Jo ieškota daugiau nei 20 metų. Graikijos gelmėse surasta archeologinė sensacija (Foto, Video)  ()

Prie Graikijos krantų buvo aptiktas radinys, kuris atskleidžia Britanijos povandeninio laivo vaidmenį karinėse operacijose Antrojo pasaulinio karo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egėjo jūrioje, Graikijoje, po daugiau kaip 20 metų paieškų, surastas legendinis JK Antrojo pasaulinio karo laikų povandeninis laivas „Triumph“. Laivas nuskendo 1942 metais.

Graikijos naras veteranas Kostas Thoctarides praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad jo komanda aptiko HMS „Triumph“ nuolaužas Egėjo jūroje, neskelbiamoje vietoje „dešimties kilometrų“ atstumu nuo Sounion kyšulio ir maždaug 203 metrų gylyje.

Remiantis tyrimo metu atliktais stebėjimais, uždari povandeninio laivo liukai ir įtrauktas periskopas rodo, kad povandeninis laivas buvo paniręs, kai sutiko savo mirtį. Paieškų komandos narė Rena Giatropoulou Thoctarides sakė, kad laivo laivapriekis buvo smarkiai apgadintas per sprogimą, dėl kurio greičiausiai povandeninis laivas nuskendo, rašo „Live Science“.

Tikslus sprogimo pobūdis lieka neaiškus, nes nežinoma, ar jį sukėlė išorinis šaltinis, pavyzdžiui, giluminis užtaisas ar jūrinė mina, ar tai buvo vienos iš povandeninio laivo torpedų vidinės detonacijos rezultatas.

Siekdama išsiaiškinti neatsakytus klausimus, komanda dirba su povandeninių laivų ir torpedų srities ekspertais. Giatropoulou išreiškė norą rasti galutinius atsakymus apie aplinkybes, lėmusias tragišką povandeninio laivo likimą, ir pabrėžė tolesnio jų tyrimo svarbą.

Povandeninis laivas „Triumph“, pradėtas eksploatuoti 1938 m., Antrojo pasaulinio karo metais atliko pagrindinį vaidmenį daugiau nei 20 misijų. Visų pirma, jis dalyvavo puolamuosiuose manevruose prieš Axšies laivus ir povandeninius laivus Viduržemio jūroje. Tačiau garsiausi jo žygdarbiai buvo slaptos operacijos, tokios kaip drąsus įstrigusių sąjungininkų karių gelbėjimas Šiaurės Afrikoje ir misija įsiskverbti į priešo teritoriją okupuotoje Graikijoje ir, padedant britų žvalgybos pareigūnams, padėti pasipriešinimo judėjimui.

 

Ypač svarbi buvo misija, įvykdyta 1941 m., kai povandeninis laivas slapta nugabeno kapitoną Billą Hudsoną, Didžiosios Britanijos specialiųjų operacijų vykdomosios tarnybos (SOE) pareigūną, į Ašies užgrobtą Serbijos Petrovaco uostą Adrijos jūros pakrantėje. Ši misija buvo viena pirmųjų SOE vykdytų operacijų ir galiausiai padėjo pagrindą visoms vėlesnėms specialiosioms karinėms operacijoms.

 

Nuskendusio laivo „Triumfas“ paieškos truko daugiau nei du dešimtmečius. Giatropoulou atkreipė dėmesį į „Triumfo“ sudėtingumą ir unikalią istorinę reikšmę, kuri yra neatsiejamai susijusi su Graikijos pasipriešinimo judėjimu ir slaptomis operacijomis, vykdytomis Italijos ir Vokietijos okupacijos metais.

 

Nepaisant to, kad anksčiau buvo rastos dar keturių povandeninių laivų nuolaužos, tarp jų ir „Persei“ 1997 metais, „Triumfo“ paieška pasirodė itin sunki užduotis. Nepalankios oro sąlygos ir stiprios povandeninės srovės dažnai trukdė paieškoms.

Atsižvelgiant į aplinkybes, susijusias su laivo nuskendimu, plačiai manoma, kad per incidentą žuvo visa įgula. Giatropoulou išreiškė nuomonę, kad visų 64 žmonių palaikai yra povandeniniame laive, nes laivas buvo giliai paniręs, ką liudija sandariai uždaryti liukai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()