Rekordinis radinys: po namu Škotijoje surastas slaptas butelis su rašteliu - skelbiama, kas jame parašyta  ()

Neseniai po namo Škotijoje grindimis rasta 135 metų senumo tuščias viskio butelis su rašteliu viduje. Nors raštelis neatskleidė nei reto lobio buvimo vietos, nei senovinės išminties, jame buvo juokinga dviejų (sprendžiant iš tuščio viskio butelio, tikriausiai neblaivių) Viktorijos laikų gyventojų žinutė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskio butelį su rašteliu neseniai aptiko santechnikos įmonės savininkas Paulas Allanas, atlikdamas darbus viename iš rytinio Edinburgo rajono namų. P.Allanas radinį perdavė namo savininkei Eilidh Stimpson. Ji nusprendė palaukti, kol jos du vaikai grįš iš mokyklos, ir tik tada plaktuku sudaužė butelį, kad perskaitytų raštelį.

„Visaip bandėme ištraukti raštelį pincetu ir replėmis, bet jis ėmė po truputį plyšti. Nenorėjome jo dar labiau sugadinti, todėl, deja, teko sudaužyti butelį“, – pasakojo namo savininkė.

Jie išskleidė apiplėšytą popieriaus lapą, ant kurio ranka buvo užrašyta: „Jamesas Ritchie ir Johnas Grieve paklojo šias grindis, bet jie negėrė viskio. 1887 m. spalio 6 d. Kas ras šį butelį, gali galvoti, kad mūsų dulkes jau po kelią pusto vėjas“ (angl. whoever finds this bottle may think our dust is blowing along the road).

Apie raštelio autorių tapatybę žinoma nedaug, tačiau P.Allanas įtaria, kad raštelis buvo aptiktas po kambariu, kuris galėjo priklausyti tarnaitei.

135 metų senumo raštelis butelyje yra itin senas – galbūt seniausias kada nors rastas butelyje.

 

Iki šio atradimo rekordininkas buvo 132 metų senumo butelis: 2018 m. butelį rado šeima, vaikščiojusi paplūdimiu Vakarų Australijoje. Paaiškėjo, kad tai buvo olandiško džino butelis iš XIX a. pabaigos.

Viduje šeima rado susuktą, vokiškai parašytą raštelį, kuriame buvo paaiškinta, kad butelis buvo išmestas iš laivo Indijos vandenyne, maždaug už 950 km nuo kranto. Šis raštelis buvo datuotas 1886 m. birželio 12 d.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()