Ką reikėtų žinoti prieš imant paskolą automobiliui?  ()

Augant naujų automobilių kainoms, kartu auga ir žmonių, ieškančių automobilio paskolos palankiausiomis palūkanomis, skaičius. "AutoTyrimai" duomenys rodo, kad 2019 m. gegužę Lietuvos naujų lengvųjų automobilių rinka išaugo net 32%. O 2018 m. ji buvo 10% didesnė nei 2017 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskolų palūkanos naujiems automobiliams nėra mažos, tad natūraliai, žmogus imantis paskolą galutinėje sumoje visada sumoka virš automobilio vertės. Tačiau, būtent dėl to verta pasidomėti skirtingais paskolų tiekėjais ir pasirinkti tą, kuris siūlo mažiausias palūkanų normas.

Deja, kai kurie žmonės pasiėmę paskolą su laiku pradeda nerimauti dėl jos grąžinimo. Tai tik dar viena priežastis, kad tie, kurie ieško paskolos automobiliui įsigyti, turėtų gerai viską apgalvoti iš anksto. Būtent todėl, pateikiame penkis svarbiausius patarimus, kurie padės ne tik rasti tinkamiausią sprendimą, bet ir padidinti savo šansus geresniam pasiūlymui gauti.

1. Pasidomėkite siūlomomis paskolomis

Tinkamos paskolos ieškojimo procesas turėtų prasidėti žymiai anksčiau nei paties automobilio pirkimas. Nebijokite paskambinti skirtingiems paskolų tiekėjams ar užpildyti keletą formų internetu – tai gali sutaupyti jums labai daug pinigų.

Tam, kad galėtumėte teisingai palyginti skirtingas paskolas, atkreipkite dėmesį į tris pagrindinius dalykus. Pirmiausia, pasidomėkite galima paskolos suma – turėkite omeny, kad prie sutartos automobilio kainos dar prisidės ir mokesčiai, kurie sumą padidins. Tuomet, sužinokite kiek galite skirti pradiniam įnašui. Kuo daugiau galite sumokėti iš karto, tuo mažesnės paskolos sumos jums reikės. Taip pat, svarbus ir paskolos terminas – ekspertai rekomenduoja nepasirašyti ilgesniam nei 60 mėnesių terminui naujam ir 36 mėnesių terminui senam automobiliui.

2. Sužinokite kiek galėtumėte pasiskolinti

Kai žinote kokias palūkanas pretenduojate gauti, pasinaudokite automobilio paskolos skaičiuotuvais – jie parodys apytikslią sumą, kurią galite pasiskolinti. Pasistenkite išleisti ne daugiau nei 10% savo bendro turto ir mažiau nei 20% automobilio išlaidoms (kuras, draudimas, taisymas ir išlaikymas). Turėkite omeny, kad kuo ilgesnis paskolos grąžinimo terminas, tuo daugiau išleisite palūkanoms sumokėti.

3. Jei jums reikia didelės paskolos sumos – apsvarstykite turto įkeitimą

Dažnai žmonės nori pasiskolinti automobiliui didesnę sumą, nei jiems suteikia bankas. Nenusiminkite, šioje situacijose yra kita galimybė. Paskolų tiekėjai skolina tokią sumą, kurią yra tikri, kad galėsite grąžinti. Būtent todėl, jei įkeistumėte jau turimą turtą, galėtumėte gauti didesnę paskolą.

Pasak "Paskolų atsiliepimai" paskola automobiliui, priklausomai nuo paskolos tiekėjo, gali siekti iki 10 000 - 15 000 eurų, o įkeičiant automobilį ar nekilnojamąjį turtą, net iki 100 000 - 150 000 eurų, priklausomai nuo užstatomo turto rinkos vertės. Jei paskolos dėl kažkokių priežasčių grąžinti nebegalėsite, paskolos tiekėjas galės susigrąžinti paskolintą sumą per jūsų užstatytą turtą. Žinoma, rizika renkantis šį variantą yra didelė, tad gerai apsvarstykite ir paskolą imkite tik įsitikinę, jog galėsite ją laiku atiduoti.

4. Pasitikrinkite savo kreditingumo lygį

Jei nežinote savo kreditingumo lygio, nežinote ir kokią paskolos sumą galite gauti. Be to, žinodami savo kredito istoriją iš anksto, galite ją visada pataisyti dar prieš pirkdami automobilį, kas padidintų jūsų šansus geriasniam pasiūlymui gauti. Savo kreditingumo lygį galite pasitikrinti nemokamai bankuose ar kitose finansinėse įstaigose, kaip https://www.manocreditinfo.lt/

5. Įdėmiai perskaitykite kontraktą

Nors paskolos kontraktas yra labai ilgas ir sunkiai skaitomas dokumentas, labai svarbu skirti pakankamai laiko ir įdėmiai viską perskaityti prieš galutinai pasirašant sutartį. Būtinai kelis kartus perskaičiuokite visus skaičius. Visi žmonės kartais suklysta ir tai nebūtinai yra tyčia.

Jei skaičiai nesutampa su tuo, ką buvote susitarę ar ką perskaičiavote, pasidomėkite, ar paskolos tiekėjas nepridėjo papildomų prekių ar paskolos priedų, kurių jūs visai nenorite. Dažnai paskolų tiekėjai mėgsta į sumą įtraukti tokius dalykus kaip prailginta garantija arba draudimas. Jei rasite papildomų mokesčių, apie kuriuos jūs nesitarėte, būtinai pasikalbėkite su paskolos tiekėju. Taip pat, kai kurie paskolų tiekėjai turi papildomų mokesčių, tad būtinai apie juos pasiteiraukite iš anksto, kad nebūtų nenumatytų staigmenų. Būkite atidūs ir įdėmiai peržvelkite visą kontraktą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()