Bitės svarbius sprendimus priima greičiau nei žmonės  ()

Medunešėms bitėms tenka greitai įvertinti kokiuose žieduose gali būti maisto jų aviliui ir tuo pačiu slėptis nuo priešų. Jų smegenys mažesnės už sezamo grūdelį, tačiau jos priima tiek žaibiškų sprendimų, kad bitės darbui užprogramuotą robotą turėtų aptarnauti superkompiuteris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame  tyrime mokslininkai pristatė bičių sprendimų priėmimo modelį ir aprašė takus jų smegenyse, kurie leidžia greitai priimti sprendimus.

Tyrėjai išmokė 20 bičių atpažinti penkias skirtingas gėles. Mėnynuose žieduose visada buvo cukraus sirupo. Žaliuose – kartaus skonio chininas. Kituose žieduose kartais būdavo gliukozė. Paskui jie kiekvieną bitę supažindino su „sodu“, kur „gėlės“ ką tik gavo distiliuoto vandens. Kiekviena bitė buvo fiksuojama kamera, po to mokslininkai peržiūrėjo daugiau, nei  40 valandų video, sekdami bičių kelią ir matuodami, per kiek laiko jos priimdavo sprendimą.

Jei bitės būdavo tikros, kad žiede yra maisto, sprendimą ant jo nutūpti jos priimdavo maždaug per 0,6 sekundė. Jeigu jos būdavo įsitikinusios, kad maisto žiede nebus, jos sprendimą priimdavo taip pat greičiau. Jeigu jos abejodavo, apsisprendimas trukdavo ilgiau — vidutiniškai 1,4 s.

Komanda sukūrė kompiuterinį modelį, stengdamiesi atkurti bičių sprendimų priėmimo procesą. Jie išsiaiškino, kad jų kompiuterinio modelio struktūra labai panaši į bičių smegenų fizinę sandarą.

Tyrimas pademonstravo sudėtingą autonominį sprendimų priėmimą minimalia neuronine schema. Mokslininkai daro prielaidą, kad bitės skrydžio judesiais gerina regėjimo sistemą, kad geriau aptiktų tinkamas gėles.

 
 

 

Dirbtino intelekto tyrėjai gali daug ko pasimokyti  iš vabzdžių ir kitų paprastų gyvūnų. Per milijonus evoliucijos metų jų smegenys tapo itin efektyvios ir naudoja mažai energijos. Dirbtinio intelekto ateitį pramonėje apspręs biologija, mano tyrimo autoriai. Pavyzdžiui, Opteran kompanija rekonstruoja vabzdžių smegenų algoritmus autonominėms mašinoms.


hightech.plus




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()