Plauta ir natūrali kava: kokią įtaką tai turi galutiniam kavos puodeliui?  ()

Pirkdami kavos pupeles turite atsižvelgti į daugybę įvairių veiksnių. Dauguma jų užrašyti ant pakuotės, ypač jei perkate kokybišką, vienos kilmės (angl. single-origin) kavą, tai gali būti informacija apie kavos kilmę, vietos, kurioje jos auginamos aukštį ir daug kitų aspektų, įskaitant tai, ar kava plauta, ar natūrali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ką reiškia "plauta" ir ką reiškia "natūrali" kava, kai kalbama apie kavos pupeles? Būtent šis skirtumas ir bus nagrinėjamas toliau straipsnyje.

Kaip apdorojama kava

Kad visiškai suprastumėte kuo skiriasi plauta ir natūrali kava, naudinga panagrinėti kavos virsmą nuo ryškiai raudonos ar geltonos pupelės iki kavos pupelių, kurias turite savo namuose. Neskrudintos kavos pupelės apdorojamos dviem skirtingais būdais, o dažniausiai vartojami terminai joms apibūdinti "plauta" ir "natūrali". Taip pat svarbu suprasti, kad kiekviena kavos pupelė augant susideda iš kelių sluoksnių, tai yra sėkla, o tada apyvaisis, kurį sudaro žievelė, minkštimas ir pergamentas. Prieš skrudinant reikia pašalinti visus išorinius sluoksnius.

Natūralios kavos apdorojimas

Natūralios kavos apdorojimas prasideda nuo gerųjų pupelių atskyrimo nuo neprinokusių ar pernokusių. Subrendusios pupelės dedamos džiovinti po saule tiesiog ūkyje ir paliekamos išdžiūti. Ūkininkai turi jas stebėti tam, kad įsitikintų ar jos nepūva, ar nėra įsimetusių ligų, taip pat turi įsitikinti, kad į kavą nepateko kenkėjai.

Šis metodas naudojamas daugelyje skirtingų regionų, ypač tuose, kuriuose kritulių kiekis mažesnis ir klimatas sausas, ganėtinai karštas, pavyzdžiui, Afrikoje. Šis natūralus kavos apdorojimas nėra daug kontroliuojamas, išskyrus tai, kad ūkininkai gali pupeles apversti. Rezultatas – charakteringos pupelės, tačiau pats metodas nėra toks nuoseklus.

Plautos kavos apdorojimas

Plautos kavos apdorojimas kartais dar vadinamas drėgnu (šlapiu) kavos apdorojimu. Šiuo būdu minkštimas yra pašalinamas būtent fermentacijos būdu ir po to yra nuplaunamas vandeniu. Šis būdas priešingai nei natūralus apdorojimas atsirado dėl regionuose vyraujančio itin drėgno klimato, dėl kurio kildavo džiovinimo problemų. Tuomet pupelės dedamos į kavos malūnėlį, tada sudedamos į vandens talpyklą ir rūšiuojamos, kad būtų pašalintos nesubrendusios pupelės (panašiai, kaip tai daroma natūraliu būdu). Likusi kava fermentuojasi rezervuare ir kelias dienas išbūna jame. Tai greitesnis ir daugeliu atžvilgių nuoseklesnis metodas, tačiau tai nėra vienintelė galimybė norintiems apdoroti kavą. 

Apie apdorojimą

 

Iš kavos turi būti pašalintas visas minkštimas, t. y. pašalinta žievelė, minkštimas ir pergamento sluoksniai. Tai galioja nepriklausomai nuo to, kaip kava iš tikrųjų apdorojama. Jei kava buvo plauta arba paruošta drėgnuoju būdu, pupelės pereina per filtrus, kurie gali padėti atsikratyti šių sluoksnių. Jei naudojamas natūralus metodas, prieš palaipsniui pašalinant sluoksnius nuo kavos, juos reikia išdžiovinti, o tai reiškia, kad tai gali užtrukti daug ilgiau. Kaip atskirti kokiu būdu buvo apdorotos pupelės? Viskas priklauso nuo to kaip atrodo pupelės griovelis. Jei jame matomas pabalęs ruoželis, vadinasi ji apdorota drėgnuoju būdu, jei šio ruoželio nepastebime – tuomet natūraliuoju.

Kaip tai veikia galutinį skonį?

 

Natūralus apdorojimas gali suteikti sudėtingesnį ir subtilesnį skonį, o galutinis rezultatas yra daug saldesnis. Plaunant kavą įvyksta tam tikri reikšmingi pokyčiai pupelių sudėtyje, tačiau lieka mažiau cukraus, kurį mikroorganizmai gali suskaidyti, o tai gali reikšti rūgštesnį skonį. Plaunant kavą išryškėja natūralus kavos skonis.

Negalima teigti, kad vienas metodas yra geresnis už kitą. Kai kurios kavos rūšys gali būti geresnės naudojant tik tam tikrus apdorojimo būdus, todėl turime pasitikėti profesionalais, kurie kavą augina, apdoroja ir skrudina. Žinoma, norėdami išsiaiškinti savo pageidavimus, turite išbandyti abu būdus ir išsirinkti tinkamiausią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: