Laivas, pakeitęs II pasaulinio karo eigą. Po 81 metų rastas Ramiojo vandenyno dugne (Video)  ()

Mokslininkai tyrinėjo 1942 metais nuskandintą japonų lėktuvnešį – pirmą kartą buvo rastos Japonijos karinio jūrų laivyno flagmano nuolaužos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-17 Laivas, pakeitęs II pasaulinio karo eigą. Po 81 metų rastas Ramiojo vandenyno dugne (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrojo pasaulinio karo metais Japonijos imperatoriškojo laivyno lėktuvnešis „Akagi“ buvo laikomas flagmanu. Jo bombardavimas ir vėlesnis nuskandinimas iš tikrųjų suvaidino lemiamą vaidmenį keičiant karo bangą per Midvėjaus mūšį netoli JAV Havajų salų, rašo „IFLScience“.

Nuo to laiko praėjo 81 metai, o dabar mokslininkai tiki, kad jiems pagaliau pavyko atlikti svarbiausią jūrų archeologijos ir pasaulio istorijos nardymą. „Nautilus“ tyrėjai pirmą kartą sėkmingai vykdė giliavandenį vizualinį nardymą, kad vėl pamatytų „Akagi“ lėktuvnešį. Atkreipkite dėmesį, kad tai pirmas kartas per 81 metus, kai mokslininkams pavyko pamatyti nuolaužas savo akimis.

Žinoma, kad Japonijos karinio jūrų laivyno flagmano nuolaužos buvo aptiktos maždaug 5,5 kilometro gylyje prie Papahahanaumokuakea nacionalinio jūrų paminklo (PMNM), esančio kiek daugiau nei už 2000 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Perl Harboro. Mokslininkams prireikė beveik ketverių metų, kol 2023 m. pagaliau nuleido nuotoliniu būdu valdomus prietaisus į jūros dugną, todėl jiems pirmą kartą pavyko pamatyti lėktuvnešį.

Pažymėtina, kad tyrėjų komandą sudarė archeologai iš Japonijos ir JAV, todėl jiems pavyko atlikti istorinį neinvazinį nardymą ir dokumentuoti reikšmingą nelaimės vietą, taip pat pagerbti žuvusieji abiejose šio mūšio pusėse.

 

Pasak tyrimo bendraautorio archeologo Jameso Delgado, „Akagi“ lėktuvnešio tyrimo sunkumas buvo tas, kad jis buvo nuskandintas vienoje atokiausių ir giliausių Ramiojo vandenyno vietų. Tiesą sakant, ši vieta yra vienos giliausių ir labiausiai izoliuotų „kapinių pasaulyje“.

Nardymo metu kameros sugebėjo nufilmuoti mūšio žalą, įskaitant dalį Imperatoriškojo laivyno flagmano denio, kuris dėl padidėjusio sprogimo slėgio buvo apverstas aukštyn kojomis. Pasak Delgado, tai, kad mokslininkams pavyko rasti šias struktūras, net ir pažeistas, yra didžiulė sėkmė.

 

„Akagi“ buvo vienas iš keturių japonų lėktuvnešių, nuskendusių per keturias dienas trukusį mūšį, kuris vėliau tapo žinomas kaip Midvėjaus mūšis. Ji prasidėjo 1942 m. birželio 4 d., kai JAV žvalgyba perėmė Japonijos ryšius, rodančius, kad imperatoriškasis laivynas ketino sukurti gynybinį perimetrą aplink salas, įskaitant tolimą Midvėjaus atolą. Yra žinoma, kad šis mūšis nusinešė beveik 3400 jūreivių ir oreivių gyvybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()