Automobiliai, dirižabliai, laikrodžiai ir intriguojanti „Made in Germany“ frazės istorija  ()

„Made in Germany“ – ne tik paprasta etiketė. Tai ikoniška frazė, paprastai reiškianti aukštą kokybę. Daugeliui ši frazė ir apskritai Vokietija asocijuojasi su automobilių pramone, tačiau palyginti mažai kalbama apie vokiškus laikrodžius. O visai vertėtų. Bet pirmiausia – truputis istorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų siekis nukonkuruoti, smogęs bumerangu

Frazė „Made in Germany“ („Pagaminta Vokietijoje“) prigijo visai ne Vokietijoje, o Britanijoje XIX amžiuje. Tiksliau, 1887-aisiais. Taip norėta išskirti užsienietiškas (vokiškas) prekes. Tačiau ne tam, kad žmonės jas pirktų. Kad ir kaip keistai skambėtų, „Made in Germany“ frazė buvo pasitelkta priešingais tikslais. Iškeltas klausimas: kodėl pirkėjai Britanijoje turėtų rinktis vokiškus peilius, jeigu yra savų, britiškų, kokybiškų „Sheffield“?

Taigi, siekis buvo kitoks, nei galima pagalvoti. Ir, sutikite, gana agresyvus. Siekta atskirti britiškas, t. y. „geriausias“ prekes nuo „prastesnių“ iš užsienio. Užrašas „Made in...“ pasitelktas ne tik vokiškoms prekėms. Tai kodėl iki mūsų dienų apie kokybę sufleruoja būtent „Pagaminta Vokietijoje“? Todėl, kad britų sumąstytas žymėjimas vokiečių neišgąsdino, o kaip tik suteikė motyvacijos.

Įspėjimas nepirkti tapo kokybės ženklu. Ir dabar, prabėgus daugiau kaip 130 metų, ši etiketė vis dar kelia teigiamas konotacijas.

Šioje istorijoje lengva identifikuoti moralą. Kaip byloja liaudies išmintis, nekask kitam duobės... Siekis nukonkuruoti smogė bumerangu.

Automobiliai, dirižabliai ir „Zeppelin“ laikrodžiai

Vokietija ir pramonė – žodžiai, gana dažnai matomi drauge. Dar dažniau kalbama apie automobilių pramonę. Būtų nuodėmė nepaminėti „Vabalo“ – „Volkswagen Käfer“, su kuriuo 1938-aisiais užkurta tokia pirtis, kad negęsta iki šiol. Tiesa, paties „Vabalo“ gamyba nutraukta, bet pasauliui ir lietuviams kuo puikiausiai pažįstama daugybė kitų vokiškų automobilių.

Tačiau vokiška – ne vien tai, ką galime sutikti keliuose. 1900-aisiais Ferdinand von Zeppelin suprojektavo dirižablį. Nemenkas užmojis, virtęs įkvepiančiu rezultatu. Pakilti į viršų, leistis į kelionę siūlo ir „Zeppelin“. Tai prekės ženklas, sukurtas Ferdinando von Zeppelino garbei.

Vos pažvelgus į „Zeppelin“ laikrodį matyti saviti bruožai. Dizainas skiriasi nuo to, ką siūlo šveicarų ar japonų gamintojai. Neprimena nei prancūziškų modelių. Bene pirmiausia į galvą ateina žodis „elegancija“. Bet svarbiausia tai, kaip ji išreikšta.

Dėmesys krypsta į skaitmenų šriftą. Raityti, lengvai įžiūrimi, bet ciferblato neapkraunantys skaitmenys. Dailiai atrodo ne tik vitrinoje ar kompiuterio ekrane, bet ir ant riešo. Visa kolekcija skatina nebijoti svajoti, leistis į kelią, pakilti.

Tikslu, preciziška, bet... (nevokiškai?) žaisminga

Gana įprasta sieti Vokietiją (ir vokiečius) su pedantiškumu, su griežta tvarka. Tikrai ne su žaismingumu. O pasirodo, kad gali būti ir kitaip. Tobulumo, kokybės siekis puikiai suderinamas su trupučiu žaismingumo, charizmos. Šitaip galima pristatyti M&M – laikrodžius, gaminamus nuo 1974 metų.

Beveik visa kolekcija skirta moterims. Elegantiški, neužgožiantys, tačiau ryškūs. Žvelgiant į šiuos laikrodžius tampa aišku, kad nepabijota eksperimentuoti, žaisti su dizainu ir ieškoti geriausių proporcijų – tiek kalbant apie korpusus ir apyrankes, tiek apie smulkesnes dalis, pavyzdžiui, skaitmenų dydį ir šriftą ciferblate.

Kad vokiečiai gali būti drąsūs kurdami dizainą, kuo puikiausiai iliustruoja „M&M Square Line – Dancing Square“. Aksesuaro forma sukuria dinamišką įspūdį, rodos, kad laikrodis tikrai šoka (ir pukiai atitinka pavadinimą „Dancing Square“ („Šokantis kvadratas“). Tai lengva, bet abejonių nepaliekanti ir originalumo suteikianti asimetrija, leidžianti naujai interpretuoti vokiškų laikrodžių dizainą.

Taigi, kaip matyti, Vokietijos laikrodžių gamintojai turi ką pasiūlyti. Tie pasiūlymai įvairiapusiški. Nors kalbant apie laikrodžius dažniau linksniuojama Šveicarija ar Japonija, vokiška kokybė taip pat verta dėmesio. O „Zeppelin“ ir M&M laikrodžių rasite adresu Atejolaikas.lt. Galbūt atėjo laikas atsinaujinti ir pasipuošti eleganciją įkūnijančiu aksesuaru?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: