Precedento neturintis pasiekimas: mokslininkai pirmą kartą teleportavo energiją – tai sukels neregėtą technologijų revoliuciją  (9)

Netrukus mūsų laukia kvantinio interneto era, – įsitikinęs mokslininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niujorko Stony Brook universiteto mokslininkas Kazuki Ikeda teigia, kad jam pirmą kartą pasaulyje pavyko teleportuoti energiją, rašo „DiscoverMagazine".

Mūsų supratimu, teleportacija reiškia momentinį objektų ar žmonių judėjimą erdvėje bet kokiu atstumu, kaip mokslinės fantastikos filmuose. Iš karto atsiprašau – mokslas iki šio taško dar nepribrendo. Tačiau mokslininkai išmoko teleportuoti informaciją seniai, devintajame dešimtmetyje. Tiesa, be kvantinių kompiuterių tai nebuvo lengva užduotis, tačiau dar Masahiro Hotta iš Tohoku universiteto pasiūlė teoriją, pagal kurią galima teleportuoti ne tik informaciją, bet ir energiją.

Dėl pirmųjų kvantinių kompiuterių prototipų atsiradimo ši teorija pagaliau buvo įgyvendinta. Bent jau taip sako Kazuki Ikeda, pristatydamas savo darbo rezultatus.

Teleportacija – tai galimybė perkelti kvantinę informaciją iš vienos visatos dalies į kitą, apeinant erdvę. Viena dalelė visą informaciją perduoda kitai dalelei, o ta dalelė akimirksniu įgauna visas savo pirmtakės savybes ir fiziškai nesiskiria nuo pirmosios.

Kazuki Ikeda sugebėjo teleportuoti IBM kvantinio kompiuterio viduje ne tik informaciją, bet ir kvantinę energiją. Jis parašė specialų kvantinį algoritmą, atitinkantį M. Hotta teoriją, o tada panaudojo kvantinį kompiuterį teleportacijai. Ir nors mokslininkui pavyko nusiųsti kvantinę energiją per kompiuterio lusto atstumą, K. Ikeda tvirtina, kad tai toli gražu ne riba.

 

Pasak mokslininko, jau dabar galima teleportuoti kvantinę energiją esamais kanalais, pavyzdžiui, 158 kilometrų atstumu tarp Stony Brook universiteto ir Brukhaveno nacionalinės laboratorijos.

Tačiau kvantinės energijos teleportacijos klestėjimas, anot K. Ikedos, turėtų prasidėti nuo plačiai paplitusio kvantinio interneto diegimo, kuris greičiausiai startuos labai greitai – 2030 m.

Mokslininko teigimu, gebėjimas teleportuoti energiją turės didelę reikšmę visam pasauliui. Tai sukels naują kvantinės komunikacijos technologijos revoliuciją ir bus mokslo, vadinamo „kvantinės informacijos ekonomika", pradžia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(55)
(4)
(51)

Komentarai (9)