Nuo smegenų užšaldymo iki gyvenimo debesyje. 4-ios žmogaus nemirtingumo galimybės (Video)  ()

Mokslininkai įvardijo pačius nepaprasčiausius, pažangiausius potencialą turinčius būdus, su kuriais dirba pažangios įmonės siekdamos žmogaus nemirtingumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant amžinojo gyvenimo dviprasmiškumo, su visais jo pliusais ir neabejotinais minusais, tokiais kaip begalinis artimų žmonių mirties stebėjimas, gyvenimo pratęsimo galimybė ar net pati nemirtingumo idėja traukia žmones nuo istorijos aušros: nuo genčių šamanų, kurie aukojo savo dievams, tikėdamiesi dovanos gyventi amžinai, iki viduramžių alchemikų, kurie visą savo gyvenimą, ironiškai trumpą tuo metu, paskyrė filosofinio akmens paieškoms.

Net ir mūsų laikais, nors vidutinė žmogaus gyvenimo trukmė nenumaldomai ilgėja su kiekvienu dešimtmečiu, mokslininkai ir išradėjai neatsisako noro rasti spragą, kuri leistų visam laikui pašalinti „mirties“ sąvoką iš žmogaus tikrovės, rašo „Daily Mail“.

Nors visų šių studijų, išradimų ir metodų tikslas yra tas pats, žmonija taip pasinėrusi į jo siekimą, kad šiandien yra daugybė idėjų, kurios kardinaliai skiriasi metodika, prieinamumu ir tiesiog beprotybe.

Pradėkime nuo naujausio vieno iš buvusių „Google“ inžinierių Ray'aus Kurzweilo pareiškimo, kuris, pagrįsdamas savo teiginį 86 procentų tikslumu, numatė, kad esant dabartiniam technologijų plėtros lygiui ir greičiui, mes labai greitai turėsime nanobotus – mikroskopinius robotus, galinčius pasukti senėjimą atgal. Nors ši pranašystė skamba labai utopiškai, elektroninių technologijų pramonė jau seniai ieškojo rakto į amžinybę. Tačiau metodai, kurie bus aptarti straipsnyje, šiek tiek skiriasi nuo Kurzweilo prognozių.

Proto nemirtingumas debesyje

Mintis „įkelti“ protą į kompiuterius, humanoidinius robotus ar net tiesiog į debesį buvo jau seniai aptarinėjama ir siekta toli už mokslinės fantastikos meno kūrinių, tokių kaip Williamo Gibsono romanas „Neuromancer“, ribos.

Taigi novatoriškas startuolių projektas „Nectome“ iš JAV išsikėlė tikslą – į debesį įkelti žmogaus atmintį ir mintis. „Nectome“ pavyko rasti būdą, kaip išsaugoti žmogaus smegenis iki mikroskopinių detalių, naudojant „aukštųjų technologijų balzamavimo procesą“.

[Pasaulinė premjera!] Iš EU+kuponai+dovanos. Ypatingai galingos graviravimo staklės, kurios tiesiog daužo konkurentus (Video, „Mecpow X5“, „Mecpow X5 Pro“)
3613 1

Pasaulinė premjera!

Specialūs kuponai

Dovanos

Galioja iki 2024-03-31

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

„Mecpow X5“ ir „Mecpow X5 Pro“ modeliai, įvairūs rinkiniai

Išsamiau

Pats procesas gan įdomus, nes jame naudojamas specialus cheminis tirpalas, kuris, projekto autorių teigimu, sugeba išlaikyti kūną nepažeistą šimtus ar net tūkstančius metų.

Tačiau padaryti žmogaus proto kopiją ir net įkelti ją į internetą nėra taip svarbu, kaip atkurti asmenybę iš esamų duomenų. Svarbiausia yra jungtis – sudėtingas neuronų jungčių tinklas smegenyse, dažnai vadinamas smegenų laidų sistema – prie kurio reikia prisijungti.

„Nectome“ teigia, kad turi būdą balzamuoti jungtį. Tačiau galimybės gyventi amžinai kaina yra gana didelė ir, ironiška, tai apima dalyvių eutanaziją. Būtent šis moraliai dviprasmiškas niuansas lėmė, kad projektas 2018 metais prarado sutartį su Masačusetso technologijos institutu (MIT). Tuo metu prestižinė institucija pareiškė, kad technologija yra tik pradinės būklės ir nesuteikia jokių garantijų sėkmingam sąmonės atkūrimui.

Nepaisant rimto žingsnio atgal, žinomas futuristas daktaras Ianas Pearsonas teigė, kad „elektroninis nemirtingumas“ žmonėms bus prieinamas iki 2050 m. Jis pasiūlė, kad žmogaus protas, atmintis ar net pojūčiai gali būti saugiai prijungti prie išorinių technologijų. Taigi, užuot sukūrę savo kopiją, kurios daugelis nelaiko tikru nemirtingumu, atsižvelgiant į originalo mirtingumą, didžioji dalis proto tiesiog dirbs už smegenų ribų.

Savo tinklaraštyje Pearsonas rašo: „Vieną dieną tavo kūnas miršta ir tavo smegenų veikla sustoja. Bet tai „nebus problema“, nes 99 procentai mūsų smegenų toliau dirbs, palaikomos elektroninių prietaisų arba debesyse“.

Kartu Pearsonas pabrėžė, kad net jo ateities versijoje ne viskas rožėmis klota, nes tokia nemirtingumo forma apima androido nuomą, arba vietas debesyje, kurios, greičiausiai, priklausys didelėms technologijų korporacijoms. Tai atveria įmonėms kelią po mirties „pavergti“ darbuotojus, pasisavinant jų protus dirbti pirmųjų interesų labui.

„Įsivaizduokite, kad jūsų mintys yra daug kartų nukopijuojamos, kad apimtų platų vartotojų rinkų spektrą, o paskui atsidurtumėte namų robotų viduje kaip DI“.

Smegenų užšaldymas

Kiekvienam iš mūsų žodžių „smegenys“ ir „sušalti“ junginys tikriausiai sukelia nemalonius prisiminimus iš vaikystės, kai per daug savimi pasitikėdami, greitai nurijote didžiulį ledų kąsnį ar ledinio gėrimo. Taip mes suvokėme „smegenų užšalimą“, tačiau mokslininkai ir išradėjai turi kiek kitokią šio proceso struktūros ir funkcijų sampratą.

 

Taip, kai kurios kompanijos siūlo žmonėms po mirties užšaldyti smegenis, kad jos galėtų likti „sandėliuose“ iki tol, kol mokslas pasieks technologiją, suteikiančią galimybę mirusiuosius prikelti naujam gyvenimui.

Net ir buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje veikė tokias paslaugas teikiančios įmonės. Vienoje iš jų buvo 91 užšaldytas klientas, laikomas -196 °C temperatūroje, kad jų kūnai nesuirtų. Ši temperatūra yra pakankamai žema, kad sustabdytų visus ląstelių procesus ir iki geresnių laikų išsaugotų kūną tokia forma, kokia buvo užšalimo metu. Smegenys ar net kūnai plūduriuoja didelėse talpyklose, užpildytose skystu azotu. Tokios paslaugos kaina buvo maždaug 28 000 USD. Kartu su žmonėmis užšaldyti ir 58 šunys, katės, paukščiai, žiurkėnai, triušiai ir šinšilos.

Daugelis kritikuoja tokias paslaugas, vadindami jas „nieko daugiau, kaip komerciškai pelningu verslo projektu be jokio mokslinio pagrindo“, kaltina verslus žaidžiant artimųjų netekusių žmonių jausmais, spėliojant viltimi juos sugrąžinti į gyvenimą. Kompanijų vadovai tam priešinasi sakydami, kad tai vienas iš būdų, padedantis velionio artimiesiems susitaikyti su netektimi. Tuo pačiu metu net jie nesuteikia jokių garantijų, kad technologija, galinti prikelti mirusiuosius, ateityje bus sukurta ir leis prikelti savo klientus.

Kita panaši įmonė „Alcor Life Extension Foundation“ veikia JAV, Arizonos valstijoje, o 2022 m. spalio mėn. jos šaldiklių lentynose jau yra 199 klientai.

Kai žmogus miršta, gydytojai turi labai greitai dirbti, kad išgelbėtų kūną ir smegenis, ir padėtų juos į saugyklą. „Alcor“ generalinis direktorius Maxas Mohras palygino procesą su organų paėmimu, sakydamas, kad pirmasis žingsnis yra pašalinti kraują ir skysčius iš organizmo. Tada kūnas užpildomas medžiaga, panašia į antifrizą, kad būtų išvengta kristalizacijos ir ląstelių pažeidimo užšalimo proceso metu.

Užšalimo metu ląstelių viduje esantis vanduo gali suformuoti ledo kristalus, kurie gali sukelti mechaninius pažeidimus ir sutrikdyti ląstelės struktūrą bei funkcijas. Tai gali sukelti ląstelių mirtį arba sutrikdyti jų veiklą, o tai gali turėti įtakos biologinių mėginių, pvz., audinių ar organų, gyvybingumui ir kokybei. Krioprotektorių ir kontroliuojamo užšaldymo protokolų naudojimas gali padėti sumažinti kristalizacijos riziką ir padidinti kriokonservavimo sėkmės procentą.

 

Tokių paslaugų besikreipiantys žmonės dažnai laikosi vilties vieną dieną vėl susitikti su juos palikusiu mylimu žmogumi. Taigi, jauniausia „Alcor“ klientė buvo dvejų metų mergaitė iš Tailando, kuri staiga mirė nuo smegenų vėžio. Jos šeima tikisi ateityje su ja susitikti.

Tačiau šiurpios paslaugos, kurios kartu sušildo sielą viltimi, pritraukia ir turtingas bei ekscentriškas asmenybes. Pavyzdžiui, „Bitcoin“ pradininkas Halas Finney nusprendė užšaldyti savo kūną po to, kai 2014 m. mirė nuo komplikacijų, susijusių su amiotrofine šonine skleroze.

Aršūs ginčai dėl šios paslaugos vyksta jau daugelį metų. Su ja susijusios moralinės ir etinės problemos. Nors ši paslauga gyvuoja jau daug metų, tačiau vis dar nėra užuominos, kad žmonių svajonė apie nemirtingumą taps realybe. Tuo pačiu metu didelė kriokonservavimo procedūros ir saugojimo kaina gali greitai atimti iš užšaldyto žmogaus artimųjų paskutines pragyvenimo priemones, nesuteikiant jokių garantijų dėl plano sėkmės. Taigi, kritikų teigimu, ši procedūra gali ne tik neprikelti žmogaus, bet ir atimti iš į šią svajonę investavusių žmonių paskutines, kartais net labai reikalingas lėšas.

Alyvos į ugnį įpylė pats „Alcor“ direktorius 2020 metų vasarį prisipažindamas, kad jo įmonė net neturi apytikslės tokių technologijų atsiradimo datos. Tačiau jis pridūrė, kad daug vilčių deda į pastarojo meto kamieninių ląstelių tyrimų pažangą ir organų auginimą laboratorijose, kaip novatoriškas sritis kelyje į prisikėlimo technologijas.

2015 metais Kanados McGill universiteto biologas daktaras Michaelas Hendricksas pareiškė, kad nervinių ląstelių ryšiai yra atsakingi už žmogaus asmenybę, sprendimų priėmimą ir kasdienę nuotaiką. Tačiau dėl tinkamos technologijos stokos šios ląstelės negali puikiai išsilaikyti mirusiame organizme, o bet kokie jų pokyčiai gali kardinaliai pakeisti žmogaus asmenybę.

Ląstelių atjauninimas

Daugelis iš mūsų girdėję paslaptingą padarėlį pavadinimu aksolotlis, tačiau tik nedaugelis žino daug įdomių faktų apie šį paslaptingą varliagyvį. Viena įdomiausių jo savybių – varliagyvių polinkis į nemirtingumą. Taip, aksolotlis, salamandrų rūšis, yra žinomas dėl savo nuostabaus gebėjimo atkurti kūno dalis, įskaitant galūnes ir nugaros smegenis. Be to, aksolotliai turi galimybę visą gyvenimą išlikti jaunystėje, todėl jie yra biologiškai nemirtingi. Nors jie nėra nemirtingi tradicine prasme, jų unikalūs sugebėjimai suteikia jiems neįtikėtiną gebėjimą atnaujinti savo kūną.

 

Šios būtybės egzistavimas ir daugybė mokslinių tyrimų, atliktų ląstelių atjauninimo srityje, paskatino daugelį mokslininkų ištirti galimybę pritaikyti šią sritį žmogaus nemirtingumo pasiekimui.

Kamieninių ląstelių injekcijos lėmė reikšmingą mokslinį proveržį ląstelių atjauninimo srityje. Kamieninės ląstelės turi unikalų gebėjimą diferencijuotis į įvairių tipų kūno ląsteles, tokias kaip nervų, kaulų ar raumenų ląsteles. Kai šios ląstelės patenka į pažeistus audinius, jos gali integruotis į juos ir skatinti regeneraciją bei atstatymą.

Pastaraisiais metais kamieninių ląstelių injekcijos buvo labai sėkmingos. 2019 metais Kembridžo universiteto mokslininkai sėkmingai atkūrė prarastus širdies raumenis ir kraujagysles žiurkėms, persodindami kamienines ląsteles iš žmogaus širdies. Kamieninės ląstelės randamos visame kūne, ypač kaulų čiulpuose, ir gali transformuotis į 200 skirtingų tipų ląsteles, kurios sudaro žmogaus kūną. Tačiau su amžiumi kamieninių ląstelių skaičius organizme mažėja, todėl, palyginti su jaunais žmonėmis, sumažėja gebėjimas atsinaujinti.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()