Sandariai uždarytame senoviniame urve – staigmenų daugiau, nei galėjo tikėtis  ()

Neseniai Meksikoje archeologai aptiko tikrą netikėtų radinių kupiną urvą, praneša „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atradimą Tulume, pietryčių Meksikoje, padarė Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto (INAH) mokslininkai. Bandydami atverti naują kelią tarp dviejų statinių, jie rado urvą dengiantį riedulį, papuoštą jūrine sraige – senovine dekoracija, kurią paliko majai.

Kai norėdami patekti į urvą mokslininkai riedulį patraukė, jie pamatė, kad akmuo gulėjo ant žmogaus palaikų. Akmuo buvo padalinęs skeletą tiesiai per vidurį – apatinė skeleto dalis buvo urvo išorėje, o viršutinė – viduje.

Ir tai buvo ne vienintelė įdomybė. Greitai paaiškėjo, kad urvą sudaro mažiausiai dvi nedidelės patalpos, kurių kiekviena yra tik maždaug 3 x 2 metrų dydžio, o vidutinis jų aukštis – vos 50 centimetrų. Iki šiol čia aptiktos aštuonių žmonių, daugiausia suaugusiųjų, palaidojimo vietos, kurios dėl palankių aplinkos sąlygų yra gerai išsilaikiusios.

Tačiau aptikti ne tik žmonių kaulai. Komanda kreipėsi į gyvūnų palaikų identifikavimo specialistus Jerónimo Avilesą ir Cristianą Sánchezą, ir jų preliminari analizė atskleidė, kad urve slypi mažiausiai devynios žinduolių rūšys, įskaitant kraujasiurbius šikšnosparnius ir naminius šunis, taip pat įvairius paukščius, roplius, žuvis, įskaitant tigrinius ryklius, vėžiagyvius, sraiges ir varles.

 

Ant kai kurių kaulų matyti pjūvių ir modifikacijų požymių, leidžiančių manyti, kad iš jų buvo gaminami įvairūs šiam regionui būdingi dirbiniai – pavyzdžiui, adatos. Taip pat rasta daug keramikos fragmentų.

Darbas urve buvo sudėtingas: teko kovoti ne tik su ankšta erdve, bet ir su šviesos trūkumu, dideliu karščiu ir drėgme bei nepageidaujamais vabzdžiais. Tačiau tyrėjai turi modernią techniką – pavyzdžiui, didelės raiškos fotografavimo priemones ir lazerinius skenerius – ir planuoja sukurti tikslius urvo 3D modelius, kad šią įspūdingą vietą būtų galima užfiksuoti ateičiai.

 

INAH teigia, kad šiuos modelius planuoja naudoti ne tik tyrimams, bet ir virtualiai ekskursijai po urvą – kad net ir labiausiai klaustrofobiją jaučiantys tyrinėtojai galėtų patekti į jo vidų, rašo „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()