3D spausdintuvas ir juvelyriniai dirbiniai: kas tarp jų bendro?  ()

Verslininkai iš 3D spausdintuvų sugeba išpešti vis didesnę naudą: stato namus, gamina įrankius, dekoracijas. Netrukus bus pradėti spausdinti maisto produktai, o štai jau dabar galima įsigyti ir 3D spausdintuvu pagamintą juvelyriką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Net juvelyriniai dirbiniai su deimantais ar sužadėtuvių žiedai greit bus gaminami būtent šiuo principu...

Kaip 3D spausdintuvu sukuriamas papuošalas?

Viskas prasideda nuo kompiuterinės programos, kur suprojektuojamas papuošalo dizainas. Tada visa informacija perkeliama į 3D spausdintuvą.

Pagrindinė papuošalo medžiaga gali būti įvairi: nuo vaško iki plieno. Vėliau žiedas skandinamas gipse ir išdeginamas jam sustingus. Į likusią formą pagal pageidavimą yra pilamas auksas, sidabras ar bet koks kitas metalas. Štai taip ir sukuriamas 3D juvelyrinis dirbinys.

3D spausdintuvas – kiekvieno namuose?

Dvidešimtojo amžiaus viduryje naujos techninės priemonės informacijai apdoroti tapo tokia pat būtinybe, kaip garo mašinos sunkiam fiziniam darbui palengvinti aštuonioliktame amžiuje. Nors 3D spausdintuvas išrastas jau prieš daugiau nei 30 metų, jis populiarėti pradėjo maždaug prieš 10. Na, o verslininkai, dirbantys su šia preke, tikina, kad trimačiai spausdintuvai greit užimt svarbią vietą kiekvieno žmogaus namuose. Kaip minėta prieš tai, jau netrukus pasaulį išvys naujiena – 3D spausdintuvu pagamintas maistas, kuris pakeis pasaulį iš esmės. Tačiau jau ir iki šiol šis spausdintuvas keičia rinką nuo pagrindų: namai, papuošalai, reklaminės vizualizacijos, kaulai (apatinis žandikaulio implantas) ir t. t.

3D spausdintuvai ir ateitis

Trimatis spausdintuvas yra prietaisas, sukuriantis trimačius objektus plonyčių sluoksnių „užauginimu“. Naudojamos kelios technologijos:

  • Lazerinė – plastiko ar metalo milteliai lazerio pagalba tarsi sulydomi plonu sluoksniu;
  • Srovinė – purškiamas sluoksnis karštos medžiagos, kuri vėsdama sukietėja.

Tikėtina, kad trimačių spausdintuvų plėtra ateityje leis sumažinti masinės produkcijos populiarumą, nes vartotojas galės savarankiškai individualizuoti galutinio produkto išvaizdą. Itin didelę reikšmę 3D spausdintuvai turės logistikai ir gamybai, nes norimą daiktą bus galima pasigaminti ten, kur jis yra vartojamas. Dalis gamyklų išnyks, o krovinių gabenimo srautai sumažės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: