Išmanusis laikrodis vaikams ir kiti efektyvūs būdai sumažinti laiką, praleidžiamą prie ekranų  ()

Tyrimai rodo, jog kas antras paauglys praleidžia gerokai per daug laiko prie ekranų. Kasmet, išmaniųjų prietaisų naudotojų amžius vis jaunėja, o užsitęsęs karantinas tik dar labiau pagilino šią problemą. Nenuostabu, kad vaikai tampa vis irzlesni, jų susikaupimo laikas trumpėja, o sudominti juos gyvu bendravimu tampa beveik neįmanoma. Ieškote būdų kaip tai sustabdyti? Ironiška, tačiau jums gali padėti išmanusis laikrodis vaikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patvirtintos ekranų laiko mažinimo taisyklės vaikams (tinka ir suaugusiems)

1. Uždraustas vaisius – saldžiausias

Gera pradžia nusistovėjusių įpročių keitimui, yra ne kas kita, o realistiškas lūkesčių formavimas. Jei jūsų vaikas įprastai prie ekranų praleidžia po 4 valandas per dieną ir daugiau, neverta tikėtis, kad rytoj tas laikas drastiškai sumažės. Be to, kuo stipriau drausite ir išreikšite kategoriškumą, tuo didesnio pasipriešinimo galite tikėtis. Pradėkite pamažu ir iš lėto formuokite teigiamą pokytį. Patikėkite, tokia strategija atneš žymiai efektyvesnius ir ilgalaikius rezultatus.

2. Ribokite fizinį įrenginių pasiekiamumą

Tai nereiškia, kad namuose negalima laikyti jokių išmaniųjų prietaisų ar kompiuterių. Tačiau labai svarbu kiek ir kada jie bus prieinami. Jei vaikas nuolat su savimi nešiojasi išmanųjį telefoną, o grįžęs namo gali iškart ir neribotai sėdėti prie kompiuterio, neabejokite – jis tą ir darys. Tad paskirkite tam tikras valandas ir sąlygas, kurias įvykdęs jis galės naudotis prietaisais savo malonumui.

Daugeliui kyla klausimas kaip kontroliuoti šiuos procesus. Šiais laikais egzistuoja begalė priemonių šiems tikslams įgyvendinti – pavyzdžiui konkrečių puslapių arba interneto ryšio blokavimas tam tikru metu. Jei nuogąstaujate neprarasti ryšio su vaiku, jums padės išmanusis laikrodis vaikams. Juo nesunkiai pasieksite savo atžalą, tačiau nesuteiksite pagundos naršyti internete, nes tokios funkcijos vaikiškas laikrodis paprasčiausiai neturi.

3. Skirkite daugiau laiko gyvam bendravimui

Vaikai skiria daug laiko ekranams, nes jie suteikia intensyvios stimuliacijos ir lengvai pasiekiamų pramogų. Pabandykite rasti tam pakaitalą: žaiskite stalo žaidimus, planuokite aktyvų laiką gamtoje, būrelius, bendrą knygos skaitymą ar kitas veiklas. Pradžioje gali būti sudėtinga sukelti pakankamai entuziazmo, tačiau nepasiduokite – po kurio laiko pokytis tikrai įvyks.

 

5. Rodykite pavyzdį

Kai kalbame apie vaikų įpročius, turime prisiminti, kad jie prasideda nuo mūsų. Pabandykite pasekti kiek laiko patys naudojatės išmaniaisiais prietaisais, ypatingai vaikų akivaizdoje. Taip pat, pagalvokite kaip dažnai patys duodate vaikams telefoną ar planšetę, tiesiog norėdami atsipūsti. Nesijaudinkite, dėl to tikrai nesate prasti tėvai. Tačiau piktnaudžiaudami šia galimybe, natūraliai suformuosite vaikams neigiamą įprotį ir rizikuosite susilpninti tarpusavio ryšį.

Kaip jums gali padėti išmanusis laikrodis vaikams?

Vaikiški laikrodžiai pasižymi mažesniu funkcijų kiekiu nei prietaisai suaugusiems. Jie atrodo taip pat patraukliai ir moderniai, turi liečiamą ekraną, fotoaparatą ir netgi keletą instaliuotų žaidimų. Tačiau juose nėra interneto, o tai reiškia – ir galimybės naršyti arba naudotis įvairiomis programėlėmis.

 

Koks pagrindinis išmaniojo laikrodžio vaikams pliusas? Jūs turite patikimą ryšio priemonę su vaiku, o jis gauna įdomų ir naudingą prietaisą, kuris neformuoja priklausomybės ekranams. Svarbu paminėti, kad vaikiški laikrodžiai turi ir vietos nustatymo bei SOS signalo funkcijas, tad jūs galite pilnai pasirūpinti jų saugumu tiek fizinėje, tiek virtualioje erdvėje. Užkirtę kelią pertekliniam naršymui internete ir programėlėse be jūsų priežiūros, taipogi sumažinsite ir juose slypinčių pavojų tikimybę.

Išmanusis laikrodis vaikams jau pamėgtas daugelio šiuolaikiškų ir sąmoningų tėvelių. Jis ne tik sumažins prie ekrano praleidžiamą laiką, bet ir gerokai sumažins tėvelių nerimą dėl atžalų saugumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()