„Freelanceris“ arba kaip užsidirbti iš namų turint minimalius įgūdžius?  ()

Dabartiniame pasaulyje yra milijonai freelanceri‘ų. Tai toks darbo pobūdis, kada žmogus yra laisvai samdomas specialistas, tačiau nedirba pagal fiksuotas valandas ar grafiką. Jis arba ji teikia tam tikras paslaugas ir veikia tarsi maža, vieno žmogaus įmonė. Didžiausi to privalumai: nefiksuotos darbo valandos ir galimybė dirbti savo tempu, jūs esate pats savo vadovas, kuriate savo prekės ženklą, galite dirbti iš namų. Jeigu tokia galimybė jus domina, tačiau neturite jokių įgūdžių – šis straipsnis kaip tik jums. Mes papasakosime jums kokios įrangos ir kokių minimalių žinių reikia, kad uždirbtumėte iš namų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma – ką sugebate nors truputį geriau už kitus?

Tai gali būti bet kas. Galbūt mokykloje rašėte įdomesnius rašinėlius, galbūt labai daug žinote apie NBA žaidėjus, o gal mokyklos mugėse pagamindavote itin įdomius kostiumus? Visiškai bet koks įgūdis, žinia ar talentas, kurį turite, šiais laikais gali būti paverstas pajamų šaltiniu. XXI amžiaus verslas gali būti daromas iš bet ko. Nepamirškite, kad naudingos ir pažintys. Pvz. jei jūsų tėčio medžioklės draugas – stambus verslininkas, arba buvusio klasioko širdies draugė – talentinga dizainerė ir jūs gerai sutariate, sėkmės priežastimi gali tapti ir ta naudinga pažintis.

Visų antra – kokia sritis su tuo dera?

Jeigu išsiaiškinote ir apsistojote ties vienu savo įgūdžiu, talentu arba pranašumu, laikas surasti konkretesnę sritį, kuri su tuo dera. Pvz. sporto žinios dera su lažybomis bei sporto žurnalistika, entuziazmas madai su drabužių kūrimu, entuziazmas automobiliams – remontu, apžvalgomis Youtube ir taip toliau.

Pasidomėkite ir žmonių, kurie pradėjo sėkmingus verslus, istorijomis. Dauguma jų tiesiog pasinėrė į savo aistrą ir po kelių mėnesių ar metų sunkaus darbo pasiekė sėkmingą rezultatą. Galbūt rasite savo bendramintį arba panašų požiūrį turinčius žmones, kurie pasiekė aukštumų versle. Svarbu ir mokytis iš kitų, todėl žinodami kitas sėkmės istorijas, turėsite didesnę tikimybę pasiekti savo tikslus.

Kompiuteris (geriausia nešiojamas) – būtina įranga

Freelancer‘is be nešiojamo kompiuterio – ne freelancer‘is. Nors įmanoma verslą bei idėją vystyti ir nuo darbo stalo su desktop‘u, tačiau mobilumas yra labai naudingas ir reikalingas privalumas. Dirbti su nešiojamu kompiuteriu galėsite namuose svetainėje, miesto centre įsikūrusioje kavinėje ar vėliau atidarytame nuosavame biure. Taip pat svarbu, kad medžiagą bei idėjas galėtumėte parodyti ir potencialiems klientams prezentacijų metu.

Grafikos dizainas, programavimas, kūrybinis rašymas, vaizdo įrašų montavimas, animavimas, socialinių medijų administravimas bei kone visi kiti XXIa. verslai iškeliavo į kompiuterius bei internetą.

Jeigu norite konkrečių patarimų – derinkite įgūdžius. Pvz. interneto puslapių programavimas + grafinis interneto puslapių dizainas, drabužių kūrimas + stiliaus patarimai, renginių vedimas + muzika ir t.t. Programavimo rinkoje dabar ant bangos python kalba, visada reikia Javascript specialistų, o poreikis naujoms idėjoms kyla visada yra. Paskirkite apie 8-10 mėnesių intensyviems mokslams ir po truputėlį tapsite savarankiškais, apie 1-1,5 tūkst. eurų per mėnesį uždirbančiais freelanceriais.

Savireklama

Tik pradėję savo veiklą (sukūrę produktą, pradėję tiekti paslaugą), iškart užsiimkite intensyvia reklama. Tam padės tokie portalai, kaip paslaugos.lt, skelbiu.lt bei socialinės medijos. Per mėnesį būtų gerai, kad savireklamai galėtumėte skirti apie 80 eurų. Tiek pradžiai tikrai pakaks, o naudą pastebėsite beveik iškart. Už 40-50 eurų mėnesinį biudžetą, vien Facebook‘e jūsų idėją gali pamatyti keliolika tūkstančių žmonių. Tai tikrai atsipirks gana greitai.  

Kalbos

Mokykitės užsienio kalbų. Lietuvoje sparčiai mažėja rusų kalbą mokančių žmonių, tačiau paklausa jai tikrai nemenksta. Lenkų irgi yra svarbi, nes suteikia didelių galimybių vystyti veiklą užsienyje, ypač kaimyninėje šalyje. Apie anglų kalbos būtinumą burnos aušinti net neverta. Visgi ispanų, italų, prancūzų, vokiečių arba viena iš skandinavų kalbų suteiks jums didžiulį pranašumą prieš konkurentus darbo ir klientų paieškose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()