Pagerbti gyvybes gelbėję vaistininkai  (0)

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija padėkomis pagerbė dvylika „Šeimos vaistinių“ kolektyvų. Padėkos įteiktos už nuoširdų rūpinimąsi į vaistinę užsukusiais žmonėmis, raginimą atsakingai vertinti savo sveikatą ir pasinaudoti vaistinėje vykdomomis sveikatos profilaktikos priemonėmis - atlikti kraujo tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai tik buvo sudaryta tokia galimybė nuo praėjusių metų balandžio mėn. „Šeimos vaistinėse“ buvo atlikta daugiau nei 10 tūkst. įvairių kraujo tyrimų, o jų rezultatai paskatino atidžiau vertinti savo sveikatos būklę.

„Padėkos įteiktos „Šeimos vaistinių“ kolektyvams, kurie, tikime, ne tik užkirto kelią grėsmingoms ligoms, bet ir išgelbėjo šimtus gyvybių. Nesitikėjome, kad sudarius galimybę vaistinėse pasitikrinti ne tik cholesterolio ar gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje, bet atlikti ir kitus kraujo tyrimus, bus toks didelis susidomėjimas. Ypač daug dėmesio sulaukė nuo didžiųjų miestų nutolusios, rajonuose ir kaimuose įsikūrusios vaistinės“, – teigia gydytoja Dangira Babenskienė, iniciatyvos autorė ir Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentė.

Pasak gydytojos, elementariomis sveikatos profilaktikos priemonėmis – kraujo tyrimais – vaistinėse pavyko nustatyti dešimtis ir šimtus itin sunkių susirgimų. „Vaistinė, ypač didžiuosiuose miestuose, tradiciškai suprantama kaip vieta, kurioje galima įsigyti gydytojo paskirtų vaistų. Mažesniuose miestuose ar miesteliuose vaistininko svarba žymiai išauga, mat gydymo įstaigos yra nutolusios, todėl vaistinė dažniausiai yra ir pirmosios pagalbos vieta. Šia iniciatyva siekėme, kad vaistinė taptų ne tik vaistų įsigijimo ar pirmosios pagalbos vieta, bet ir padėtų kaip galima greičiau išaiškinti ligas, kurios kartais būna labai sunkios , – sako Ramunė Balnionytė, „Šeimos vaistinės“ rinkodaros vadovė.

Suskaičiavus nuo profilaktinės akcijos pradžios per metus „Šeimos vaistinėse“ atliktų kraujo tyrimų rezultatus, paaiškėjo, kad net dviem trečdaliams 50-70 metų amžiaus pacientų buvo padidėjęs blogojo cholesterolio kiekis kraujyje. Maždaug dešimtadaliui fiksuotas padidėjęs cukraus kiekis kraujyje. Onkologinių susirgimų statistiką papildė daugiau nei 100 vaistinėse pagal kraujo tyrimų rezultatus diagnozuotų krūtų, kiaušidžių, prostatos, plaučių vėžio atvejų. Dar pusei tūkstančio žmonių, vaistinėse atlikusių tyrimus, nustatyti skydliaukės sutrikimai, nemažai daliai besityrusių – kepenų funkcijos sutrikimai. 

Gydytoja D. Babenskienė pastebi, kad onkologinių susirgimų skaičius kasmet didėja, o ankstyvosios diagnostikos galimybės dar nėra pakankamai prieinamos. „Visi suprantame ar bent esame girdėję, kaip svarbu kuo anksčiau diagnozuoti tokią ligą kaip vėžys. Atlikti tyrimai nedelsiant neretai yra išgelbėtos gyvybės priežastis, - metus laiko trukusios iniciatyvos svarbą pabrėžia gydytoja D. Babenskienė. - Atlikdami kraujo tyrimus taip pat pastebėjome, kad net ir jaunus vyrus kamuoja skydliaukės susirgimai, kurie itin padažnėjo. Dar viena didelė problema – nediagnozuoti hepatitai, kuriuos pavyksta aptikti tiriant kepenų funkciją. Dėl pablogėjusios kepenų funkcijos rodiklių dažnai būna kaltas hepatito B ir C virusas. Lygiai taip pat nevertėtų džiaugtis statistiškai mažu ŽIV atvejų skaičiumi, nes plačiau šie tyrimai nėra atliekami. Mes siekiame, kad būtų sudaryta daugiau galimybių šiuos tyrimus atlikti visiems, net ir tiems, kurie šiuo metu už tokius tyrimus susimokėti negali“.

Atlikti įvairius kraujo tyrimus „Šeimos vaistinėse“ žmonės gali nuo 2010 m. pavasario. Kraujo tyrimai atliekami medicininių tyrimų laboratorijoje „Vivamedica“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: