Įspūdingas radinys statybvietėje: šalia dangoraižių aptikta puikiai išsilaikiusi 2000 metų senumo Romos laikų struktūra (Foto, Video)  (0)

Pačiame Londono centre, statybų aikštelėje, aptikta Romos imperijos laikų struktūra – mauzoliejus. Unikalų senovės Romos laikų mauzoliejų archeologai atkasė po to, kai Londono centre vykstančių statybų darbų metu darbininkai pastebėjo senovinio statinio liekanas. Anot mokslininkų, tai mažiausiai paliestas Romos laikų mauzoliejus atrastas Jungtinėje Karalystėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monumentalioje kapavietėje puikiai išsilaikė apatinė sienų dalis, įėjimo laiptai bei vidaus grindinys. Pastarasis – idealios būklės. Grindinį sudaro dvi mažų keramikos plytelių mozaikos, kurių centre pavaizduotas gėlės žiedas. Be to, čia pat aptikta ir daugiau nei 100 senovės Romos laikų monetų, praneša Londono archeologijos muziejus.

Aplink mauzoliejų rasta įvairių daiktų – varinių apyrankių, monetų, stiklo karoliukų, iš kaulo pagamintos šukų.

Antroji mauzoliejaus grindinio mozaika atrasta žemiau pirmosios, o tai reiškia, kad grindinys buvo mažiausiai vieną kartą pakeltas per tą laiką, kol mauzoliejus buvo naudojamas laidojimo reikmėms.

Radinys, aptiktas Sautvorko rajone, Londono centre, „suteikia įspūdingą galimybę susipažinti su šios miesto dalies gyvenimo būdu ir sąlygomis senovės Romos laikais“, pranešime teigia vyriausioji archeologė Antonietta Lerz iš Londono archeologijos muziejaus.

Pagal aptikto mauzoliejaus liekanas mokslininkai sukūrė vaizdo rekonstrukciją, kurioje galima pamatyti, kaip atrodė senovės Romos mauzoliejus tuo metu, kai jis dar buvo naudojamas.

Londonas, arba Londinium, buvo įkurtas 47-aisiais mūsų eros metais, kuomet Romos imperiją valdė imperatorius Klaudijus. Romos imperijos sudėtyje Londonas buvo iki pat 5 amžiaus pradžios, kuomet dėl įvairių ekonominių ir karinių priežasčių Romos imperija pasitraukė iš Britanijos žemių.

Anot archeologų, ši vietovė puikiai parodo minėtą Romos imperijos laikų etapą Britanijoje. „Nedidelė Sautvorko vietovė yra romėnų laikų Londone atspindys – nuo ankstyvojo etapo, kuomet Londone vyksta intensyvi plėtra, čia kyla prabangiai dekoruoti romėnų pastatai, iki vėlesnio romėnų laikotarpio, kai gyvenvietė ima nykti ir tampa ramia, patraukia vieta mirusiųjų atminimui“, – pranešime sakė M. Lerz.

 

 

Londono archeologijos muziejaus mokslininkai teigia, kad mauzoliejuje iš pradžių turėjo būti laikomi karstai ir kiti laidojimo reikmenys, tačiau nei karstų, nei palaikų čia nebuvo rasta. Vis dėlto, aplink mauzoliejų vykusių kasinėjimų metu aptikti romėnų epochos daiktai ir daugiau nei 80 kapaviečių – monetos, varinės apyrankės, stiklo karoliukai, kaulinės šukos ir kt.

Manoma, kad šis mauzoliejus priklausė arba vienai šeimai, arba galėjo priklausyti vadinamam „laidojimo klubui“, kuomet už kapavietę buvo mokamas mokestis ir čia amžino poilsio nuguldavo turtingesni visuomenės nariai, rašo sciencealert.com.

 

 

Tai mokslininkai tikisi išsiaiškinti atlikę detalesnius aptiktų radinių tyrimus.

Archeologų teigimu, statinio liekanos rodo, kad tai buvo dviejų aukštų pastatas su didelėmis atramomis kampuose. Aukštos sienos tikriausiai buvo išardytos dar viduramžiais, o plytos galėjo būti panaudotos kitų objektų statyboms. Statinio viduje – iškelta platforma, kurioje aplink tris mauzoliejaus puses buvo laidojama.

Mauzoliejaus aptiktas 2022 metų vasario mėnesį vykusių darbų metu, kuomet statybininkai rado 8 metrų ilgio senovės Romos laikų mozaiką. Ši mozaika – didžiausia per daugiau nei 50 metų iškasta Londone. Mauzoliejus bus išsaugotas, o statyboms pasibaigus bus eksponuojamas visuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (0)