Moksleiviams – raginimas rūšiuoti elektronines atliekas  (0)

Telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ skatins gyventojus rūšiuoti elektronines atliekas ir priduoti jas į specialius konteinerius arba stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė kartu su Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA) skelbia trumpo metražo mėgėjiškų filmų konkursą moksleiviams „Žinau ir tvarkau: filmuok kaip tvarkaisi!” – juo siekiama padidinti surenkamų elektronikos atliekų kiekį visoje šalyje. „Per metus Lietuvos gyventojai įsigyja tūkstančius mobiliųjų telefonų, tuo tarpu nebenaudojami tampa elektronikos atliekomis. Mums rūpi aplinka ir žmonių sveikata, todėl raginame kartu kurti saugesnį ir sveikesnį pasaulį. Tai padaryti galime keisdami požiūrį – rūšiuodami atliekas ir atiduodami jas perdirbti“, – teigia Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

Pasak Edgaro Kriukonio, EEPA administracijos direktoriaus, elektroninės atliekos – tai bet koks prietaisas, naudojantis elektros energiją iš elektros lizdų, bateriją ar akumuliatorių, – nuo žaislinių mašinėlių ir elektros dantų šepetėlių iki didžiulių industrinių mašinų. Šiuos prietaisus būtina atskirti nuo visų kitų atliekų ir šiukšlių, susidarančių gyvenamojoje aplinkoje.

Elektroninėse atliekose yra aplinkai ir žmogaus sveikatai kenksmingų švino, kadmio, arseno, aliuminio, chromo, nikelio, stibio bei kitų kenksmingų medžiagų. Jei elektroninės atliekos neperdirbamos, o patenka į sąvartynus, jose esantys metalai, rūgštys ir kitos medžiagos gali patekti į aplinką ir užteršti gruntinius vandenis bei dirvožemį. E. Kriukonio teigimu, apie 75 proc. nebenaudojamos elektronikos technikos yra laikoma namuose, kur be reikalo užima vietą ir laikui bėgant tampa vis mažiau tinkama perdirbti.

Atsižvelgiant į tai parinkta ir svarbiausia konkurso „Žinau ir tvarkau“ sąlyga. Filme turi būti pavaizduota paskutinė pasenusio elektroninio prietaiso diena ir parodoma, kaip pasenusi elektronika patenka į specialų buitinės technikos konteinerį arba savivaldybės stambiųjų atliekų surinkimo aikštelę.

Konkursas „Žinau ir tvarkau: filmuok kaip tvarkaisi!“ yra atviras – dalyvių amžius ar kūrybinės grupės narių skaičius neribojamas. Darbo formą kiekvienas gali pasirinkti pats – laukiama vaizdo reportažų, vaidybinių filmų, vaizdo klipų ar kitokio žanro darbų. Konkurse dalyvausiančių filmų trukmė ribojama iki 20 min. Darbai priimami internetu svetainėje www.zinautvarkau.lt arba paštu (adresas: Konkursui „Žinau ir tvarkau“, Asociacija EEPA, Akademijos g. 2, 08412 Vilnius).

Konkursas vyks iki 2010 m. sausio 11 d. Nugalėtojai bus paskelbti 2010 m. sausio 15 d., jiems atiteks vertingi prizai – pirmosios vietos nugalėtojas bus apdovanotas filmavimo kamera, antrosios – filmuojančiu mobiliuoju telefonu, trečiosios – nešiojamu grotuvu. Taip pat numatyti prizai ir mokytojams, paskatinusiems dalyvauti savo moksleivius. Konkurso dalyvių filmus, vaizdo klipus ir reportažus bus galima pamatyti, įvertinti ir komentuoti konkurso svetainėje www.zinautvarkau.lt.

Apie asociaciją EEPA

Asociacija EEPA gina ir atstovauja 48 Lietuvos elektros ir elektroninės įrangos (EEĮ) gamintojų ir importuotojų interesus bei kuria ilgalaikę EEĮ atliekų surinkimo sistemą Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: