Šildymas elektra gali būti ekonomiškas sprendimas, jei tinkamai įvertinsite visas aplinkybes  ()

Šildyti būstą elektra yra itin patogu, tačiau neekonomiška. Tai bene glausčiausias elektrinių katilų privalumų ir trūkumų apibūdinimas, kurį galima dažnai išgirsti svarstant, kokią šildymo sistemą pasirinkti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis tik, nėra vienos pačios geriausios bei ekonomiškiausios šildymo sistemos, nes kiekvienu atveju derėtų rinktis tokį variantą, kuris geriausiai atitinka individualią situaciją. E-aquajazz.lt specialistų teigimu, kompleksiškai įvertinus pastato būklę, gyventojų lūkesčius bei gyvenimo būdą ir kitas sąlygas, elektrinio katilo įsirengimas gali būti racionalus, efektyvus ir ekonomiškas sprendimas.

Šildymo kaštai priklauso nuo pastato sandarumo

Šildymo kaštų mažinimas prasideda ne nuo tinkamiausios šildymo sistemos įrengimo, o nuo namo sandarumo užtikrinimo. Kuo žemesnė yra pastato energetinė klasė, tuo daugiau energijos reikės jo šildymui. Skirtingos energetinės klasės tokio pat ploto namų šildymo kainos gali skirtis net keletą kartų, mat nesandariame senesnės statybos name mokama ne tik už patalpų, bet ir už „oro“ šildymą. Pastaruoju atveju vertėtų itin dėmesingai rinktis tarp elektrinio, kietojo kuro ar dujinio šildymo.

Visai kita situacija ieškant ekonomiško šildymo sandariam naujos statybos namui. A lygio energetinių klasių reikalavimus atitinkantys pastatai yra pakankamai sandarūs, energetiškai efektyvūs ir turi aukštą šiluminę varžą. Savo ruožtu, ++A energetinę klasės pastatai būna beveik pasyvūs. Suprantama, tokiems pastatams šildyti reikės ženkliai mažiau energijos. Dėl šios priežasties investicijos į sudėtingas šildymo sistemas atsipirks per dešimtmetį ar net dar ilgesnį laikotarpį.

Derėtų įvertinti skirtingų šildymo sistemų įrengimo kainą

Siekiant optimalaus investicijų ir eksploatavimo kaštų balanso derėtų kompleksiškai įvertinti visus šildymo sistemų įrengimo kaštus, kuriuos sudaro ne tik paties katilo ar šilumos siurblio kaina. Įrengiant dujinį arba kieto kuro katilą reikės dalį naudingo pastato ploto paskirti katilinės patalpai, pasirūpinti kamino išvedimu. Jei netoliese nėra dujų magistralės stipriai išaugs investicijos į dujinio katilo įrengimą.  Nors dujinis šildymas yra vienas ekonomiškiausių, tačiau pastaruoju atveju, įvertinus visas išlaidas, gali paaiškėti, kad investicijos į „pigesnį“ šildymą atsipirks per pernelyg ilgą laikotarpį.

 

Elektrinio katilo įrengimas, lyginant su kitais katilais bei šilumos siurbliais yra vienas pigiausių. Be to, kompaktiškam pakabinamam katilui nereikia atskiros katilinės patalpos, taip pat nėra poreikio įrengti kamino sistemą. Katilo eksploatacija taip pat nepareikalaus papildomų išlaidų ar dėmesio, mat juose nevyksta degimo procesas, tad nereikalingi ir valymo ar išskirtiniai profilaktinės priežiūros darbai.

Gyvenimo būdas bei lūkesčiai ne mažiau reikšmingi

Nors šildymo sistemos efektyvumas bei ekonomiškumas gali būti pakankamai tiksliai apskaičiuojamas, tačiau ieškant konkrečiam būstui tinkamiausio šildymo sprendimo ne mažiau svarbu įvertinti ir subjektyvias aplinkybes. Suprantama, kad vargu ar ekonomiška investuoti į sudėtingą sodybos ar vasarnamio šildymo sistemą, kur daugiausia laiko praleidžiama šiltuoju metų laiku. Derėtų turėti omenyje ir tai, kad daliai vartotojų komfortas yra vienas iš svarbiausių prioritetų.

 

Vertinantiems komfortą svarbu tai, kad pažangūs elektros katilai veikia automatiškai, yra galimybė juos patogiai valdyti nuotoliniu būdu. Nesvarbu kokia užimta gyventojų dienotvarkė ir kiek laiko jie praleidžia kelionėse, namuose visada palaikoma optimali temperatūra. Šiuolaikinės temperatūros valdymo sistemos leis mėgautis komfortu tada, kada reikia. Itin užimtiems žmonėms patinka ir itin paprasta elektrinių katilų priežiūra, mat šildymo sezoną galima pradėti ir be profilaktinio patikrinimo, kuris būtinas dujiniams bei kieto kuro katilams.

Kompleksiškai įvertinus visas aplinkybes gali pasirodyti, kad šildymas elektra visiškai atitinka lūkesčius, arba priešingai – kad verčiau rinktis kitus katilus arba šilumos siurblius. Jei lieka neatsakytų klausimų, pasikonsultuokite su profesionalais, kurie rekomenduos konkrečiai situacijai tinkamiausius sprendimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: