Atsitiktinai aptiko nepaprastą 3300 metų senumo kapavietę: viskas tarsi „įšalę laike“ (Foto)  ()

Vienas archeologas 3300 metų senumo kamerą apibūdino kaip „Indiana Joneso filmo filmavimo aikštelę“. Struktūra su dešimtimis nepažeistų keramikos ir bronzos dirbinių buvo rasta atsitiktinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalies senienų agentūra teigia, kad ola, kurioje yra dešimtys keramikos ir bronzos dirbinių, atsitiktinai rasta populiariame Palmahimo nacionalinio parko paplūdimyje.

Ekskavatorius pataikė į struktūros viršų, todėl archeologai, naudodamiesi kopėčiomis, galėjo nusileisti į žmogaus sukurtą stačiakampio formos urvą.

Senienų agentūros atstovai teigia, kad erdvė atrodė tarsi „įšalusi laike“.

3300 metų neatvertas urvas

Kelios dešimtys nepažeistų keramikos dirbinių ir bronzos artefaktų – įskaitant strėlių ir iečių antgalius – urve gulėjo tiksliai taip, kaip jie buvo išdėstyti bronzos amžiaus laidojimo ceremonijoje.

„Šie indai buvo aukos, lydėjusios mirusįjį, tikint, kad jos pasitarnaus pomirtiniame gyvenime“, – teigia institucijos darbuotojai.

 

Paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip archeologai žibintuvėliais nušviečia dešimtis įvairių formų ir dydžių puodų, datuojamų 1213 m.pr.m.e.

Archeologas Deividas Gelmanas apibūdino, kad „laidojimo urvai ir taip yra retas reiškinys, o rasti tokį, kuris nebuvo paliestas nuo tada, kai buvo pradėtas naudoti prieš 3300 metų, pavyksta labai retai“.

Kitas archeologas Eli Jannai šį radinį apibūdino kaip „vienintelį kartą gyvenime pasitaikantį atradimą“, dėl kurio pasijuto tarsi „atsidūręs filmo apie Indianą Jonesą filmavimo aikštelėje“.

 

Laikraščiui „Haaretz“ jis sakė, kad ši kamera, atrodo, tarnavo kaip šeimos kapavietė.

Užuominos apie palaidojimus

Viename urvo kampe taip pat rastas bent vienas palyginti sveikas skeletas.

Tačiau kiti urve palaidoti kūnai nėra gerai išsilaikę, todėl DNR analizė įmanoma – tačiau galima daryti prielaidą, kad čia buvo palaidoti vietiniai pakrantės gyventojai.

„Tai, kad šie žmonės buvo palaidoti kartu su ginklais, įskaitant ištisas strėles, rodo, kad šie žmonės galėjo būti kariai, galbūt jie buvo laivų sargybiniai. Galbūt dėl to jų įkapėse tiek indų“, – sakė Gelmanas.

 

Institucija teigia, kad aptikus urvą, keli artefaktai, deja, buvo pavogti. Šiuo metu erdvė vėl užantspauduota ir vyksta vagystės tyrimas.

1213 metais prieš mūsų erą ši kapavietė buvo faraono Ramzio II valdose: jis kontroliavo Kanaaną – teritoriją, kuri apytikriai apėmė dabartinį Izraelį ir Palestinos teritorijas.

Keraminių indų kilmė – Kipras, Libanas, Šiaurės Sirija, Gaza ir Jafa – liudija „gyvą prekybinę veiklą, kuri vyko pakrantėje“, sako E.Yannai.

Parengta pagal „Deutsche Welle“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()