Ne piniguose laimė – ar tikrai? Kiek pinigų reikia laimei ir ar jų kada nors užteks: ką mano mokslas  (4)

Mokslininkai atliko metaanalizę, siekdami išsiaiškinti, ar vien būti turtingais užtenka, kad būtume laimingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtmečius visuomenėje vyrauja mintis, kad „už pinigus laimės nenusipirksi“. Daugelis tyrimų paneigia šią teoriją. Mokslininkai yra tikri, kad mūsų laimė vis dar tiesiogiai priklauso nuo to, kiek santaupų turime savo sąskaitoje. Kiti, atvirkščiai, mano, kad vien pinigų niekada neužteks laimės jausmui pasiekti, rašo „Science Focus“.

Mokslininkai atliko metaanalizę, kurios metu jie ištyrė naujausių mokslinių darbų rezultatus, kad būtų sudėti visi taškai ant „i“. Dar 2020 metais mokslininkai išanalizavo Nacionalinio statistikos biuro ir „Happy Planet Index“ duomenis, siekdami išsiaiškinti, ko reikia paprastam britui, kad jis gyventų laimingą gyvenimą. Tada rezultatai parodė, kad norint būti laimingam pakanka turėti 42 800 USD.

Po metų mokslininkai, vadovaujami Matthew Killingswortho iš Pensilvanijos universiteto, atliko savo tyrimus ir nustatė, kad tobulumui ribų nėra – „kuo daugiau pinigų, tuo geriau“ laimei. Dabar viso pasaulio sociologai mano, kad pinigų troškimas nėra susijęs tik su mūsų „godumu“, tai iš tikrųjų yra pasaulio atspindys.

Faktas yra tas, kad turtingi žmonės paprastai yra sveikesni, o gera sveikata taip pat yra raktas į laimę. Be to, turtingi žmonės investuoja pinigus į „laisvo laiko pirkimą“ ir investuoja į save, o ne į „daiktus“, kurie neva gali padidinti mūsų laimę.

 

Kitas labai svarbus laimės aspektas – santykiai, pasitenkinimas darbu ir tiesiog mokėjimas džiaugtis gyvenimu. Tačiau reikšminga suma banko sąskaitoje suteikia mums laisvės jausmą ir siūlo daugiau galimybių visose šiose kategorijose.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad tai, kiek lyginame save su kitais, turi įtakos mūsų laimės jausmui. Jei sugebame išlaikyti tokį patį gyvenimo lygį kaip ir aplinka, patiriame aukštesnį gerovės lygį ir todėl jaučiamės laimingesni.

Įdomu tai, kad kitas tyrimas taip pat parodė, kad turtingų tėvų vaikai turi daugiau problemų nei mažiau turtingų tėvų vaikai. Pavyzdžiui, mes kalbame apie didesnę riziką:

  • depresijos;
  • rūpesčių;
  • valgymo sutrikimų;
  • piktnaudžiavimo psichoaktyviomis medžiagomis.

 

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad pinigų sumai mūsų sąskaitoje didėjant, galime tapti mažiau etiški ir mažiau empatiški. Mokslininkai mano, kad taip yra dėl to, kad turtas įskiepija laisvės jausmą. Ir kuo turtingesnis tampi, tuo mažiau tau rūpi aplinkinių problemos ir jausmai.

Kalifornijos universiteto Berklio ir San Francisko mokslininkai taip pat nustatė, kad mažesnes pajamas gaunantys žmonės geriau supranta kitų veido išraiškas ir yra jautresni joms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: