Mediniai namai: 6 privalumai, kuriuos verta žinoti  ()

Pastaraisiais metais mediniai namai tampa vis populiaresniu pasirinkimu tiek poilsiui, tiek nuolatiniam gyvenimui namus besirenkančių žmonių tarpe. Ilgą laiką sklandžiusius mitus apie mažesnį medinių namų patvarumą ir prastesnes technines šių pastatų savybes vis dažniau neigia patikimi, tikruosius medinių statinių privalumus akcentuojantys informacijos šaltiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasidomėti, kodėl medinį namą verta rinktis savo nuolatiniam gyvenimui bei poilsiui, nusprendėme ir mes. Ilgus metus medinių namų gamyboje besispecializuojančios Meistro Namų komandos pasiteiravome apie medinių namų privalumus, kuriuos būtina žinoti visiems, svarstantiems įsigyti šio tipo būstą.

1. Natūrali medienos izoliacija ir šiluminiai pranašumai

Žvelgiant iš techninės perspektyvos, vienas pagrindinių privalumų statant medinį namą – ypač gera savaiminė jo izoliacija ir oro cirkuliacija. „Tai reiškia, jog šio tipo namą apšiltinę papildomai, jį ne tik galėsite naudoti visus metus, bet ir džiaugsitės ypač mažomis jo eksploatavimo išlaidomis“,– teigia Meistro Namų atstovai. Jų teigimu, kokybiška mediena pasižymi galimybe šilumą namo viduje sulaikyti daug geriau nei tai daro įprastos statybinės medžiagos.

„Verta paminėti tai, jog medinių namų tarpe ypač aukšto lygio šilumos izoliacija išsiskiria būtent klijuoto tašo medienos namai, nes jų sienos suleidžiamos viena ant kitos nepaliekant nei menkiausių tarpų, kurie dažnai pasitaiko rąstiniuose namuose“,– žiniomis dalijasi pašnekovai ir priduria, jog ne mažiau svarbus šių namų statybose yra ir medienos apdirbimas moderniomis staklėmis, padarančiomis kokybiškus sukirtimo kampus. Jų dėka, mediena dar geriau sulaiko vėją ir neleidžia šilumai palikti namo.

 

2. Puiki garso izoliacija

Išskiriant pagrindinius privalumus, kuriais pasižymi ir iš kitų tipų namų netgi dažnai išsiskiria mediniai namai, būtina pabrėžti jiems būdingą aukšto lygio garso izoliaciją. Meistro Namai tvirtina, jog profesionalų pastatytų namelių, kurie pagaminti iš kokybiškos medienos, atveju, puikią garso izoliaciją pajusite vos užėję vidun. Tokio tipo namuose bus gerokai tyliau nei, pavyzdžiui, betoniniuose namuose, o tai gali tapti ypač svarbiu faktoriumi būstą statant triukšmingoje kaimynystėje ar namuose norint sukurti daugiau privatumo.

3. Draugiškumas aplinkai

Pasaulyje vis daugiau dėmesio pradėjus skirti ekologijos klausimui, daugelis naujakurių rinkdamiesi būstą į savo prioritetų sąrašą įtraukia ir jo draugiškumą gamtai. Meistro Namų ekspertai džiaugiasi, jog vis didesniam skaičiui žmonių būsto pasirinkimo metu svarbus tampa šis draugiškumo gamtai faktorius.

„Savo būsto statyboms rinkdamiesi atsinaujinančius gamtos išteklius, visų pirma, prisidedame prie aplinkos taršos mažinimo – nuodingų dalelių patekimo į aplinką statybinių medžiagų, tokių kaip blokeliai ar mūras, gamybos metu“,– pasakoja specialistai. Jie taip pat akcentuoja, kad renkantis medieną savo statyboms ypač svarbu pasidomėti tuo, iš kur atkeliauja medis, kurį perkate (ne visi tiekėjai rūpinasi, kad statybų reikmėms iškirsti miškai būtų atsodinami). Tik tokiu atveju mediniai namai gali būti vadinami iš tiesų draugiškais aplinkai.

 

Nors pats statybų procesas neturi didelės įtakos gyvenimo kokybei, Meistro Namai teigia, jog reikėtų akcentuoti ir tai, kad statant medinį namą aplinka yra paveikiama gerokai mažiau, nei užsiimant kitų tipų namų statybomis. Taip atsitinka ne tik dėl atliekamų, labiau aplinką teršiančių darbų, bet ir dėl sunkiosios technikos, kuriai būtina patekti arti statinio, kad būtų galima atlikti reikiamus darbus, tokius kaip mūrijimas ar betonavimas. Medinio namo statybų atveju yra naudojama gerokai mažiau gamtai kenksmingų medžiagų, kurios kenkia ne tik aplinkai, bet ir mūsų pačių sveikatai.

4. Medienos tvirtumas ir atsparumas

Bene pagrindinis reikalavimas, kurį keliame rinkdamiesi bet kokio tipo namą – tvirtumas ir ilgaamžiškumas. Todėl, www.meistronamai.lt komandos teigimu, ypač svarbu pabrėžti, jog gerai prižiūrimi, iš aukštos kokybės medžiagų pagaminti mediniai namai puikios būklės išliks ir po 30 metų. Specialistai teigia, jog šių namų patvarumas ir kokybė, lyginant su plieno ir betono pastatais, dažnai gerokai pranoksta kainą.

„Atsižvelgiant į tai, kad, kaip ir bet kuri kita natūrali medžiaga, mediena yra gera puvinių grybų, miltligės ir pelėsių augimo terpė, o klimato pokyčiai ir drėgmės padidėjimas suteikia šiems organizmams geresnes augimo sąlygas, tinkamai medienos apsaugai būtina rinktis profesionalias priemones“,– pasakoja pašnekovai.

 

Jie taip pat akcentuoja, jog gerai prižiūrima, kokybiška mediena ne tik išliks puikios būklės ilgus metus, bet ir bus atspari oksidacijai, kurios metu ant fasado paviršiaus yra linkę susidaryti dėmės.  dėl kurios ant fasado paviršiaus linkę susidaryti dėmės.

5. Estetika ir lengvumas

Vertinant ne tik technines medienos savybes, būtina paminėti, jog medis – itin lengva statybų medžiaga, leidžianti sukurti ypatinga estetika pasižyminčius statinius. Reikšmingu, su mažu medienos svoriu susijusiu privalumu, galime laikyti ir tai, jog iš medžio statomam namui yra reikalingi ir daug lengvesni pamatai, o tai leidžia sutaupyti statybos kaštų. Dėl nedidelio svorio medieną statybų metu taip pat lengva transportuoti.

Žvelgiant iš architektūrinės perspektyvos, lengvos medienos konstrukcijos toli gražu neapriboja ir architektūrinių sprendimų. „Lengvos ir itin dideliu lankstumu pasižyminčios medienos dėka, galima suprojektuoti erdvius statinius, todėl jūsų mediniai namai ne tik nestokos erdvės. Juose bus galima įgyvendinti ir unikalius architektūrinius sprendimus“,– patirtimi dalijasi specialistai.

 

6. Natūralesnė namų aplinka

Nors egzistuoja daugybė argumentų, kurie skatina rinktis gamtai draugiškesnį, rąstinį būstą, medinių namą gamintojų teigimu, vienu svarbiausių tokio namo privalumų galime laikyti jo teigiamą įtaką sveikatai ir gyvenimo kokybei. Nesunku suprasti, jog nusprendus savo nuolatiniam gyvenimui rinktis medinį namą, oras jame bus natūraliai švaresnis, lyginant su bet kokio tipo namu, kuriame nėra įmontuota speciali vėdinimo sistema.

Ne mažesnį privalumą tokiam namui suteikia ir medienos kuriama natūrali, gamtai artima atmosfera. Meistro Namai specialistų nuomone, ypač svarbu pabrėžti, jog iš medžio pagaminto namo pasirinkimas nuolatiniam gyvenimui toli gražu nereiškia, kad jūsų būstas turėtų būti įrengtas paprastai, be didelių patogumų, arba pasižymėti primityviu kaimišku stiliumi. „Tai, kaip atrodys jūsų medinio namo interjeras ir eksterjeras – priklauso tik nuo pačių klientų fantazijos ir finansinių galimybių“,– teigia įmonės atstovas ir priduria, kad Meistro Namų įgyvendintų projektų sąraše – ne vienas prabangus statinys.

„Rinkdamiesi medinį namą kaip savo gyvenamąjį būstą džiaugsitės ne tik tvirtumu ir ilgaamžiškumu, būdingais mūriniams ar blokiniams namams, o medienos kuriama, natūrali atmosfera jūsų namus pavers ypatinga erdve, į kurią visuomet norėsis sugrįžti“,– patirtimi dalijasi pašnekovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: