„Įtvirtinta žmogaus prigimtyje.“ Mokslininkai nustatė, kad kūdikiai supranta socialines normas  ()

Vokietijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkai pirmą kartą įrodė, kad kūdikiai suvokia, kas yra teisinga, o kas ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialinės normos – tai visuotinai priimtos taisyklės, elgesio modeliai ir standartai, kuriais siekiama užtikrinti žmonių bendravimo tvarką ir stabilumą. Manoma, kad socialines normas vaikai supranta tik trečiaisiais gyvenimo metais.

Taip yra todėl, kad būtent šiame amžiuje kūdikiai pradeda primesti šias normas kitiems vaikams, jei mano, kad jie jų nesilaiko.

Kai kurie tyrimai taip pat parodė, kad polinkis koreguoti kitų vaikų elgesį pradeda ryškėti jau nuo 18 mėnesio.

Tačiau iki šiol nėra įrodymų, ar kūdikiai supranta, kas yra norma ankstesniame amžiuje. Bent jau taip teigia Regensburgo (Vokietija) ir Oksfordo (Jungtinė Karalystė) universitetų mokslininkai savo straipsnyje.

Jame tyrėjai pirmą kartą įrodė, kad kūdikiai geba suprasti socialines normas jau būdami 11 mėnesių amžiaus.

Siekdami ištirti kūdikių reakcijas į jų pažeidimą, mokslininkai kūrė trumpas animuotas istorijas, kuriose du veikėjai paeiliui atlikdavo tam tikrą veiksmą (pavyzdžiui, mušdavo du kamuoliukus vienas į kitą), o trečiasis, kuris tai darydavo po jų, atlikdavo tą patį veiksmą arba darydavo ką nors kita (tarkime, mėtydavo tuos pačius kamuoliukus į orą).

Kai šis veikėjas norėjo prisijungti prie pirmųjų dviejų, šie arba pritarė jam, arba, priešingai, reagavo atmetimo reakcija ir nusisuko.

 

Tyrime dalyvavę vaikai žiūrėjo vaizdo įrašus, o tyrėjai sekė jų akių vyzdžius. Taip tyrėjai tikrino, ar kūdikiai buvo nustebę dėl to, ką mato.

Paaiškėjo, kad vaikus nustebino, kai pirmųjų dviejų veikėjų reakcija neatitiko trečiojo veikėjo elgesio: jis darė tai, ką jie darė, bet vis tiek nebuvo priimtas į jų „gretas“.

Labai svarbus socialinių normų bruožas yra tas, kad mes ne tik elgiamės taip, kaip elgiasi kiti (tai pastebima daugelyje gyvūnų rūšių), bet ir vertiname kitus – ar jie laikosi grupėje nustatytų taisyklių.

 

Iš esmės šios taisyklės gali apimti bet kokį elgesį – svarbu, kad jis signalizuotų apie priklausymą grupei. Įdomu tai, kad kūdikiai tai supranta dar prieš tai, kai sugeba suformuluoti tokias taisykles ir jų laikytis.

„Nustatėme, kad tai gali būti įtvirtinta žmogaus prigimtyje, gali būti jo pagrindinis mechanizmas, socialinis kompasas, leidžiantis kūdikiams organizuoti ir orientuotis socialinėje aplinkoje nuo labai ankstyvo amžiaus“, – sakė Moritzas Kosteris iš Regenburgo universiteto, vienas iš tyrimo autorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()