Duomenų centras: kaip išsirinkti šios paslaugos tiekėją?  ()

Duomenų centrai visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuvoje, yra vertinami pagal tam tikrus kriterijus. Kad serveriai galėtų veikti nepriekaištingai ir siūlyti aukščiausio lygio paslaugas bei reikiamus resursus, jie turi būti laikomi tam tikromis sąlygomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, viena iš sistemų, kuri gali padėti suprasti duomenų centro kokybę, yra nešališkos patariamosios organizacijos „Uptime Institute“ įsteigti ir apibrėžti „Tier“ sertifikatai. Taip pat verslui padėti apsispręsti, kurį partnerį pasirinkti gali ir daugiau kriterijų. Kokius juos turėtų atitikti aukštos kokybės, kvalifikuotas ir šios paslaugos sritį gerai išmanantis tiekėjas? Aptarkime juos visus išsamiau.

„Tier III“ sertifikatas

Nors sertifikatas nepasako apie paslaugų tiekėją visko, jis rodo, jog centras atitinka itin aukštus reikalavimus, todėl yra patikimesnis už tą, kuris šio neturi. Pavyzdžiui, „Tier III“ sertifikatu įvertintas duomenų centras pasižymi keletu itin svarbių aspektų. Šie yra:

  • Visi komponentai yra dubliuoti arba pertekliniai.
  • Atskirų serverių komponentų gedimų šalinimas arba kiti profilaktiniai darbai nesutrikdo duomenų centro veiklos.
  • Nepertraukiamas paslaugų pasiekiamumas (ne mažiau kaip 99,982 proc. viso laiko).

Ir tai dar ne visos ypatybės. „Tier III“ sertifikatą atitinkantis centras pastatytas vadinamuoju „pastato pastate“ principu: serverių spintos yra apsaugotos dvigubomis sienomis bei lubomis. Svarbu paminėti, kad visos sienos yra atsparios ugniai. Specialiai serverių laikymui įrengtose patalpose preciziškai palaikomi specifiniai temperatūros ir oro drėgmės rodikliai, įdiegtos automatinės apsaugos sistemos (pavyzdžiui, gaisro aptikimo sistema, automatinis gesinimas dujomis.

Galiausiai, sertifikatas parodo, jog toks duomenų centras turi pakaitinius serverius bei jų dalis – tai leidžia sėkmingai tęsti nepertraukiamą serverių darbą sugedus bet kuriam iš komponentų. Jeigu jūsų verslui reikalingas nepriekaištingas sistemos veikimas 24 valandas per parą, 365 dienas per metus, tai itin svarbus veiksnys.

Paslaugų sąlygos

Nors Lietuvoje veikia ne vienas techniškai gerai įrengtas, „Tier III“ sertifikatą turintis centras, kuris atitinka aukščiausio lygio reikalavimus, renkantis patikimą partnerį reikėtų atsižvelgti ir į paslaugų teikimo sąlygas. Žinoma, šie rodikliai turėtų būti svarstomi pirmiausia įsivertinus savo įmonės poreikius, lūkesčius ir tikslus – tada kur kas lengviau suprasti, koks paslaugų tiekėjas galėtų visa tai užtikrinti.

Svarbu paminėti ir tai, jog kur kas didesnės naudos ir sėkmės verslas pasiekia, kai jo neriboja standartizuoti paslaugų paketai bei nelankstūs, nepritaikyti sprendimai. Todėl ekspertai rekomenduoja rinktis tiekėją, kuris yra linkęs siūlyti individualius sprendimus ir gali lanksčiai prisitaikyti prie verslo poreikių. Kitais žodžiais tariant, siūlyti tai, ko iš tikrųjų reikia verslui realiu laiku.

Visapusiškas saugumo užtikrinimas

Duomenų centras privalo užtikrinti tinkamą saugumo sistemą. Jame saugoma visa jūsų verslo informacija, duomenys ir programinė įranga, tad saugumo pažeidimas galėtų reikšti didžiulę nelaimę. Kibernetinės atakos metu įmonė gali netekti tūkstantinių ar net milijoninių sumų, priklausomai nuo savo dydžio ir paslaugų ar produktų apimties. Net neverta kalbėti apie moralinę žalą, kurią gali patirti ir jūsų klientai.

Paslaugos tiekėjas turėtų atitikti du saugumo lygius – tai fizinį ir kibernetinį. Fiziniame lygmenyje serveris turėtų būti apsaugotas nuo vagystės, pažeidimų, o patalpos turėtų atitikti specialias sąlygas: užtikrinti reikiamus, tikslius temperatūros ir oro drėgmės rodiklius, turėti automatines gaisro aptikimo, gesinimo dujomis sistemas, ugniai atsparias sienas, vaizdo kameras, budinčius apsaugos darbuotojus ir dar daugiau.

Kibernetinis saugumas reiškia, kad duomenų centras turėtų naudoti programas ir individualius sprendimus, saugančius nuo kibernetinių įsilaužimų, DDoS atakų.

Rekomendacijos ir reputacija

Galiausiai, renkantis duomenų centro paslaugos tiekėją specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į jo reputaciją, rekomendacijas, nes gali būti didelis skirtumas tarp reklaminio įvaizdžio bei realios paslaugų kokybės. Geriausias būdas įsitikinti duomenų centro kokybe – pasidomėti paslaugos tiekėjo klientų bei partnerių atsiliepimais, patirtimi, kaip sprendžiamos konkrečios situacijos.

Poreikius galinčio užtikrinti duomenų centro pasirinkimas – itin svarbus sprendimas, kuris gali net labai prisidėti prie jūsų verslo sėkmės. Pasirinkę aukštos kokybės, sertifikuotas paslaugas teikiantį tiekėją, iškart padidinsite savo galimybes pasiekti geriausius rezultatus ir sutaupysite daug laiko bei pinigų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: