Aptiko keistą senovinį objektą – „stebuklingą“ penį su sparnais (Foto)  ()

Tarp senovės romėnų miesto Viminaciumo griuvėsių dabartinėje Serbijoje aptiktas sparnuoto penio formos vėjo varpelis. Pakabintas ant pastato verandos, šis įmantrus varpelis turėjo atnešti sėkmę ir atbaidyti piktąsias dvasias, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Varpa buvo madinga per visą istoriją, tačiau ji niekada nebuvo tokia populiari kaip romėnų laikais. Falai buvo laikomi vyriškos galios ir apsaugos simboliu, todėl dažnai vaizduojami freskose, o kareiviai, eidami į mūšį, nuolat nešiojo penio formos amuletus.

Netoli šiaurinės buvusios Romos imperijos sienos esantis Viminaciumas pirmą kartą buvo užimtas pirmajame mūsų eros amžiuje, o maždaug po 400 metų jį sunaikino Atila. Kaip rašo „Live Science“, falo pavidalo vėjo varpelis, dar vadinamas tintinabulu, yra antrasis, kurį archeologai aptiko šioje vietoje.

Archeologijos instituto tyrėjas Ilija Dankovicius paaiškino, kad „kasinėjant vieną iš pagrindinių miesto gatvių buvo aptikti vieno iš pastatų vartai. Nustatyta, kad pastatą sunaikino gaisras, kurio metu nugriuvo veranda“. Būtent čia buvo aptiktas falo formos objektas.

Iš bronzos nulietą objektą sudaro keturi varpeliai ant grandinėlės, kurios gale yra magiška būtybė – vadinamasis fascinusas (dieviškojo falo įsikūnijimas), kuris iš esmės yra skraidantis penis su kojomis. Daugumoje fascinuso atvaizdų jis taip pat turi savo penį.

 

Kol kas falo formos vėjo varpelis lieka padengtas purvu, nes laukia restauracijos, o tai reiškia, kad tikslus jo išsidėstymas, struktūra ir forma dar nenustatyti.

Panašūs objektai dažnai buvo naudojami kaip amuletai romėnų kūdikiams apsaugoti istoriniu laikotarpiu, kai buvo didelis jų mirtingumas. Viminaciume rastas vėjo varpelis tikriausiai buvo pakabintas virš durų, kad savo skleidžiamu garsu ir išvaizda atbaidytų piktąsias dvasias.

„Būtent dėl šios priežasties Viminaciumo pastato savininkas pakabino tintinabulą priešais savo vartus, – paaiškino I. Dankovicius. – Jis tikėjo, kad šis daiktas turi galingų magiškų savybių, galinčių jam padėti.“

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()