Tai bent radinys! Tiesdami dujotekį po gatve rado dar prieš inkų laikus gyvenusių žmonių mumijas (Video)  ()

Po judriomis Limos (Peru) gatvėmis tiesdami naujas dujų tiekimo linijas komunalininkai aptiko netikėtą archeologinį radinį – aštuonias dar prieš inkų laikus gyvenusių žmonių mumijas ir daugybę artefaktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mumijos, palaidotos sėdimoje padėtyje, buvo suvyniotos į medvilninį laidojimo audeklą ir surištos virvėmis, nupintomis iš lianų – sumedėjusių vynmedžių, augančių atogrąžų miškuose. Archeologai mano, kad mumijos priklausė dar prieš inkus egzistavusiais kultūrai, žinomai kaip Ichma (taip pat rašoma Ychma), kuri XV a. įsilieji į inkų imperijos sudėtį, rašo „Associated Press“.

Be mumijų ryšulių, kuriuose, archeologų nuomone, buvo palaidoti du suaugusieji ir šeši vaikai, darbininkai aptiko ir radinių iš naujesnių laikų – tokių kaip opijaus pypkės, rankomis susuktos cigaretės, batai, kiniškos žaidimo kortos, 1898 m. nukaldinta Peru sidabrinė moneta ir 1875 m. ispanų kalba surašyta sutartis.

„Kai XVI a. atvyko ispanai, jie rado visą populiaciją, gyvenusią trijuose slėniuose, kurie šiandien užima Limą, – „Associated Press“ sakė vietinės gamtinių dujų bendrovės „Cálidda“ archeologas Jesus Bahamonde. – Tai, ką mes turime, yra savotiškas istorinis tęsinys.“

Tai ne pirmas kartas, kai statybos projektas atskleidžia dalį Limos praeities. J. Bahamonde pasakoja, kad per jo darbo bendrovėje laiką miesto regione buvo rasta daugiau nei 1900 archeologinių radinių, įskaitant mumijas, keramiką ir tekstilę.

 

Kaip rašo „The Washington Post“, Lima garsėja archeologinių radimivečių gausa, įskaitant 400 „huacas“ – arba pilkapius, išsibarsčiusius visame mieste.

Parengta pagal „Live Science“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()