Atskleidė tūkstančių metų senumo 6 egiptiečių karstų paslaptis: viduje rado ir driežo kaukolę  ()

Mokslininkai, naudodami neutronų tomografiją, apžiūrėjo šešių užplombuotų senovės Egipto karstų vidų, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tūkstančius metų šeši senovės egiptiečių karstai buvo užplombuoti nuo išorinio pasaulio, o jų turinys nežinomas. Dabar mokslininkai pirmą kartą nuo palaidojimo pažvelgė į karstų, kurie dabar saugomi Britų muziejuje Londone, vidų ir aptiko mumifikuotus kelių gyvūnų palaikus, įskaitant visą driežo kaukolę.

Karstai, kurių ilgis yra nuo maždaug 50 milimetrų iki 300 mm ir kurie datuojami 664-250 m. pr. m. e., buvo iškasti 1885 m. senovės miestuose. Jie buvo pagaminti naudojant vario junginius, o jų išorėje pavaizduotos driežų, ungurių ir kobrų figūros.

Vienos iš skrynių viršuje pavaizduota iš dalies ungurio, iš dalies kobros būtybė su žmogaus galva ir karūna, kuri gali būti siejama su Atumu, senovės Egipto pirmykščiu dievu. Puošnūs atvaizdai byloja apie dėžių turinį, kuris atskleistas „Scientific Reports“ paskelbtame tyrime.

Kadangi karstai buvo pagaminti iš metalo, mokslininkai pirmą kartą po jų palaidojimo į vidų pažvelgė neutronų tomografijos metodu – neinvazine technologija, kurios, kitaip nei rentgeno spindulių, metalas neveikia.

Vieno karsto viduje skenavimas atskleidė visą nepažeistą driežo,, kurio rūšių iki šiol aptinkama Šiaurės Afrikoje, kaukolę. Kituose dviejuose karstuose buvo gyvūnų kaulų fragmentų, suvyniotų į audeklą, galbūt liną, teigiama pareiškime.

 

„Nors gyvūnų laidojimas senovės Egipte buvo įprastas reiškinys, gana retai pasitaiko karstų, kurie vis dar yra užplombuoti“, – „Live Science“ sakė pagrindinis autorius Danielis O'Flynnas, Britų muziejaus rentgeno spindulių vizualizavimo mokslininkas,.

„Kadangi šie karstai pagaminti iš metalo, labai sunku juos peržvelgti rentgeno spinduliais, todėl šiame tyrime mums pavyko pažvelgti į nedidelės grupės karstų vidų naudojant neutronus. Tai pirmas kartas, kai mums pavyko patvirtinti, kad šių Britų muziejuje saugomų objektų viduje iš tiesų yra gyvūnų palaikų.“

 

Be kaulų, trijuose karstuose mokslininkai aptiko švino – metalas galėjo būti naudojamas svoriui paskirstyti laidojimo proceso metu arba vieno iš karstų šone esančiai skylei užtaisyti. Kelių karstų išorėje taip pat buvo pritvirtintos kilpos, kurios galėjo būti naudojamos karstams kabinti ant šventyklų arba nešioti per religines procesijas, teigiama pranešime.

Tyrimas nedavė vienareikšmiškų išvadų, ar gyvūnai buvo aukojami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: