Aleksandro Makedoniečio kapo paslaptis – kur iš tikrųjų palaidotas garsusis generolas (Video)  (2)

Tiksli vienos didžiausių istorijoje imperijų įkūrėjo mirties priežastis ir palaidojimo vieta vis dar lieka paslaptis. Tačiau mokslininkai šiuo klausimu turi tam tikrų prielaidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 323 m. pr. Kr vienas didžiausių generolų istorijoje Aleksandras Makedonietis (arba Didysis) sugebėjo sukurti didžiulę imperiją, kuri tęsėsi nuo Balkanų pusiasalio iki dabartinės Pakistano teritorijos. Garsusis didžiulės Azijos dalies užkariautojas mirė sulaukęs 32 metų, tačiau mokslininkai jo kapo dar neatrado. Tačiau naujausi tyrimai ir istoriniai dokumentai suteikia tam tikrų užuominų, kur galėjo būti palaidotas Aleksandras Makedonietis, rašo „Live Science“.

Garsusis generolas per savo užkariavimus nepralaimėjo nė vieno mūšio ir mirė Babilone, būdamas 32 metų 323 m. pr. Kr. Mokslininkai iki šiol nežino, nuo ko tiksliai mirė Aleksandras Makedonietis, nors spėjama, kad jį galėjo pražudyti karščiavimas, kokia nors infekcinė liga, o galbūt jis buvo nužudytas.

Netrukus po Makedonijos generolo mirties sugriuvo visa jo imperija, kurią išsidalino jo generolai. Vienas iš jų, Ptolemėjas, 321 m. pr. Kr. sugebėjo paimti mirusio valdovo kūną ir atgabenti jį į Memfio miestą Egipte. Remiantis istoriniais įrašais, Aleksandro Makedoniečio kūnas kurį laiką buvo šiame mieste, o vėliau buvo perkeltas į Aleksandrijoje, Egipte, pastatytą kapą.

Pasak britų egiptologo Chriso Nauntono, tiksliai nežinoma, kada tai įvyko, galbūt Aleksandro Makedoniečio kūnas Memfyje buvo kelis dešimtmečius. Remiantis senovės įrašais, III amžiaus pabaigoje prieš Kristų Aleksandrijoje buvo pastatytas kitas kapas ir, greičiausiai, jis tapo paskutiniu mirusio vado „prieglobsčiu“. Pasak Nauntono, šio kapo vieta niekada nebuvo atrasta ir tikriausiai dabar yra po vandeniu prie Egipto krantų.

 

Nauntonas mano, kad greičiausiai Aleksandro Makedoniečio kapas niekada nebus rastas, nes jis tikriausiai jau buvo sunaikintas gamtos veiksnių. Istoriniuose dokumentuose nėra tiksliai aprašyta, kaip atrodė šis kapas, todėl net ir aptikus jo griuvėsius, bus neįmanoma tiksliai pasakyti, kad čia buvo palaidotas Makedonijos generolas, mano mokslininkas.

Nors galutinio kapo vieta nežinoma, yra išlikusios dvi vietos, kuriose kurį laiką galėjo būti Aleksandro Makedoniečio kūnas. Mokslininkai mano, kad iš pradžių kūnas galėjo būti laikomas kape, esančiame rytinėje Aleksandrijos dalyje. Šis kapas savo forma panaši į kitus senovinius kapus iš Makedonijos.

 

Taip pat yra legenda, kurią patvirtino tik keli mokslininkai, pagal kurią Aleksandro Makedoniečio kūnas kurį laiką buvo Memfyje sarkofage, pastatytame faraonui Nektanebui II. Jis buvo paskutinis etninis egiptietis, valdęs Senovės Egiptą. Kai kurie istorikai mano, kad Makedonijos vado kūnas buvo čia po to, kai buvo pargabentas iš Babilono. Šis sarkofagas dabar yra Britų muziejuje Londone.

Tuo pačiu metu Egipto mokslininkai mano, kad paskutinis Aleksandro kapas vis dar gali būti atrastas. Kai kurie sako, kad jo reikėtų ieškoti Aleksandrijos vietovėje ir kad jis nebuvo užtvindytas. Kiti siūlo šio kapo ieškoti Egipto ir Libijos pasienyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(2)
(4)

Komentarai (2)