Naujausi technologiniai pasiekimai odontologijoje  ()

Vienokios ar kitokios sveikatos priežiūros paslaugos reikalingos kiekvienam. Todėl bet kokie jų patobulinimai mums suteikia tiesioginę naudą. Pastaraisiais metais sveikatos priežiūros srityje, taip pat ir odontologijoje, pritaikyta reikšmingai daug naujų technologijų. Nepaisant to, kad dar ne viskas mums yra prieinama, susipažinti su naujausiais pasiekimais odontologijoje galime jau dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotai asistentai

Ar žinojote, kad pirmą kartą odontologinę procedūrą robotas atliko 2017 metais Kinijoje? Jis buvo prižiūrimas žmonių komandos, tačiau šie nesikišo į pačią operaciją. Robotas pats sugebėjo pacientės burnoje įsriegti du implantus. Atsižvelgiant į tai, jog Kinijoje trūksta aukštos kvalifikacijos odontologų, šis įvykis laikomas sveikintinu proveržiu.

Panašu, kad ateityje tokie robotai gali tapti populiarūs visame pasaulyje. Nors jie dar nėra taip ištobulinti, kad galėtų pilnai perimti žmogaus atliekamą darbą, manoma, kad robotai gali sėkmingai asistuoti įvairių procedūrų metu. Galbūt kada nors taip bus atliekamas ir dantų protezavimas Vilniuje? Atrodo neįtikėtina, tiesa?

Dirbtinis intelektas

Dirbtinis intelektas sukurtas jau pakankamai seniai ir nuo to laiko yra žymiai patobulintas. Daugeliui jis jau spėjo tapti įprasta kasdienio gyvenimo dalimi. Kaip vienus iš ryškiausių pavyzdžių galima išskirti „Apple“ kalbos atpažinimo programą „Siri“ ir „Amazon“ virtualią asistavimo technologiją „Alexa“.

 

Dirbtinis intelektas tampa vis svarbesniu ir odontologijoje. Mokslininkai jau kurį laiką ieško būdų, kaip jis galėtų padėti diagnozuoti dantų problemas, skaityti rentgeno spindulius ir nuotraukas. Tai leistų sutaupyti laiko, pagerinti teikiamų paslaugų kokybę ir netgi nustatyti problemas, kurios anksčiau nebūdavo atpažįstamos.

Dantų atauginimas

Kartais kraštutiniais atvejais pacientai, kurių dantys yra labai pažeisti, turi ieškoti alternatyvių gydymo būdų. Džiugu, jog tobulėjančios technologijos leidžia vis drąsiau kalbėti apie natūralaus danties atauginimą. Pasitelkus tam tikras priemones, galėtų būti paskatinamas danties šaknyje esančių kamieninių ląstelių augimas.

Pulpa – mažas kraujagyslių, nervų ir limfagyslių raizginys, kuriame gaminamas į kaulinį audinį panašus dentinas. Jis formuoja danties vainiką, kuriuo apsupama pulpos ertmė ir šaknis. Manoma, kad stimuliuojant galėtų būti paskatinamas dentino augimas ir taip atkuriamas, pavyzdžiui, ėduonies pažeistas natūralus dantis.

 

Vienas iš didžiausių pranašumų yra tas, jog dentinas auga danties viduje, todėl nėra pavojaus, kad jis gali iškristi kaip plomba. Mokslininkai šiuo metu bando įvairius vaistus, kurie galėtų paskatinti dentino augimą. Tikimasi, kad jau visai netolimoje ateityje bus atliekami tyrimai su pacientais.

Galbūt dabar šios naujovės ir skamba nerealiai, tačiau nevertėtų atmesti galimybės, kad netrukus jos pasieks ir mus. Sparčiai tobulėjančios technologijos leidžia sukurti vis naujus diagnostikos ir gydymo metodus. Atsižvelgiant į tai, kad jau šiuo metu mums prieinamos itin aukštos kokybės odontologijos paslaugos, ateitis tik dar labiau intriguoja. Skiriate daug dėmesio savo dantų sveikatai? Tuomet kreipkitės į nuolat tobulėjančius specialistus, kurie domisi naujovėmis ir jas pritaiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: