Sensacingas atradimas Italijoje – archeologai apakę nuo to ką surado: tai „perrašys istoriją“ (Foto, Video)  ()

Daugiau nei 24 romėnų ir etruskų statulos buvo ištrauktos iš senovinės vonios purvo, taip pat daugybė kitų sensacingo radinio artefaktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasinėjant senovės Didžiąją pirtį San Casciano dei Bagni, centrinėje Italijos Sienos provincijoje, iš purvo buvo ištraukta daugiau nei 24 puikios būklės bronzinės statulos ir kiti objektai, įskaitant penkis tūkstančius auksinių, sidabrinių ir bronzinių monetų.

Tai laikoma vienu „išskirtiniausių“ atradimų, dar kartą patvirtinančių, kad „Italija yra šalis, kupina didžiulių ir unikalių lobių“.

„Atradimas, kuris perrašys istoriją ir prie kurio jau dirba daugiau nei 60 ekspertų iš viso pasaulio“, – sakė už kasinėjimą atsakingas etruskologas Jacopo Tabolli.

Interviu ANSA jis išsamiai išdėstė naujus atradimus, su kuriais jis dirbo nuo 2019 m. Tokiu būdu ji tapo didžiausia kada nors Italijoje atrasta bronzinių etruskų ir romėnų laikų statulų saugykla ir viena svarbiausių visame Viduržemio jūroje.

Svarbiausias atradimas

Italijos muziejų generalinis direktorius Massimo Osanna pridūrė, kad tai „svarbiausias“ radinys nuo „Riace bronzos“, kurios buvo išgelbėtos iš jūros. „Tikrai vienas reikšmingiausių bronzos atradimų, kada nors padarytų senovės Viduržemio jūros istorijoje“.

 

Tarp statulų, ištrauktų iš karštojo purvo, verta išskirti Higėjos ir Apolono atvaizdus, taip pat bronzinę statulą, primenančią garsųjį „Oratorių“, rastą prieš daugelį metų Perudžos apylinkėse, vaizduojančią oratorių Aulus Metellus – jis buvo etruskų senatorius Romos Respublikos laikais.

 

Pagaminta vietinių amatininkų

Visos statulos, išgautos iš senųjų pirčių purvo, galėjo būti pagamintos vietos meistrų nuo II amžiaus prieš mūsų erą iki I mūsų eros amžiaus – pereinamojo laikotarpio tarp etruskų ir romėnų senovės Toskanoje.

 

Šioje šventoje vietoje žmonės garbino dievus naudodami šias figūras, ir ieškojo jų gydomosios galios terminiuose vandenyse. Šventovė su savo baseinais ir nuožulniomis terasomis egzistavo mažiausiai nuo III amžiaus prieš Kristų, kol buvo uždaryta, bet nesunaikinta, krikščionybės laikais penktame mūsų eros amžiuje.

 

Tobula išsaugojimo būklė

 

Esant visoms šioms aplinkybėms, statulos yra „visos sukomplektuotos ir nepriekaištingos būklės“ karštųjų versmių viduje, o tai leido išsaugoti užrašus, kuriuose yra galingų etruskų šeimų vardai. Taip pat buvo aptikti užrašai lotynų kalba, nurodantys karštąsias Bagno Grande versmes, kur buvo liejamos statulos.

„Šis atradimas yra unikali galimybė perrašyti „senovės meno“ istoriją ir kartu etruskų ir romėnų perėjimo Toskanoje istoriją. Šventovė su savo statulomis atrodo kaip antikos kultūrinės įvairovės tyrimų laboratorija, unikalus etruskų ir romėnų mobilumo liudijimas“, – padarė išvadą Tabolli.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(2)
(56)

Komentarai ()