1200 metų senumo lobis. Rado aukso pilną senovinį kapą (Foto, Video)  ()

Archeologai Panamoje atrado 1200 metų senumo (ikiispaniškojo periodo) karališkosios šeimos kapavietę, kurioje taip pat sukaupta didelė aukso kolekcija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kapavietė yra archeologiniame El Caño parke, esančiame centrinėje Panamos dalyje, Koklės provincijoje. Pasak Panamos kultūros ministerijos, tai yra „svarbaus Koklės valdovo“ paskutinio poilsio vieta.

Valdovas greičiausiai gyveno aštuntojo šimtmečio pabaigoje, o kai mirė, jam galėjo būti apie 30 metų.

Kapavietėje rastas įspūdingas kiekis neįvardytam karaliui priklausiusių įkapių – pavyzdžiui, keramikos ir aukso dirbinių.

[Pasaulinė premjera!] EU+kuponai. Aukščiausios klasės lazeriniai DLP vaizdo projektoriai (Video, „JMGO N1 Ultra 4K“, „JMGO N1 Pro 1080P“, „JMGO N1 1080P“)
5346

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-03-11!

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

2 metų garantijos

Net trys modeliai skirtingiems poreikiams

Išsamiau

Lobį sudaro penki pektoralai (puošnios krūtinės plokštelės) du diržai iš apvalių aukso karoliukų, keturios apyrankės, du auskarai, vaizduojantys vyrą ir moterį, dvigubas krokodilo formos auskaras, karoliukų vėrinys, penki auskarai, pagaminti iš kašaloto dantų, padengtų auksu, apvalių auksinių plokštelių rinkinys, du varpeliai, kaulinių fleitų rinkinys, taip pat apyrankės ir sijonai, dekoruoti šunų dantimis.

Nurodoma, kad „aukšto statuso suaugęs vyras“ buvo palaidotas veidu žemyn – kas buvo įprasta to laikotarpio laidojimo praktika. Kasinėjimai tebevyksta, todėl archeologai dar nėra tikri, ar kartu su šiuo vyru nebuvo palaidota ir daugiau asmenų. Šio laikotarpio kapuose po vyru dažnai palaidojama moteris ir kiti asmenys, kurie „tarnaudavo kaip palydovai“ – todėl gali būti, kad rastas vyras nėra vienintelis kape palaidotas asmuo.

 

Pavyzdžiui, El Caño fondo direktorė ir archeologinio projekto vadovė Julia Mayo ir jo kolegos El Caño anksčiau rado kario vado palaikus, padengtus auksinėmis įkapėmis ir palaidotus virš 25 išdėliotų kūnų.

 

El Caño vietovė pirmąkart buvo atrasta 1925 m., o XX a. 7-ajame dešimtmetyje ištirta – tačiau tik 2008 m. J. Mayo ir jos kolegos pradėjo oficialesnius kasinėjimus, kurie atskleidė didelį nekropolį. Jų darbas leidžia manyti, kad El Caño buvo naudojama nuo 700 m. iki 1000 m.

El Caño yra keli „gerai žinomi monolitai“ ir apeiginė teritorija su mediniais pastatais, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()