Paaiškėjo paslaptingasis Egipte rastas gyvūnas – mokslininkai iki šiol to dar nebuvo aptikę (Video)  (0)

Egipto senienų ministerija spaudos konferencijoje paskelbė apie atrastus du mumifikuotus liūtus. Gyvūnų mumijoms maždaug 2600 metų, ir jos buvo surastos kapuose, kuriuose buvo ir daugiau kačių statulų ir mumijų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-12-01 Paaiškėjo paslaptingasis Egipte rastas gyvūnas – mokslininkai iki šiol to dar nebuvo aptikę (Video)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai yra pirmas kartas, kai Egipte rasta pilna išlikusi liūto ar liūtuko mumija“, – sakė Egipto Senienų Aukščiausiosios Tarybos generalinis sekretorius Mostafa Waziri, kuris vadovavo atradimą padariusiai komandai.

Tyrimas vyksta ir toliau, tačiau jau paaiškėja, kad liūtai yra gana maži – maždaug metro ilgio, teigė M.Waziri, patikslindamas, kad prieš mirtį gyvūnai nebuvo visiškai užaugę.

Netoli šių dviejų liūtų buvo rastos dar trys mumijos, priklausančios didelėms katėms, tačiau tiksli jų rūšis dar neaiški: tai gali būti leopardai, gepardai ar kitos didelės katės. Šalia liūto jauniklių buvo taip pat buvo rasta ir apie 20 mažesnių kačių mumijų.

Netoli laidojimo vietos buvo rasta apie 100 statulų ir statulėlių, iš kurių daugelis vaizduoja kates. Statulos yra pagamintos iš akmens, medžio ar metalo (pavyzdžiui, bronzos) ir „dauguma jų yra puikiai nudažytos ir dekoruotos, o kai kurios ir inkrustuotos auksu“, – teigė Waziri.

Kape taip pat rasta nedidelė deivės Neith juodmedžio statula – atradimas, padėjęs archeologams nustatyti kapo datą, paaiškino Egipto senienų ministras Khaledas al-Anani. Neith buvo pagrindinė Saiso miesto, kuris XXVI dinasijos laikais (prieš daugmaž 2600 metų) buvo Egipto sostine, deivė.

Kape dar rastas ir masyvus – daugiau nei 30 cm dydžio – skarabėjo formos artefaktas. Skarabėjo formos dirbiniai Egipte aptinkami dažnai, ir dažniausiai tokie būdavo naudojami kaip antspaudai, amuletai ir papuošalai. Archeologai teigia, kad šis konkretus skarabėjo artefaktas gali būti didžiausias pavyzdys, kada nors rastas Egipte.

Kačių ir kitų įstabių radinių vieta

Šioje Sakaros (nepainioti su Sachara) srityje, kurioje atrastas minimas kapas, kačių tema smarkiai dominuoja. Ankstesni archeologiniai kasinėjimai šioje vietoje aptiko kačių mumijų liekanas ir kačių statulas, o 2004 m. Prancūzijos komanda rado liūto skeleto dalis. Panašu, kad maždaug prieš 2600 metų ši vieta buvo Egipto kačių deivės Bastet ir jos sūnaus – liūto dievo Miysis – garbinimo vieta, aiškina K.al-Anani.

Bet nors katės čia ir dominuoja, jos nevaldo visiškai išskirtinai – nes ankstesniuose archeologiniuose kasinėjimuose buvo rasta ir kitų gyvūnų – pavyzdžiui, paukščių – mumijų.

Tuo tarpu kitose Sakaros nekropolio vietose galima rasti daugybę kitų archeologinių liekanų – įskaitant pirmąją (laiptuotąją) Egipto piramidę, kurią pastatė faraonas Džoseris – faraonas, valdęs daugiau nei prieš 4600 metų.

Neseniai Sakaroje buvo aptikta ir keletas kitų įdomių archeologinių radinių – įskaitant 2000 metų katakombas, kuriose palaidota „nusipelniusi“ moteris, vardu Demetrija. Naujausi atradimai taip pat apima 2500 metų senumo sidabrinę veido kaukę, puoštą auksu – ir 4400 metų senumo kapą, pastatytą „dieviškajam inspektoriui“, vardu Wahtye.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (0)