Ką daryti netekus darbo?  ()

Vienas blogiausių dalykų, kurie gali nutikti, tai darbo praradimas. Ypač sunku tuomet, kai tai nutinka netikėtai ir ne dėl asmeninės kaltės. Tiesa, pažvelgus iš kitos pusės, praradus darbą gyvenimas nesibaigia, galbūt tai puiki proga išnaudoti naujas galimybes ir atrasti save iš naujo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt to nepavyksta padaryti taip greitai kaip norėtume, tačiau tokia galimybė tikrai egzistuoja. Kone blogiausias dalykas netekus darbo yra pradėti skolintis iš greitųjų paskolų (online kredits) įmonių. Yra begalė kitų dalykų, kuriuos reikia padaryti, paskolos neišgelbės.

Reikia šiek tiek laiko apsiprasti su mintimi, jog teks ieškotis naujo darbo. Sunku suvokti, jog nereikia niekur eiti, skubėti, tuštėja banko sąskaita ir atrodo lyg viskas slysta iš rankų. Šiek tiek laiko, apmastymų ir tuomet privaloma imtis veiksmų. Negalima liūdėti ir guostis kaip yra blogai. Verčiau pasvarstyti ką reikėtų daryti pirmiausia. Taigi, keletas patarimų:

Užsiregistruoti darbo biržoje. Tai padaryti būtina. Jeigu ir nepavyks susirasti darbo šios įstaigos dėka, bent jau būsite tikri dėl socialinių garantijų. O galbūt priešingai, šios įstaigos dėka, greitai pavyks rasti naują darbą.

Apgalvoti išlaidas. Užsiregistravus darbo biržoje, gausite mėnesines išmokas, tačiau jos tikrai bus mažesnės nei jūsų ankstesnis atlyginimas, dėl šios priežasties, būtina gerai apgalvoti savo išlaidas ir teisingai paskirstyti gaunamas pajamas.

Turėti planą. Kaip bebūtų, pinigai mums yra svarbūs ir be jų tiesiog negalime išgyventi. Žinoma, tam tikrą laiką galime tvarkytis su turimomis pajamomis ar santaupomis, tačiau tie pinigai kažkada baigsis, todėl reikia žiūrėti į priekį. Geriausia, nuolat skaityti motyvacinę literatūrą ir sekti darbo pasiūlymus bei į juos kandidatuoti. Jei turėsite tikslą, darbą pavyks rasti be didelių sunkumų. Galbūt nerasite tokio darbo apie kurį svajojote, tačiau užsigarantuosite stabilias pajamas.

Paieškoti informacijos apie save. Ne paslaptis, jog potencialūs darbdaviai nuolat ieško informacijos apie būsimus darbuotojus, jūs tikrai ne išimtis. Jie klaus rekomendacijų bei ieškos informacijos internete. Pabandykite paieškoti ir jūs, taip žinosite ką mato darbdaviai ir ką jie galvoja.

Peržiūrėti savo socialinius tinklus. Socialiniai tinklai, tai viena iš erdvių, kurioje potencialūs darbdaviai ieško informacijos apie galimus darbuotojus. Įsitikinkite, kad jūsų paskyroje nėra netinkamų fotografijų, įrašų ir panašių dalykų, gadinančių jūsų reputaciją.

Pakoreguoti savo gyvenimo aprašymą. Ieškantis naujo darbo, gyvenimo aprašymas yra labai svarbus, todėl reikia atkreipti dėmesį į tai ar jis tinkamai užpildytas. Netinkamas gyvenimo aprašymas, gali būti viena iš kliūčių ieškantis darbo.

Spintos revizija. Kuo tai susiję? Išties tai labai svarbu. Ieškantis darbo, tenka dalyvauti nemažai darbo pokalbių, kurių metu, pirmąjį įspūdį sudaro būtent išvaizda. Paieškokite oficialesnių drabužių, kurie tiktų vienoms ar kitoms pareigoms. Tiesa, jei pretenduojama į žemesnes pareigas, taip pat nereikėtų atmestinai žiūrėti į aprangą. Nei vienam darbdaviui nepatinka netvarkingi darbuotojai.

Nebijokite paprašyti pagalbos. Paprastai, artimieji ir šeimos nariai noriai padeda tokiose situacijose. Galbūt būtent jų darbovietėje trūksta darbuotojų, o jūs atitinkate keliamus reikalavimus. Reikia apie tai klabėti. Nors pinigai yra svarbu, juos galime užsidirbti, tereikia noro ir pastangų. Net ir netekus darbo, galime atsistoti ant kojų ir nereikia griebtis paskolų bei naršyti įvairiuose tinklapiuose, kaip credx.lv, kuriuose galima palyginti skirtingus paskolų tiekėjus.

Kasdien daugelis žmonių dėl vienokių ar kitokių priežasčių netenka darbo, tačiau tai nereiškia, kad viskas prarasta. Reikia įžvelgti ir pozityvumo, galbūt tai metas pokyčiams gyvenime ir karjeroje. Svarbu nepasiduoti, turint noro ir jėgų, naują darbą susirasti nėra taip sudėtinga kaip gali pasirodyti iš pradžių, tačiau reikia pasidomėti esama situacija darbo rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: