„Visai kaip Homo Sapiens.“ Neandertaliečiai buvo protingesni, nei manyta  ()

Neandertaliečiai ir Homo sapiens savo būstų erdvę naudojo panašiai.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© milolao (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/stone-age-human-story-past-cave-8474590/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie buvo protingesni nei visi manė. Neandertaliečiai savo namus įsirengdavo taip pat, kaip ir Homo sapiens.

Remiantis nauju tyrimu, kurį atliko archeologai iš Monrealio ir Genujos universitetų, neandertaliečiai ir Homo sapiens savo būstų erdvę naudojo panašiai.

Tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Journal of Archaeological Method and Theory“, rodo, kad neandertaliečiai buvo ne mažiau pažengę nei Homo sapiens. Tyrimo rezultatai taip pat parodė panašų gyvenamosios erdvės organizavimą.

Miesto žvėriukas! Modernus dizainas, ultra lengvas, smagiai valdomas, galingas ir greitas. Išbandėme neregėtą el. dviratį (Video, Foto, „Engwe P20“ apžvalga)
8323 4

„Engwe P20“ - ką tik pristatytas el. dviratis. Toks, kokio šis gamintojas dar niekada nėra pristatęs. Modernaus dizaino, ultra lengvas, galingas, greitas, ypatingai smagiai valdomas, kompaktiškai sulankstomas, puikūs techniniai sprendimai. Ar viskas taip tobula? Na, šis dviratis skirtas tikrai ne kiekvienam.

Išsamiau

Analizuodami artefaktus, rastus Riparo-Bombrini vietovėje Italijoje, mokslininkai atrado bendrus abiejų populiacijų būsto erdvės naudojimo modelius. Nustatydami įvairių artefaktų pasiskirstymą visoje archeologinėje vietovėje, mokslininkai sugebėjo nustatyti erdvinius modelius, identifikuoti skirtingas artefaktų ir medžiagų grupes, kad suprastų jų reikšmę.

Tyrimas taip pat parodė, kad abi žmonių grupės demonstravo struktūruotą erdvės naudojimą, suskirstydamos ją į didelio ir mažo aktyvumo sritis. Taip pat buvo nustatyta, kad tiek neandertaliečiai, tiek Homo sapiens per tūkstančius metų demonstravo savo būstų išdėstymo pastovumą, pabrėždami jų pažintinius gebėjimus ir organizuotumo lygį.

 

Tačiau buvo rasta ir skirtumų: neandertaliečių gyvenvietėse buvo mažiau žmonių, palyginti su Homo sapiens.

Šis tyrimas pabrėžia, kaip svarbu tiesiogiai palyginti neandertaliečių ir Homo sapiens elgseną erdvėje ir padeda gilinti mūsų supratimą apie jų gyvenimo būdą ir elgesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()