BIPA siūlo tobulinti nacionalinę imunoprofilaktikos programą  (0)

Savo veiklą Lietuvoje pradėjusi Baltijos imunoprofilaktikos asociacija (BIPA) kovo 18 d. organizavo pirmąją konferenciją „Imunoprofilaktikos pavasaris“. Konferencijoje asociacija pristatė ne tik savo veiklą, bet ir pateikė naują „BIPA alternatyvaus skiepų kalendoriaus“ projektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nacionalinę imunoprofilaktikos programą visiškai finansuoja valstybė, kuri šiandien nėra pajėgi įsigyti visų naujausių ir moderniausių vakcinų. Naujausios vakcinos prieš pneumokokinę infekciją, rotavirusinį gastroenteritą, vėjaraupius, žmogaus papilomos viruso sukeltą gimdos kaklelio vėžį ir kai kurios kitos  prieinamos tik paties paciento lėšomis. O kai kurių šiuolaikinių polivalentinių kombinuotų vakcinų, kurios leistų sumažinti dūrių skaičių vieno vizito į skiepų kabinetą metu ir optimizuoti skiepų kalendorių, mūsų rinkoje visai neturime. Vienas iš galimų sistemos tobulinimo būdų galėtų būtų vakcinų valstybinių pirkimų atsisakymas bei perėjimas prie kompensavimo sistemos, kaip ir su kitais vaistais, taip smarkiai išplečiant vakcinų prieinamumo visuomenei galimybes bei taupant valstybės lėšas“, – teigia profesorius Vytautas Usonis, Baltijos imunoprofilaktikos asociacijos valdybos pirmininkas.

BIPA specialistų parengtas alternatyvus Lietuvos skiepų kalendoriaus projektas numato pagerintą vakcinų prieinamumo sistemą 2010 metams. Kalendorius sudarytas įvertinus tarptautinių organizacijų rekomendacijas, kitų šalių patirtį, bei naujausių vakcinų veiksmingumo ir saugumo mokslinių tyrimų duomenis, siekiant didžiausios naudos paskiepytiesiems ir neatsižvelgiant į ekonominius skiepijimo aspektus. Pagal jį, papildomai vaikams rekomenduojama skiepytis vakcinomis prieš rotavirusinę bei pneumokokinę infekcijas, vėjaraupius, virusinį hepatitą A, erkinį encefalitą, žmogaus papilomos virusą, sukeliantį gimdos kaklelio vėžį, suaugusiems - prieš gripą, erkinį encefalitą, pneumokokų sukeltas ligas, virusinį hepatitą A, žmogaus papilomos virusą, sukeliantį gimdos kaklelio vėžį.

Konferencijoje taip pat buvo išplatintas BIPA parengtas specialus kreipimasis į sveikatos apsaugos atstovus bei visuomenę. Jame teigiama, kad šiandien Lietuvoje pasirengimas užkrečiamųjų ligų ir jų profilaktikos, vakcinų skiepijimo srityse ne tik ne visuomet yra pakankamas, bet ir tinkamai neišnaudojamos šiuolaikinės imunoprofilaktikos galimybės, todėl neretai vakcinų skeptikais tampa ne tik visuomenė, bet ir patys medikai.

„Esame tvirtai įsitikinę, kad kiekvienas žmogus turi neginčijamą teisę į savo nuomonę skiepų klausimais. Tačiau, vykdydami savo profesinę veiklą, medikai yra atsakingi už pacientų sveikatą, todėl privalo vadovautis ne visuomenės baimėmis ir „antivakcininių judėjimų“ šalininkų keliamomis abejonėmis, bet moksliškai pagrįstais medicininiais faktais. Todėl mums labiausiai nerimą kelia tai, kad nepagrįstas Lietuvos medikų skeptiškumas imunoprofilaktikos atžvilgiu riboja mūsų šalies pacientų galimybes gauti geriausią sveikatos priežiūrą“, - teigiama išplatintame kreipimąsi.

BIPA šiuo metu vienija imunoprofilaktikos specialistus, tačiau ji atvira visiems, besidomintiems ar susijusiems su šia sritimi – profesionaliems medikams, gyventojams ir valdžios atstovams. Asociacijos veikla apims daugelį sričių – visuomenės švietimą, mokslinių bei praktinių konferencijų organizavimą bendradarbiavimą su valstybinėmis institucijomis.  „Iki šiol mūsų šalyje trūko kompetentingos ir nepriklausomos specialistų asociacijos, kuri taptų eksperte sveikatos išsaugojimo imunoprofilaktikos priemonėmis klausimais. Mes ketiname užpildyti šią spragą bei tapti svarbiausia nepriklausoma valstybės patarėja tobulinant sveikatos politiką šioje srityje“, – teigia profesorius V. Usonis.

Artimiausiu metu asociacija ketina savo veiklą plėsti ir kitose Baltijos šalyse, todėl šiuo metu aktyviai bendradarbiauja su Estijos ir Latvijos imunoprofilaktikos specialistais. Taip pat nuolat keičiasi patirtimi ir žiniomis su kitų Europos šalių – Lenkijos, Vokietijos, Čekijos ir Slovakijos – analogiškomis imunoprofilaktikos organizacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: