Unikali patirtis, kurią galite išgirsti - kaip skamba upė, kai ji susilieja su vandenynu? (Video)  ()

Ar kada nors norėjote išgirsti, kaip skamba upė? Arba kaip skamba kelios upės, kai jos susilieja su vandenynu? Jei atsakymas - taip, jums pasisekė. Mokslininkai, pasitelkę NASA palydovus, mums suteikia tokią progą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp Urugvajaus ir Argentinos įsiterpusi Rio de la Plata (isp. „sidabro upė“) yra Paranos ir Urugvajaus upių žiočių sandūra su Atlanto vandenynu. Yra netgi mokslinis terminas tokioms sandūroms pavadinti - estuarija. Jei tai būtų vienos upės estuarija, tai galėtų būti pati plačiausia pasaulio upė. Rio de la Plata driekiasi maždaug 290 km, plotis kinta nuo 48 iki 220 km. Dydis tikrai įspūdingas, Rio de la Plata baseinui priklauso beveik penktadalis visos Pietų Amerikos upių.

Kaip tai susiję su garsais?

Goddardo kosminių skrydžių centras (Greenbelt, Merilando valstija, JAV) vykdo vandenynų stebėjimo programą. Kosminiai palydovai renka duomenis, fotografuoja vandenynų paviršių, fiksuoja milžiniškų Žemės planetos ekosistemų pokyčius. Centre dirbantis tyrinėtojas Ryan Vandermeulen juos analizuoja kiekvieną dieną.

Stebint spalvotus Rio de la Plata vaizdus, mokslininkui kilo mintis - kaip skambėtų šis vaizdas? Visi tie sūkuriai, įlankos ir besikeičiančios spalvos bei formos?

Padedamas brolio, Ryan 18 mėnesių kūrė programą, kuri sugebėtų paversti palydovų atsiųstus duomenis garsais. Nuotraukose užfiksuotos kintančios vandenyno spalvos matematinių algoritmų pagalba buvo transformuojamos į natas, komponuojami grojantys instrumentai. Kiekvienas jų „grojo“ savo savitą melodiją.

 

Paklausykite - Rio de la Plata

„Norėjome papasakoti istoriją, kad visi galėtų įvertinti mūsų ir vandenynų ryšį. Muzika tam labai tinka - ji įtraukianti, dinamiška ir jungia mus įvairiose srityse“, – sakė Ryan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()