Tyrimas atskleidė: negailestingasis grafas Drakula verkė kraujo ašaromis  ()

Išanalizavus tris Vlado III Drakulos rašytus laiškus padaryta išvada, kad jis galėjo sirgti liga, dėl kurios verkdavo kraujo ašaromis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grafas Vladas Drakula buvo ne tik kraujo ištroškęs ir negailestingas vadas, bet ir kentėjo nuo retos būklės, dėl kurios verkė kraujo ašaromis, rodo naujas tyrimas.

Kaip teigiama žurnale „Analytical Chemistry“ paskelbtame tyrime, mokslininkai tai nustatė atlikę cheminę trijų Vlado III laiškų – rašytų per tris atskirus jo valdymo laikotarpius nuo 1448 metų iki jo mirties 1476 metais – analizę.

Istorikai apskaičiavo, kad daugiau kaip 80 000 žmonių mirė dėl karvedžio įsakymo juos pasmeigti. Tyrimo duomenimis, grafas bene geriausiai žinomas dėl to, kad įkvėpė airių rašytoją Bramą Stokerį parašyti 1897 m. romaną „Drakula“.

Siekdami daugiau sužinoti apie kraujo ištroškusį karvedį, mokslininkai naudojo metodą, kurį taikant raidės buvo kruopščiai padengiamos etileno-vinilacetato (polimero) sluoksniu, po to jis buvo pašalinamas. Etileno acetatas surinko baltymus ir mažesnes molekules, vadinamas peptidais, likusias nuo to laiko, kai grafas prieš šimtmečius rašė laiškus. Šis procesas atskleidė daleles, kuriose buvo 500 peptidų, iš kurių 100 buvo žmogaus kilmės. Buvo daroma prielaida, kad šie peptidai ant laiškų pateko iš Vlado Drakulos.

Dokumentuose buvo peptidų, kurie buvo susiję su ciliopatijomis – genetinių sutrikimų grupe, pažeidžiančia į plaukus panašias ląstelių organeles, vadinamas blakstienėlėmis. Taip pat rasta įrodymų, kad jis galėjo sirgti kvėpavimo takų infekcija.

 

Tačiau didžiausias radinys buvo rastas 1475 m. parašytame laiške, kuriame buvo rasti trys peptidai, aptinkami tinklainės ir ašarų baltymuose. Remdamiesi šių peptidų savybėmis, mokslininkai padarė išvadą, kad Vladas III greičiausiai sirgo hemolakrija – liga, kai ašarose yra kraujo.

Mokslininkai nėra tikri, kas tiksliai sukėlė šią būklę, tačiau ji gali būti susijusi su akies sužalojimu arba bakteriniu konjunktyvitu – akies gleivinės infekcija.

 

„Mūsų žiniomis, toks tyrimas atliktas pirmą kartą ir padėjo iškelti į dienos šviesą Vlado Drakulos sveikatos būklę“, – rašė tyrimo autoriai.

„Negalima paneigti, kad prie šių dokumentų galėjo prisiliesti ir daugiau žmonių, – rašė jie, – tačiau taip pat galima daryti prielaidą, kad šie baltymai turėtų būti susiję su kunigaikščiu Vladu Drakula, kuris parašė ir pasirašė šiuos laiškus.“

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()