Weylio fermionų supratimo proveržis  ()

JAV fizikų komanda publikavo straipsnį apie tam tikros subatominių dalelių klasės, kurių egzistavimo nepavyko patvirtinti beveik šimtą metų, prigimtį. Mokslininkai pasiūlė naują Weylio fermionų sąveikos su tam tikromis medžiagomis paaiškinimo būdą. Jų darbas atveria naujus dalelių pasaulio ir makropasaulio ryšių tyrinėjimo kelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Weylio fermionai buvo atrasti 2015 metais, po 85 metus trukusių bemasės dalelės, kuri laikoma esminiu kitų subatominių dalelių elementu, paieškų. Teoriškai ją dar 1929 metais numatė vokiečių matematikas ir fizikas Hermannas Weylis. Tantalo arsenido kristaluose aptikti Weylio fermionai tapo objektu eksperimentinių ir teorinių tyrimų, kuriais bandyta rasti atsakymus į klausimą, kaip šios dalelės elgiasi realiu laiku.

„Weylio fermionai— reliatyvistinės dalelės, kurių iki 2015 metų niekas nematė ir neužfiksavo, — sakė Šiaurės Vakarų universiteto profesorius Wei-Chi Chiu. — Pagrindinė mūsų užduotis — suprasti, kaip tokios kvazidalelės sąveikauja, ir koks jų sąveikos mechanizmas“.

Reikšmingiausia jų tyrimų dalis — naujos Weylio fermionų sąveikos kvantiniu lygiu schemos atradimas, kuri kvestionuoja seną požiūrį į priežastingumą erdvėlaikyje, rašo Phys.org. Einšteino reliatyvumo teorijoje siūlomas tradicinis požiūris į priežastingumą: iš pradžių priežastis, paskui pasekmė.

„Tai reiškia, kad jeigu „A“ sukelia įvykį „B“, tai įvykis „A“ privalo erdvėlaikyje įvykti anksčiau už „B“, — paaiškino Chiu. — Šviesos konusas formuoja įvykių horizontą arba kitaip erdvėlaikio ribą, atskiriančią priežastiniais ryšiais susietus įvykius nuo nesusietų“.

Kitaip tariant, objektas negali judėti didesniu greičiu nei šviesos greitis vakuume. Ši koncepcija apriboja, ką Visatoje galima stebėti ar išmatuoti.

 

 

Užuot svarsčiusi apie Weylio fermionus erdvėlaikio terminologija, Chiu komanda iškėlė prielaidą, kad priežastiniai ryšiai geriau matomi kaip išmatuojami pokyčiai „energijos-momento“ erdvėje. Mokslininkų tyrimas pirmą kartą parodė, kad priežastingumo idėjos ir su jomis susietas erdvėlaikio horizontas gali būti perkeltas į medžiagų lauką ir atskleisti fundamentalius ryšius tarp kondensuotos medžiagos ir aukštų energijų fizikos.


hightech.plus




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: