Šeškas, kuris išgelbėjo dalelių greitintuvą. Gyvūnas sutaupė 250 mln. dolerių (Foto)  ()

Kai 250 milijonų dolerių vertės dalelių greitintuvas susidūrė su rimta problema, išsigelbėjimu tapo šeško patelė vardu Felicija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 1951 metais Fermi Nacionalinėje greitintuvo laboratorijoje (Fermilab) dirbantys fizikai susidūrė su rimta problema, kai nustojo veikti didelis dalelių greitintuvas, tuomet kainavęs 250 milijonų dolerių. Būsimo finansavimo, karjeros ir mokslo pažangos gelbėtoja buvo eilinė šeško patelė Felicija.

Apie mokslinį išradingumą, didžiulę riziką ir gamtos bei technologijų sąjungą pasakoja „IFLScience“.

Didžiausias ir brangiausias tuo metu

Penkerius metus Ilinojaus fizikai dirbo kurdami naujausią mašiną, skirtą didžiulei mokslo pažangai – dalelių greitintuvą. Tuo metu tai buvo didžiausia ir galingiausia tokio tipo mašina pasaulyje, leidusi JAV užimti lyderio poziciją dalelių fizikos srityje.

Tačiau jaudulį pakeitė nusivylimas: karts nuo karto mašina neveikė. Pakeitus 350 masyvių magnetų, buvo atrasta problema: mažytės metalo skeveldros užteršė 2,5 km ilgio vakuuminius vamzdžius. Kaip išvalyti vamzdį, siaurą kaip teniso kamuoliukas ir ilgą, kaip dešinysis Amazonės, ilgiausios upės pasaulyje, intakas? Pasaulis neturėjo laiko išbandymams, o žmonija norėjo pamatyti rezultatus, o ne kliūtis ir nesėkmes. Laikas ėjo ir nebuvo lengvos išeities iš padėties.

Felicija gelbsti mokslo pasaulį

Fizikai susidūrė su dilema. Jiems reikėjo sprendimo, kuris būtų greitas ir prieinamas. Štai tada britų inžinierius Robertas Šeldonas pasiūlė genialų planą – kodėl nepasinaudojus šešku? Šeldonas užaugo Jorkšyre (Anglija), kur šeškai buvo naudojami išvaryti triušius iš pievutėse iškastų urvų.

Idėja atrodė beprotiška, pavojinga avantiūra, tačiau už nepaprasto sprendimo slypėjo logika ir skaičiavimai.

 

Protinga, gerai treniruota, neįtikėtinai judri, greita ir tobulo dydžio, kad galėtų prasiskverbti pro vamzdį, šeško patelė Felicija nenutuokė, kad daugelio žmonių likimas ir mokslo pažanga gula ant jos mažyčių pečių.

 

Atėjo valanda X ir šeško patelė buvo nuleista į vamzdį. Išmokyta judėti siaurais vamzdžiais, Felicija traukė virvelę, pritvirtintą prie valančio tampono, ir sėkmingai išvalė didžiulį ir sudėtingą tunelių tinklą.

Šis inovatyvus sprendimas leido greitintuvui pagaliau pasiekti nustatytą energijos lygį, atveriant galimybę naujiems eksperimentams. Už tokios begalinės mokslinių galimybių demonstracijos slypėjo kuklus pūkuotas gyvūnas, kilniai atliekantis savo darbą.

Gamtos pamoka inžinieriams

 

Ši istorija nepaprasta ne tik dėl sėkmingo greitintuvo paleidimo operacijos užbaigimo, bet ir dėl kūrybiško problemų sprendimo pamokos. Srityje, kurioje dažnai dominuoja sudėtinga matematika ir pažangiausios technologijos, kai kartais nėra vietos rizikai ir tradicijų laužymo metodams, paprastas ir natūralus sprendimas pasirodė esąs raktas į technologinį stebuklą.

 

Felicijos indėlis į fiziką primena, kad kartais atsakymus į sunkiausias problemas galima rasti pačiose netikėčiausiose vietose. Nesvarbu, ar tai būtų dalelių greitintuvas, ar bet koks kitas mokslinis iššūkis, kūrybinis mąstymas gali lemti revoliucinius atradimus.

Felicijos mokslinis palikimas

 

Felicijos darbas Fermi Nacionalinėje greitintuvo laboratorijoje buvo neilgas: ji, deja, mirė 1972 m. Tačiau jos istorija paliko neišdildomą pėdsaką mokslo pasaulyje ir dabar retkarčiais iškyla, primindama drąsų mažo šeško žygdarbį, išgelbėjusį didelį mokslą.

Felicijos iš Ilinojaus istorija liudija žmogaus išradingumą ir nuostabius būdus įveikti sunkumus, taip pat gamtos galią, kai mūsų sugalvotos priemonės žlunga. Tai ne tik širdį verianti istorija, bet ir įkvepianti naujovių pamoka, kuri gali įkvėpti ateities mokslininkų ir išradėjų kartas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(69)
(1)
(68)

Komentarai ()