Technikos universitetų rektoriai: ES strategijos 2020 tikslai neįgyvendinami  (0)

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) birželio 9-11 dienomis vyko Vidurio ir Rytų Europos sostinių technologijos universitetų bendradarbiavimo platformos metinis susitikimas, po kurio VGTU metams perėmė pirmininkavimą platformai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konferencijos metu išryškėjo problemos, su kuriomis susiduria technikos universitetai  įgyvendinant ES strategijos 2020 tikslus. Technikos universitetų atstovai, taip pat pripažįsta inovacijų ir mokslinių tyrimų svarbą, pabrėžiamą ES strategijoje 2020, tačiau strategiją iš esmės vertina kritiškai. Vienos technologijos universiteto tarptautinių santykių prorektoriaus prof. Hanso Kaiserio teigimu, naujos strategijos tikslų iškėlimas yra iš esmės netikslingas, nes dar nėra įgyvendinti 2010 metams numatyti uždaviniai, kuriems realizuoti nepakanka dėl ekonominės krizės įšaldytų iš valstybių biudžetų skiriamų lėšų. „Norint nuosekliai siekti mokslo pažangos, visų pirma turime įgyvendinti jau esamas galimybes, o tik tada kurti naujus planus.“, - teigė VGTU mokslo prorektorius prof. Raimundas Kirvaitis.

Susitikime akcentuotas universitetų vaidmuo prisidedant prie strategijoje minimų tikslų įgyvendinimo. Konferencijos dalyviai vieningai sutarė, kad universitetai privalo ieškoti būdų pritraukti investicijas iš verslo sektoriaus, nes valstybių skiriamas finansavimas mokslui yra nepakankamas.

Siekiant išsiaiškinti inovacijų vystymo galimybes Lietuvoje, švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė atsakydama į klausimą apie technologijų mainų centrų, kurie padėtų pritraukti verslo investicijas skirtas inovacijoms, finansavimą ir kūrimą Rytų Europos regione, pripažino, kad tokie projektai vis dar yra pilotinių bandymų lygmenyje.

Vidurio ir Rytų Europos sostinių technologijos universitetų bendradarbiavimo platformos metinio susitikimo dalyviai vėliau diskutavo kaip platformos narių bendradarbiavimas ir bendrų technologijų mainų centrų kūrimas universitetams gali padėti spręsti esamas problemas bei kaip racionaliai paskirstyti investicijas skirtas įkurti mokslinių tyrimų laboratorijas, kuriomis bendradarbiaujantys universitetai galėtų kartu naudotis  ir keistis savo mokslininkų patirtimi vystant inovacijas.

Vidurio ir Rytų Europos sostinių technologijos universitetų bendradarbiavimo platforma įkurta 2008 metais. Jos dėka universitetai nariai gali siekti vieningos technikos  universitetų pažangos Vidurio ir Rytų Europos regione.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: