()

Naujo televizoriaus paieškos dažnai tampa gluminančia patirtimi. Mat net ir tokio paties dydžio televizorių kainos neretai būna skirtingos ir skiriasi net keletą kartų. Produkcijos gamintojai ir pardavėjai afišuoja tam tikras papildomas funkcijas, niekad negirdėtas technologijas ir neįtikėtinus pažadus apie matomo vaizdo kokybę, o visa tai tarsi įpareigoja vis daugiau pinigų išleisti naujam prietaisui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O internete informacijos ieškojimas prilygsta chaosui – ten pilna daug prieštaravimų ir nepatvirtintų faktų, kurie tik dar labiau klaidina. Tačiau atsižvelgiant į keletą pagrindinių kriterijų, galima išsirinkti išties puikų televizorių. Žinoma, jokie patarimai nepadės išsirinkti visokeriopai idealaus varianto, tačiau suteiks pakankamai informacijos, nuo ko pradėti ieškant naujo išmanaus televizoriaus.

Dydis – tikrai svarbus

Sakantieji, kad ekrano dydis ir vaizdo kokybė yra vienas nuo kito neatsiejami, yra teisūs tik iš dalies. Mat didelėje erdvėje net ir geriausios kokybės nedidelio televizoriaus transliuojamas vaizdas pranyks. Dėl šios priežasties svetainėje derėtų statyti ne mažesnį nei 55 colių įstrižainės išmanųjį televizorių, o miegamajame  - ne mažesnį nei 40 colių įstrižainės. Vis tik optimalus dydis didesniam kambariui – 65 coliai ir daugiau. Žinoma, sprendimą pirkti dažnai paveikia ir papildomos funkcijos ar parametrai, tokie kaip 4K rezoliucija, HDR ar itin funkcionalus išmanusis distancinis pultelis, tačiau dažniausias klientų nusiskundimas, pasak pigu.lt elektronikos specialistų, būna tas, kad pirkėjai nusiperka tiesiog per mažą televizorių. Todėl derėtų gerai pagalvoti, ar nereikėtų investuoti į didesnį ekraną, o ne į papildomus, inovatyviai skambančius ir kažin ar reikalingus parametrus.

4K ir HDR: ką tai reiškia?

Norint turėti ilgaamžį ir technologiškai pažangų televizorių, derėtų atkreipti dėmesį ir į vaizdo transliavimo technologijas. Štai televizoriai, turintys 4K rezoliuciją (kitaip žinomą kaip UHD arba „Ultra High Definition“) turi 4 kartus daugiau pikselių nei standartiniai 1080 taškų raiškos televizoriai. Nors tai skamba kaip labai didelis ir svarbus patobulinimas, tačiau išties matomo vaizdo kokybei didelio skirtumo tai nesudaro. Tačiau iš kitos pusės, 4K technologija gamintojams atsieina pakankamai pigiai, todėl 4K televizoriai greitai pinga. Tai pat pranašaujama, kad prekyboje greitu metu išvis neliks 1080 taškų ir mažesnės raiškos televizorių.

Štai HDR suderinamumą turi kone visi šių metų brangesni televizorių modeliai. Kitaip  nei 4K technologija, HDR leidžia matyti akivaizdų transliuojamo vaizdo skirtumą. Koks tas skirtumas yra iš tikrųjų, priklauso nuo paties televizoriaus ir naudojamų failų – juk parsisiuntus iš interneto 1080 taškų kokybės vaizdo įrašą, jis tikrai netaps ryškesnis vien dėl naudojamo televizoriaus. Taigi derėtų prisiminti, kad šiai dienai pakankamai mažai programų yra transliuojama HDR kokybe, taigi reikėtų iš anksto apsvarstyti, ar už papildomą funkcionalumą norisi mokėti papildomai. Tokį televizorių labiau verta įsigyti tiems, kurie naudoja papildomas žaidimų konsoles, tokias kaip PlayStation ar Xbox, mat šie gamintojai nuolat pasiūlo naujos kartos vaizdo technologijas palaikančią medžiagą.

Ar verta investuoti į išmanųjį televizorių?

Turint senesnės kartos, neišmanųjį įprastą televizorių ir panorėjus stebėti papildomą medžiagą savo televizoriaus ekrane, pigiausias variantas yra televizorių prijungti prie savo turimo kompiuterio HDMI kabeliu ir mėgautis viso pasaulio programomis. Tačiau toks būdas ne tik nepatogus, bet ir energetiškai neefektyvus. Taip pat, norint abu prietaisus naudoti tuo pačiu metu, atsiranda pakankamai nemažai kliūčių.

Kiti vis vengia investuoti į naują televizorių su išmaniosiomis funkcijomis ir tenkinasi už kelias dešimtis eurų įsigyjamais priedėliais. Taip, jie iš dalies patenkina funkcionalumą, tačiau nuo to neretai nukenčia vaizdo kokybė. Juolab, kad neišmanieji televizoriai būna „morališkai pasenę“ ir neatitinka šiandieninės televizijos standartų. Todėl siekiant mėgautis pačios aukščiausios kokybės vaizdu, derėtų periodiškai atsinaujinti savo elektroniką, o tarp jos produktų, ir televizorių ar televizorių priedus.

Išmanusis televizorius tiesiogiai jungiasi prie interneto ryšio bei palaiko begales skirtingų programėlių (tiek įdiegtų iš anksto, tiek ir leidžiamų parsisiųsti), skirtingų failų tipų ir be abejonės naudoja naujesnes vaizdo transliavimo technologijas nei tie modeliai, kurie buvo pagaminti prieš tris ar penkis metus. Todėl ėmus galvoti apie naujo televizoriaus įsigijimą, derėtų ilgai nesvarstyti ir rinktis kuo naujesnį išmanųjį televizorių.

Ką verta įsigyti 2017-aisiais?

Buitinės elektronikos ekspertai pernelyg netuščiažodžiauja ir atsižvelgdami į tris skirtingas vertinimo kategorijas, pateikia tris verčiausius išleidžiamų pinigų televizorių modelius. Štai geriausią kainos ir kokybės santykį turi Vizio M serijos televizoriai. Jei televizoriaus kaina išties nėra pasirinkimą lemiantis aspektas, tokiu atveju reikėtų dairytis į LG G6P serijos OLED televizorius, mat jie visus kitus gerokai pranoksta vaizdo kokybe. Ieškant nedidelio, tačiau kokybiško televizoriaus miegamajam, ekspertai siūlo rinktis Roku TV televizorių iš TCL S3750/FP110 serijos. Žinoma, technologinei plėtrai vykstant vis greičiau, yra pakankamai sunku neatsilikti ir įsigyti išties pažangų modelį, todėl derėtų nuolat domėtis atsirandančiomis naujovėmis, pataria internetiniai buitinės elektronikos specialistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: